19.3 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialTrump ia masa cu senatorii și ambasadorii ONU. Meniul: „Coreea de Nord”!...

Trump ia masa cu senatorii și ambasadorii ONU. Meniul: „Coreea de Nord”! SUA au pregătite 154 de rachete Tomahawk

Coreea de Nord a aniversat marți 85 de ani de la înființarea armatei sale populare, ocazie cu care pregătește al șaselea test nuclear, după cum demonstrează imaginile prin satelit. Președintele american, Donald Trump, i-a invitat pe toți 15 ambasadori din Consiliul de Securitate al ONU să prânzească la Casa Albă și pe toți cei o sută de senatori ai SUA, pentru a hotărî soarta Coreii de Nord.

Informare de război

Informarea senatorilor va fi făcută astăzi, ora 19 GMT, de către secretarul de Stat, Rex Tillerson, secretarul Apărării, Jim Mattis, directorul Comunității de Informații, Dan Coats și generalul Joseph Dunford, președintele Comitetului Șefilor de Stat Major, a anunțat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer. Vicepreședintele Mike Pence și-a scurtat turul asiatic pentru a putea fi prezent la „masa” dată de Donald Trump. Președintele american a vorbit la telefon duminică atât cu președintele chinez, Xi Jinping, cât și cu premierul japonez, Shinzo Abe. Toate informațiile sunt clasificate. Reprezentanți ai SUA, Japoniei și Coreii de Sud s-au întâlnit la Tokio marți pentru a discuta tot despre punerea la punct a Coreii de Nord. Există posibilitatea ca invitația inedită a senatorilor și ambasadorilor la Consiliul de Securitate al ONU la Casa Albă – de regulă oficialii Administrației merg la sediul Senatului pentru a informa pe probleme de politică externă – să fie însoțită de o acțiune decisivă asupra Coreii de Nord. Trump a anunțat Consiliul de Securitate al ONU să se pregătească de sancțiuni adiționale drastice împotriva programelor balistic și nuclear. „Coreea de Nord este o mare problemă a lumii și este o problemă pe care, în sfârșit, o vom rezolva. A sosit timpul!”, a spus președintele SUA.

Regimul de la Phenian a sărbătorit marți ziua Armatei prin „grandioase” tiruri convenționale în Wonsan, pe coasta de est, în timp ce submarinul nuclear american USS Michigan acosta în Coreea de Sud. Exercițiile militare au fost supervizate chiar de liderul nord-coreean, Kim Jong-un. Cu o zi înainte, la o reuniune naţională a liderilor militari şi civili, generalul Pak Yong Sik, ministrul Apărării, a subliniat că Phenianul este pregătit să efectueze atacuri preventive şi să implementeze orice măsură pe care o consideră necesară pentru a se apăra de „imperialişti americani”. Sateliții americani au arătat o activitate crescută în zona de testare nucleară a Coreii de Nord, și chiar Kim Jong-un a declarat că pregătirea lansării unei rachete balistice se află în „stadiul final”.

Au început exercițiile militare

Submarinul USS Michigan, care transportă 154 de rachete de croazieră Tomahawk și 60 de membri ai trupelor speciale si minisubmarine, se va alătura portavionului nuclear Carl Vinson și escortei acestuia, trmis de Washington pentru exerciții militare cu armata Coreii de Sud. Grupul Carl Vinson urmează să sosească înainte de sfârșitul săptămânii, după o oarecare confuzie asupra poziției sale exacte. Președintele american sugerase atunci că acesta ar trebui să se îndrepte spre Peninsula Coreea, în timp ce el fusese de fapt trimis în Australia. Navele americane participă la exerciții comune cu forțele sud-coreene pentru „a demonstra hotărârea fermă a Seulului și a Washingtonului de a pedepsi provocările nord-coreene”. Exercițiile vor avea loc în Marea Japoniei. Pe de altă parte, cei doi aliați vor începe marți exerciții navale comune și în Marea Chinei de Est.

În dialogul cu președintele chinez Xi Jinping, Donald Trump și-a reafirmat hotărârea de a rezolva problema Coreii de Nord. La rândul său, Xi a declarat că se opune programului nuclear al Coreii de Nord, dar că speră că ambele părți vor da dovadă de reținere și nu vor escalada situația conflictuală. Agenția națională nord-coreeană de știri a avertizat Beijingul că „dansează după ritmul altora și că asta va avea consecințe catastrofice”.

Premierul japonez, Shinzo Abe, este așteptat joi la Moscova pentru o întâlnire cu președintele Vladimir Putin. Pe lângă problema Coreii de Nord, cei doi vor discuta și despre o cooperare economică. Shinzo Abe speră să implementeze și un acord, istoric, cu Rusia, pentru a încheia formal Al Doilea Război Mondial. Acordul cu Rusia nu a fost semnat din cauza unui lanț de insule ocupate de Uniunea Sovietică în 1945. 

Cele mai citite

Acord de principiu al statelor UE, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat "acordul de principiu" cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica...

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...

Acord de principiu al statelor UE, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat "acordul de principiu" cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica...
Ultima oră
Pe aceeași temă