23 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialTribunalul Bucureşti judecă luni recursul asistentei de la Maternitatea Giuleşti

Tribunalul Bucureşti judecă luni recursul asistentei de la Maternitatea Giuleşti

Tribunalul Bucureşti va judeca, luni, recursul declarat de asistenta Florentina Cîrstea de la Maternitatea Giuleşti, în dosarul în care a fost arestată pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă, scrie Agerpres.

Asistenta a fost arestată la începutul acestei săptămâni, pentru 29 de zile, în urma unei decizii a Judecătoriei sectorului 6. Florentina Cîrstea a fost reţinută luni seară, pentru 24 de ore, anchetatorii susţinând că se impune arestarea ei deoarece a părăsit în mod nejustificat salonul de la terapie intensivă, unde s-a produs tragedia care a dus la moartea a cinci nou-născuţi.

”Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a reieşit faptul că învinuita, angajată a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ‘Prof. dr. Panait Sârbu’ nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanenţă nou-născuţii aflaţi în salonul de terapie intensivă. Prin faptul că a părăsit în mod nejustificat salonul, a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor. Consecinţa încălcării îndatoririlor profesionale a fost una extrem de gravă, având în vedere faptul că incendiul a condus la decesul a cinci nou-născuţi şi la vătămarea altor şase”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

În cazul Maternităţii Giuleşti, a fost reţinut de procurori şi şeful Serviciului tehnic al Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ‘Prof. dr. Panait Sârbu, Vasile Dima, însă el nu a fost arestat preventiv. Judecătoria sectorului 6 a respins în 27 august propunerea Parchetului de arestare preventivă a lui Vasile Dima, care are probleme medicale grave, urmând ca acesta să fie cercetat în stare de libertate.

Decizia judecătorilor a fost atacată de procurorii Parchetului General, urmând ca recursul să se judece la Tribunalul Bucureşti. Vasile Dima a fost eliberat, sâmbătă, din arestul Direcţiei Cercetări Penale, după expirarea ordonanţei de reţinere emisă de procurori.

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Vasile Dima sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave. ‘Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a reieşit faptul că inculpatul, în calitate de şef al Serviciului tehnic al Maternităţii Giuleşti, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului. Astfel, nu a luat măsuri pentru a asigura buna funcţionare a instalaţiilor, aparatelor, potrivit graficelor de întreţinere şi revizie tehnică şi, de asemenea, nu a luat măsuri pentru prevenirea incendiilor, deşi era şeful formaţiei civile de pompieri din cadrul spitalului, desemnat prin dispoziţia conducerii unităţii sanitare’, se arăta în comunicatul Parchetului.

Potrivit PÎCCJ, consecinţa încălcării îndatoririlor profesionale a fost una extrem de gravă, având în vedere faptul că incendiul a condus la decesul a cinci nou-născuţi şi la vătămarea altor şase, la care se adaugă afectarea bunului mers al spitalului şi producerea de pagube materiale.

În acest dosar, procurorul Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul General, a anunţat, săptămâna trecută, începerea urmăririi penale împotriva Maternităţii Giuleşti pentru ucidere din culpă şi vătămare gravă din culpă. Procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva spitalului având indicii privind încălcarea normelor de sănătate şi securitate în muncă, a normelor privind montarea şi verificarea instalaţiilor electrice, a reglementărilor cu privire la gestionarea resurselor umane existente şi a reglementărilor de luare a unor măsuri de prevenire a incendiilor.

Acesta a fost cel de-al doilea caz în care procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva unui spital, după ce anul trecut un asemenea dosar a fost deschis împotriva Spitalului Clinic de Urgenţă ‘Sf. Ioan’. Un bebeluş a suferit atunci arsuri pe 20% din suprafaţa corpului pentru că a fost uitat într-un incubator de la Maternitatea Bucur.

Cele mai citite

Tornadele au devastat statul Texas din SUA. Sute de mii de oameni au rămas fără energie electrică

Rafalele de vânt au atins puterea uraganului, iar în unele zone au fost însoţite de grindină de mărimea unei mingi de golf, conform actualitate.org. Vremea...

Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de ploi consistente, descărcări electrice şi vijelii, valabilă până mâine seară în 25...

Shell Team Aviation, înșelăciunea continuă, reacții în lanț!

Investigația jurnalistică demarată de Ziarul Puterea,  intitulată ”Scandal în industria aviatică: Shell Team Aviation acuzată de înșelăciune și evaziune fiscală”(https://www.puterea.ro/scandal-in-industria-aviatica-shell-team-aviation-acuzata-de-inselaciune-si-evaziune-fiscala/), publicată la data...
Ultima oră
Pe aceeași temă