16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialTrump o devansează pe Clinton cu un punct procentual în intenţiile de...

Trump o devansează pe Clinton cu un punct procentual în intenţiile de vot – sondaj Reuters/Ipsos

Donald Trump o devansează cu un punct procentual pe Hillary Clinton în intenţiile de vot, potrivit ultimului sondaj Reuters/Ipsos, potrivit căruia candidata democrată este creditată cu 39%, iar rivalul ei republican cu 40%, relatează Reuters.
Ancheta, publicată vineri, a fost efectuată în perioada 26 august-1 septembrie asupra unui număr de 1.804 alegători care afirmă că probabil vor vota în alegerile prezidenţiale de la 8 noiembrie.

Precedentul sondaj Reuters/Ipsos o credita pe Clinton cu un avans de opt puncte procentuale.

Avansul înregistrat de Trump se datorează în mare parte mobilizării alegătorlor republicani, dintre care 78% (cu şase puncte procentuale mai mulţi) afirmă că vor vota pentru candidatul lor, contestat mult timp de conducerea şi de unii lideri vocali ai formaţiunii.
Miliardarul newyorkez rămâne, însă, cu mult în urma lui Mitt Romney, candidatul republican în alegerile din 2012, care era susţinut în aceeaşi perioadă a campaniei, la vremea respectivă, de 85% dintre alegătorii înscrişi ca republicani.

Întrebaţi ce părere au despre un scenariu cu patru candidaţi – punându-i la socoteală şi pe candidaţii Gary Johnson (libertarian) şi Jill Stein (ecologistă) -, alegătorii se pronunţă în proporţie de 39% pentru Clinton şi pentru Trump, de 7% pentru Johnson şi de 2% pentru Stein.
Potrivit ultimei medii, publicate vineri, a sondajelor realizate de site-ul Real Clear Politics, Clinton este creditată cu 46,1% din intenţiile de vot şi îl devansează cu 4,1 puncte procentuale pe Trump (42%). Site-ul surprinde de asemenea o tendinţă de apropiere a susţinerilor celor doi. Ei se aflau la 2 august la această distanţă.

Unul dintre factorii care explică diferenţa rezultatelor este că ancheta Reuters/Ipsos reţine doar alegătorii care spun că probabil vor vota şi nu ansamblul alegătorilor înscrişi.

Cele mai citite

Gata cu vacanța de Paște. Românii se întorc acasă

Coloane de autovehicule care se întind pe câţiva kilometri au fost observate pe principalele artere rutiere din orașul bulgăresc Ruse, situat la granița cu...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă