20 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialTrofeul "Anonimul" si Marele Premiu de la Locarno merg in Mexic

Trofeul “Anonimul” si Marele Premiu de la Locarno merg in Mexic

» Filmul mexican "Lumina tacuta" ("Silent Light") in regia lui Carlos Reygadas a castigat sambata Trofeul "Anonimul", la cea de-a cincea editie a festivalului.

» Regizorul Radu Muntean a castigat premiul pentru regie pentru "Boogie", iar premiul pentru scurtmetraj i-a revenit filmului "La drumul mare", de Gabriel Sarbu.

 

» La Festivalul de film de la Locarno, coproductia "Mar Nero" ("Marea Neagra"), cu romanii Dorotheea Petre si Vlad Ivanov in distributie, a castigat, tot sambata seara, trei premii.

 

Sambata a luat sfarsit cea de-a cincea editie a Festivalului "Anonimul", desfasurata in perioada 11-17 august in Delta Dunarii, la Sfantu Gheorghe. Filmul castigator al trofeului acestei editii, recompensat, pe langa premiu, cu 10.000 de dolari, prezinta povestea unei familii dintr-o comunitate de menoniti din nordul Mexicului, cu actori mexicani, canadieni si rusi, care chiar apartin acestei grupari de credinciosi. Actorul Cornelio Wall, care-l interpreteaza pe personajul principal al peliculei, Johan, a multumit pentru premiu in numele intregii echipe, printr-o inregistrare transmisa la Gala "Anonimul". In "Lumina tacuta", Johan se afla in plina criza maritala cu sotia sa, Esther, si are o relatie cu Marianne, incalcand astfel legile Domnului. Filmul se compune din cadre lungi, actiunea are un ritm lent, punandu-se accentul pe latura vizuala. "Lumina tacuta" a obtinut Premiul juriului la Cannes, anul trecut, si s-a numarat printre nominalizarile la Palme d’Or.
In cadrul galei de inchidere de sambata seara, care a avut loc in camping, in Satul Filmului din Sfantu Gheorghe, au fost anuntati toti castigatorii festivalului, desemnati de juriile sectiunilor de lungmetraj si scurtmetraj, dar si de public. Juriul sectiunii de lungmetraj a fost prezidat de regizorul polonez Krzysztof Zanussi si i-a inclus pe actrita Laura Vasiliu, criticul bulgar Bojidar Manov, producatorul german Joachim von Vietinghoff si pe scenaristul si producatorul Lucian Georgescu. Din juriul sectiunii de scurtmetraj au facut parte regizorul Adina Pintilie, distribuitorul Constantin Fugasin si regizorul spaniol David Casals Roma, care a fost si presedinte.
Regizorul Radu Muntean a castigat premiul pentru regie, in valoare de 5.000 de dolari, pentru "Boogie". Povestea din "Boogie" este o paralela credibila intre entuziasmul trecutului si responsabilitatile prezentului. Plecat cu sotia Smaranda (Anamaria Marinca) si copilul lor de 4 ani, Adrian (Vlad Muntean, fiul regizorului), la mare in minivacanta de 1 mai, Bogdan Ciocazanu (Dragos Bucur) se intalneste intamplator cu cei mai buni prieteni din liceu, Penescu (Mimi Branescu) si Iordache (Adrian Vancica), la data si locul de care ii leaga cele mai glorioase escapade bahico-sexuale din tinerete.
Premiul pentru imagine a fost obtinut de pelicula "Oul", din Turcia, in regia lui Semih Kaplanoglu. Pelicula prezinta parcursul intoarcerii la origine si al regasirii de sine a poetului Yusuf, care, dupa moartea mamei sale, revine in satul natal, unde se intalneste cu "fantome" ale tineretii sale, dar si cu o ruda indepartata, Ayla. Aceasta il va insoti intr-o calatorie la Mormantul Sfant, prin care Yusuf trebuie sa indeplineasca ceea ce mama sa, murind, nu a mai apucat sa faca.
Juriul a acordat si un premiu special actorului Ali Suliman, pentru rolul din "Livada cu lamai", care spune povestea unei vaduve palestiniene a carei livada de lamai se afla pe granita dintre Israel si teritoriile ocupate.
Premiul publicului, in valoare de 1.000 de dolari, a revenit filmului german "Valul" si a fost inmanat producatorului Joachim von Vietinghoff. Filmul este bazat pe un eveniment real petrecut intr-un liceu din California, in 1967, si transpus in Germania contemporana.
Cu scurtmetrajul "La drumul mare", regizorul Gabriel Sarbu a castigat atat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, cat si pe cel din partea publicului. Filmul prezinta povestea unui hot care intra in masina unei femei pentru a-i fura geanta la semafor, insa, din cauza ca Politia Rutiera ajunge in zona, este obligat sa ramana in autoturism. "Un portret al vietii obisnuite, un echilibru perfect intre drama si comedie", a spus presedintele juriului sectiunii de scurtmetraj, David Casals Roma, care a primit anul trecut premiul publicului la "Anonimul".
Premiul "Ovidiu Bose Pastina" a revenit scurtmetrajului "Alumbramiento", in regia lui Chapero-Jackson Eduardo, care spune povestea unei despartiri. Juriul a mai acordat si doua mentiuni speciale animatiei slovace "Four", de Sebestova Ivana, si scurtmetrajului britanic "True Colors", de Elliot Barney. Actorul Marius Stanescu, prezentatorul galei de deschidere, a fost si amfitrionul festivitatii de premiere. Gala de premiere, desfasurata sub cerul liber, a fost urmata de un foc de artificii si de concertul trupei de blues Nightlosers. Apoi, in timpul noptii, au avut loc proiectiile filmelor castigatoare, astfel ca, si sambata spre duminica, sute de cinefili au petrecut o noapte alba in fata marelui ecran din camping.

Festivalul de la Locarno
"Mar Nero", o coproductie Italia-Franta-Romania, filmul de debut al regizorului italian Federico Bondi, a fost recompensat cu premiul pentru interpretare feminina (Ilaria Occhini), premiul juriului de tineret si premiul ecumenic la Festivalul de la Locarno. Scenariul urmareste, in cheie dramatica, povestea prieteniei dintre doua femei – o vaduva in varsta (Occhini) si o tanara infirmiera, interpretata de Dorotheea Petre. Alaturi de ele joaca Vlad Ivanov, cunoscut mai ales pentru rolul din "4,3,2", al lui Cristian Mungiu.
Marele Premiu al festivalului a fost castigat de pelicula mexicana "Parque via", regizata de Enrique Rivero.

Cele mai citite

Jungla urbană a primăriței Clotilde Armand. Defrișare nocturnă la comandă în zona Piața Domenii-Cașin (Video)

În zona centrală a Sectorul 1, condus încă de primărița USR, Clotilde Armand, mai exact la câțiva pași de Biserica Cașin, se „toaletează”...

Ciolacu: S-a decis creșterea salariului minim brut la 3700 de lei de la 1 iulie

Premierul Marcel Ciolacu anunță faptul că, în urma discuțiilor cu cei din Consiliul Național Tripartit, s-a decis creșterea salariului minim la 3700 de lei....

Impactul jocurilor în mediul online asupra vieților noastre

În ultimii ani, lumea jocurilor online a cunoscut o expansiune rapidă, transformându-se într-un fenomen cultural care influențează numeroase aspecte ale vieții cotidiene. Aceste jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă