15.5 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialTrebuie să luptăm în stradă cu statul care ne omoară

Trebuie să luptăm în stradă cu statul care ne omoară

Tragedia din clubul Colectiv e mult prea mare, iar șirul de nereguli care au dus la moartea a 30 de oameni și rănirea altor 150 este mult prea lung pentru a accepta și de data aceasta ca cei vinovați să scape nepedepsiți. Reacția primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a cărei primă grijă a fost să transmită publicului că nu își reproșează nimic cu privire la crima care a avut loc la Colectiv, este absolut revoltătoare.

Doar această declarație rușinoasă și tot e suficient ca edilul să-și prezinte imediat demisia. Poziția lui este șocantă pentru că exprimă exclusiv preocuparea de a-și salva pielea într-un moment în care zeci de oameni încă se zbat pentru viață, arși pe tot corpul, în spitalele bucureștene.

Desigur, demisia lui Cristian Popescu Piedone e doar primul pas spre condamnarea celor care se vor dovedi vinovați de drama  care a schimbat destinele a sute de oameni. Numai că doar a trăi cu speranța că procurorii sau cercetările admnistrative își vor face treaba nu mai e suficient  în România zilelor noastre. A venit timpul ca măcar acum să punem presiune continuă pe instituțiile statului astfel încât dreptatea să fie dusă, într-adevăr, până la capăt.

Există o tot mai evidentă ruptură între noi și politicieni. Românii nu mai așteaptă nimic bun de la cei care îi conduc, a intervenit o lehamite față de guvernele și parlamentele corupte care s-au tot perindat în fruntea statului, o resemnare că aleșii, din orice partid ar veni ei, nu vor decât să fure și nimic altceva. De aceea, majoritatea dintre noi s-a retras într-o Românie paralelă care își caută singură căi de a trăi. Văd asta peste tot pe unde merg în țară, ca jurnalist. Tot mai mulți oameni sunt tot mai puțin interesați de felul cum sunt conduși.

Nu-i mai interesează că Iohannis e incapabil să ne reprezinte interesele pe plan extern, că Ponta e plagiator și mincinos, că Gabriel Oprea e un impostor care și-a făcut loc în vârf, că grosul parlamentarilor au dosare penale. De toate minciniunile, hoțiile și iresponsabilitățile financiare ale premierului Victor Ponta, celor mai mulți nu le mai pasă. Absența lui Iohannis de la mari întâlniri europene, lipsa lui de reacție în momente cruciale ale statului sau deplasările săptămânale la Sibiu, care blochează Valea Oltului, sunt cel mult subiecte de glume și atât. Agresiunea lui Traian Băsescu față de DNA și procurori în apărarea Elenei Udrea e privită ca o toană a unui pensionar care nu își acceptă condiția.

Din păcate, resemnarea românilor le-a dat tot mai mult tupeu politicienilor, mai ales în ultimii ani. Demnitarii și-au mărit remunerațiile cu 350%, în dispreț față de salariile mici ale celor mai mulți dintre noi, și-au votat pensii speciale, au legalizat escorta SPP chiar și pentru șefii de partide, tolerează, prin lege, eliberarea înainte de vreme a corupților care-și cumpără cărți pe numele lor.

Neimplicarea noastră i-a dat curaj lui Gabriel Oprea să afirme că nu își asumă nici o responsabilitate în cazul morții polițistului Bogdan Gigină și i-a permis primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, să susțină, cu vehemență, că nu are ce să-și reproșeze în tragedia din clubul Colectiv.

Politicienii aceștia de care noi ne-am rupt, din scârbă, sunt tot mai convinși că ne-au învins. Și, la prima vedere, așa și e. Oamenii au început deja să uite de moartea agentului rutier care a căzut într-o groapă în plin centrul Capitalei. Gabriel Oprea s-a ascuns o săptămână, crezând probabil că va fi linșat de mulțime. Dar "linșajul" nu a venit decât în postări pe Facebook și anemice proteste de stradă, iar acum ministrul de Interne nu numai că se poate considera scăpat, dar iată-l că a avut nesimțirea să își arate fața în timpul tragediei de la clubul Colectiv.

Lucrurile trebuie să se schimbe cu adevărat, e deja prea târziu să mai fim letargici, să mai uităm aşa uşor, să ne prefacem că ce se întâmplă nu ne atinge. Politicienii și funcționarii statului, corupți de afaceriști veroși, nu se mai mulțumesc doar să ne fure, acum ne și omoară la propriu. Şi, atenţie, nu mai au nici măcar minimul bun simţ să îşi ceară scuze, ne scuipă în faţă afirmând că nu îşi asumă nici o responsabilitate.

Protestul, protestul în stradă, protestul a zeci de mii de oameni, protestul întins pe săptămâni de zile, presiunea umană "clasică", nu cea inutilă on line, nu cea prea rară prin vot, reprezintă singura cale prin care conducătorii statului ne vor respecta și vor duce această țară înainte.

Cele mai citite

Protest al persoanelor cu dizabilități împotriva noii legi a pensiilor

Persoanele cu dizabilități au protestat luni, 16 septembrie, în Piața Victoriei din Capitală din cauza reducerii pensiilor ca urmare a intrării în vigoare a...

Rata de ocupare în Uniunea Europeană a crescut ușor în al doilea trimestru din 2024

În al doilea trimestru al anului 2024, rata de ocupare a persoanelor cu vârsta între 20 și 64 de ani în Uniunea Europeană a...

Plouă într-o maternitate nouă care a fost inaugurată recent. Investiția s-a ridicat la 20 milioane de euro

La doar o lună după inaugurarea Maternității Bega din Timișoara, unitatea, în care s-au investit 20 de milioane de euro, se confruntă cu infiltrări...
Ultima oră
Pe aceeași temă