16.8 C
București
sâmbătă, 27 mai 2023
AcasăSpecialAtmosferă explozivă la Casa Albă: Trump s-a sfătuit cu garda sa de...

Atmosferă explozivă la Casa Albă: Trump s-a sfătuit cu garda sa de corp dacă să-l demită pe directorul FBI. Președintele american nu pune bază pe consilieri și-i ia prin surprindere cu deciziile sale

Mai mulți apropiați ai președintelui american, Donald Trump, s-au plâns în anumite cercuri că sunt marginalizați în privința luării deciziilor, liderul de la Casa Albă preferând să se consulte cu fiica sa, Ivanka, cu ginerele, Jared Kushner și cu alți oameni care nu au pregătirea necesară.În cazul concedierii directorul FBI, James Comey, s-a consultat și cu garda sa de corp, Keith Schiller, pe care-l cunoaște de multă vreme și în care are încredere.

Trump este din ce în ce mai neîncrezător în cei pe care i-a numit pentru echipa sa de guvernare, preferându-i pe fiica, ginerele, pe Hope Hicks, purtătorul de cuvânt al campaniei, și pe bodyguard. Avea de gând de multă vreme să-l concedieze pe Comey, se pronunțase în acest sens, iar singurele comentarii de la consilieri au fost că probabil democrații ar reacționa pozitiv la această decizie, având în vedere rolul pe care mulți cred că l-a jucat Comey anul trecut în înfrângerea candidatei Hillary Clinton. Când s-a întâmplat contrariul și democrații au început să lucreze la un dosar de suspendare a președintelui, Trump a dat vina pe echipa sa că nu s-a mobilizat pentru a găsi republicani care să-i apere public decizia.

Niciunul dintre consilierii lui cu experiență nu l-ar fi susținut în concedierea lui Comey, prevăzând implicații serioase și de lungă durată. Dacă s-a gândit că va încetini ancheta privind relațiile rușilor cu oamenii săi în alegerile prezidențiale, Trump a reușit, prin concedierea lui Comey, să accelereze investigația desfășurată de Comitetul de informații al Senatului, care a emis citație, pentru prima dată, pentru fostul consilier pe probleme de securitate națională, Michael Flynn. Apropiații lui Comey și agenții FBI au făcut front comun în jurul acestuia, declarând că-l vor apăra împotriva atacurilor lui Trump, inclusiv în privința afirmației  președintelui potrivit căreia Comey i-a spus că nu a fost personal investigat.

Trump a petrecut cea mai mare parte a săptămânii fără să se mai arate. Chiar și decretul privind înființarea unei comisii pentru investigarea unei posibile fraude electorale, considerat foarte important de Trump, acesta l-a semnat în particular, fără întruniri. Cel mai supărat este pe echipa de comunicare, fără să se considere responsabil pentru faptul că pe toți  i-a luat pe nepregătite decizia sa de a-l concedia pe Comey. Le-a luat mai mult de o oră să improvizeze un comunicat, și acela contradictoriu. Trump îi consideră incapabili să acopere corect deciziile sale, secretarul de presă, Sean Spicer, și adjunctul, Sarah Sanders, fiind adesea luați în râs de jurnaliști. Trump se vede din ce în ce mai mult ca singurul purtător de cuvânt capabil al Casei Albe. Chiar și așa, nu mai vrea informările obișnuite ale presei, ce au loc la Casa Albă, preferând să polemizeze el pe Twitter. Însă, comentariile sale de pe Twitter cu privire la concedierea lui Comey l-au determinat pe unul dintre jurnaliștii acreditați la Casa Albă să-l întrebe pe Spicer dacă președintele „și-a pierdut controlul”. Spicer a considerat că întrebarea este ofensatoare. Întreaga atmosferă de la Casa Albă este explozivă, numai Trump se simte ca un general în labirintul său.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă