13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialTort de ciocolată cu piper Sichuan

Tort de ciocolată cu piper Sichuan

Reţeta de tort de ciocolată cu piper Sichuan, propusă de către Electrolux pe platforma The Secret Ingredient, se bazează în primul rând pe acest igredient special care asigură un anumit gust şi originalitate. Piperul Sichuan nu este inrudit nici cu piperul alb si nici cu cel negru, fructele facând parte din familia citricelor, ceea ce explica aroma de lamaie pe care o ofera acest condiment mancarurilor din regiunea din China unde se găseşte.

Coaja este singura parte comestibila din intregul fruct, un compus al acesteia dand senzatia de amorteala si furnicatura la nivelul buzelor si al limbii, alaturi de o nuanta picanta. În retete, piperul Sichuan se potriveste de minune cu alte arome puternice, in special cele acre sau picante. Deseori este combinat cu ardeiul iute pentru a obtine o aroma irezistibila. Cojite uscate trebuie prajite inainte de utilizare, pentru a se inmuia pe exterior. Daca sunt scufundate in ulei sau  pisate cu aceeasi cantitate de sare de mare, se obtine un condiment excelent ce va da o aroma efervescenta mancarii de zi cu zi.

Ingrediente tort

150 g ciocolată neagră (cea mai bună calitate pe care o găsiți)
7 linguri/ 200 ml ulei de floarea soarelui
200 g zahăr brun
3 ouă (albușurile separate de gălbenușuri)
2 lime
2 linguriţe de boabe de piper Sichuan
125 g făină
25 g cacao
1 lingură bicarbonat de sodiu
1 vârf de cuţit de sare
1 lingură cu vârf de zahăr pudră

Pași

Topiți ciocolata într-un vas termorezistent băgat într-un bol cu apă  fierbinte și lăsați-o să se răcească.
Bateţi albuşurile cu sarea.
Într-un castron separat, amestecaţi zahărul brun şi uleiul şi apoi galbenuşurile, unul câte unul. Bateţi până când amestecul capătă culoarea galben pal și devine pufos.
Adăugați piperul şi coaja rasă de la cele 2 lime-uri în ciocolată.
Cerneți făina, cacaoa şi bicarbonatul deasupra amestecului de ciocolată şi amestecaţi. Nu vă faceți griji în cazul în care amestecul are un aspect neașteptat în această etapă.
Adăugați în amestec albușurile de ou şi turnați totul într-o tavă. Totul se coace timp de aproximativ  o oră sau până când inseraţi o scobitoare în blat și o scoateți curată.
Cât timp aşteptaţi să se coacă, amestecaţi sucul celor două lime cu zahărul pudră.
De îndată ce scoateți tortul din cuptor, înțepați-l peste tot cu o scobitoare şi pudrați amestecul dintre zahărul pudră şi lime peste partea fierbinte a tortului. Se lasă să se răcească timp 10 minute înainte de a-l pune cu capul in jos pentru ca tot siropul să îl pătrundă.

Îngrediente topping

2 linguri cu vârf de zahăr brun
Sucul a două lime
150g ciocolată neagră
1 lingură de piper Szechuan

Pași

Puneți toate ingredientele, mai puţin piperul, într-o cratiţă la foc mediu. Amestecați până când zahărul se dizolvă şi ciocolata se topește.
Lăsați să se răcească timp de câteva minute înainte de a pune topping-ul pe tort (inclusiv pe laturi).
Presărați piper pe deasupra şi lăsați tortul să se răcească înainte de servire.

Poftă condimentată!

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă