11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialToxiinfecțiile „lapte-corn“ de la Galați, camuflate cu „fumigene“

Toxiinfecțiile „lapte-corn“ de la Galați, camuflate cu „fumigene“

Conducerea Consiliului Județului (CJ) Galați evită să dea explicațiile la care este obligată, după ce zeci de elevi au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară din cauza laptelui care le-a fost distribuit în cadrul programului „lapte-corn”. Cum vina nu este a producătorilor de lapte, problemele apărând la distribuirea pachetelor în școli, conducerea CJ trebuie să explice cum s-a realizat distribuția.

Pe 4 martie au ajuns la spital, cu toxiinfecție alimentară 17 elevi de la școala din comuna Pechea, iar câteva zile mai târziu au fost internați 36 de copii de la Școala „Iulia Hașdeu” din Galați, tot cu toxiinfecție alimentară și tot din cauza laptelui distribuit în școli.

Analizele au fost în standarde

Laptele distribuit la Pechea era furnizat de fabrica Olympus din Brașov, iar cel distribuit la școala din Galați era furnizat de fabrica „LaDorna” din județul Suceava. În ambele cazuri, inspectorii sanitar-veterinari au stabilit că laptele ­furnizat nu era unul cu probleme. Pe 7 martie, analizele efectuate de către Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Braşov la fabrica Olympus au confirmat că laptele furnizat firmei de distribuție din Galați era în conformitate cu toate normele de siguranţă alimentară. Pe 14 martie au fost date publicității și rezultatele analizelor din cel de-al doilea caz. DSV Galați a comunicat că „în urma analizelor de laborator efectuate pe probele de lapte UHT semidegresat 1,8%, Lăptic, recoltate în data de 10.03.2016, rezultatele au fost corespunzătoare la parametrul analizat, respectiv determinarea Enterobacteriaceae”.

Președintele CJ Galați,  declarație confuză

Din moment ce vina nu aparține firmelor producătoare de lapte, explicațiile ar trebui să fie oferite de cei care au organizat distribuția. Ne referim și la administratorii Mazepa Trading SRL Galați, dar în special la cei ce conduc CJ Galați, care au selectat firma căreia i-au atribuit contractul de distribuției „lapte-corn” în întreg județul și aveau și obligația de a monitoriza derularea distribuției intervenind dacă sunt constatate nereguli sau chiar reziliindu-l dacă abaterile erau grave. Astfel de măsuri puteau fi luate de președintele CJ Galați, Nicolae Bacalbașa (PSD) sau de county-managerul din cadrul CJ, Costel Fotea, președinte executiv al PSD Galați.

Președintele CJ Galați a încercat disculparea CJ de orice răspunderi printr-o declarație confuză, afirmând că nu este o problemă a Galațiului, ci una de importanță națională: „Industria laptelui în România este o industrie importantă, care poate deranjează pe unii, poate este sabotată de unii, e greu de emis o apreciere”, a spus Bacalbașa. Odată aruncată „fumigena”, conducerea CJ Galați a închis subiectul și nu oferă nici un fel de explicații credibile. După toxinfecția de la Pechea distribuirea a fost oprită, după două zile a fost reluată, iar după ce au ajuns la spital și cei 36 de elevi din Galați, a tot fost anunțată suspendarea distribuției de la o zi la alta.

Pe surse se vorbește despre faptul că la transport unele dintre cutiile cu lapte ar fi fost deformate sau perforate și cum la unele dintre școli distribuția se face odată la câteva zile, în timpul depozitării laptele din aceste cutii se poate altera. Oricum, dacă va fi reluată distribuirea pachețelelor „lapte-corn” e greu de crezut că ar exista părinți care să își mai lase copiii să consume produsele care s-au dovedit a fi toxice.

Opt ani de monopol Risk Com SRL Brăila

Programul social lansat prin 2003 de guvernul Năstase se dovedește o afacere  profitabilă pe bani publici și consecința e că în distribuirea pachețelelor „lapte-corn” funcționează foarte bine monopolurile anumitor firme. La Galați monopolul a fost deținut din 2004 până în 2012 de Risk Com SRL Brăila, care în 2004 a obținut contractul cu sprijinul PC, în condițiile în care pe atunci președinte al CJ Galați era actualul senator ­ALDE Eugen Durbacă, lider al conservatorilor gălățeni, iar patronul Risk Com era rudă cu unul din oamenii de bază ai lui Durbacă, actualul viceprimar Radu Cosca. Monopolul Risk Com a fost menținut și după ce președinte al CJ a devenit Eugen Chebac (PSD), în prezent deputat UNPR.  

ÎNLOCUIRE

În mandatul lui Bacalbașa, a apărut Mazepa Trading SRL

După ce a devenit președintele CJ Galați, Nicolae Bacalbașa (PSD) a reziliat pe 17.09.2012 contractul cu Risk Com. Decizia bruscă nu lăsa timp ca distribuția să fie preluată prin licitație de o altă firmă și Bacalbașa a acceptat ca Risk Com să mai distribuie laptele și cornul până pe 21.01.2013. Între timp a fost organizată licitația și pe firmament a apărut noua firmă, Mazepa SRL, cu care CJ a încheiat contractul 1.192/25.01.2013, în valoare de 1.840.456 lei, fără TVA. În februarie 2014, CJ Galați a organizat o nouă licitație pentru distribuirea „lapte-corn” în semestrul doi al anului școlar 2013-2014, în valoare de 2,4 milioane lei, la care aceeași firmă a fost unicul participant.

CJ Galați a încheiat cu Mazepa Trading contractul nr. 1.421/07.02.2014, în valoare de 1.122.774 lei fără TVA, pentru distribuirea în municipiul Galați și contractele nr. 1.422/07.02.2014 (713.708 lei) și nr. 1.423/07.02.2014 (572.550 lei), pentru zonele Tecuci și Pechea. În august 2014, CJ Galați a lansat licitațiile pentru selectarea firmelor cu care va încheia acordurile-cadru pentru furnizarea pachețelelor „lapte-corn” în anii școlari 2014-2015 și 2015–2016. Pentru distribuirea laptelui a fost alocată suma de 16.143.767 lei, în cazul produselor de panificație valoarea acordului-cadru fiind de 8.196.066 lei. În total, distribuția „lapte-corn” pe cei doi ani școlari a fost estimată la 24 de milioane de lei.

La licitația organizată în august 2014 pentru distribuirea în perioada septembrie 2014 – iunie 2016, s-au prezentat mai multe firme, dar licitația pentru distribuirea laptelui a fost câștigată de aceeași Mazepa Trading SRL Galați, furnizorul produselor de panificație fiind Vel Pitar. După seria de contracte, Mazepa Trading pare să fie în grațiile liderilor PSD Galați.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă