30 C
București
joi, 11 iulie 2024
AcasăSpecialTOAMNĂ cu VREME CAPRICIOASĂ: PROGNOZA METEO până pe 13 octombrie

TOAMNĂ cu VREME CAPRICIOASĂ: PROGNOZA METEO până pe 13 octombrie

Meteorologii spun că vremea va fi foarte rece în toată ţara între 2 şi 5 octombrie. Temperaturile vor scădea până la -6 grade, la munte şi în depresiuni. Începând cu ziua de luni, 7 octombrie, temperatura va urca până spre 20 de grade Celsius şi se va menţine caldă pentru cel puţin 10 zile, conform reprezentanţilor Administraţei Naţionale de Meteorologie (ANM).

IATĂ PROGNOZA METEO PENTRU URMĂTOARELE DOUĂ SĂPTĂMÂNI:

BANAT. În prima săptămână a intervalului vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă din an. Valorile termice maxime se vor situa, în medie, în jurul a 14 grade, uşor mai scăzute în 3 şi 4 octombrie, iar în privinţa regimului valorilor minime, acestea vor fi în scădere accentuată, astfel că în dimineţile din 4 şi 5 octombrie se vor apropia de 0 grade. În a doua parte a intervalului creşterea de temperatură anticipată va readuce regimul termic la valori în jurul celor climatologic normale, maxime termice, la o medie regională de 18 grade şi minime de 7…8 grade.
În primele două zile ale intervalului, va ploua însemnat cantitativ, apoi, până la sfârşitul acestei săptămâni probabilitatea să mai plouă va fi redusă. În intervalul 7…10 octombrie sunt posibile ploi slabe cantitativ.

CITIŢI ŞI: VIDEO VREME CAPRICIOASĂ: PROGNOZA METEO până pe 6 octombrie

CRIŞANA. În prima săptămână vremea se va răci, devenind deosebit de rece pentru începutul lunii octombrie. Temperaturile maxime vor scădea, de la o medie de 15 grade, spre 10…11 grade, în 3 şi 4 octombrie, iar în timpul nopţilor, scăderea cea mai accentuată se va produce în 4 şi 5 octombrie, când minimele se vor situa în jurul valorii de 0 grade. Începând din 6 octombrie, tendinţa va fi de încălzire uşoară şi treptată, astfel regimul temperaturilor diurne va fi caracterizat de valori, în medie, de 16…17 grade şi minime nocturne în jur de 6 grade, apropiate de mediile de referinţă.
În primele două zile vor fi ploi moderate cantitativ. Din 6 octombrie, creşte probabilitatea pentru ploi slabe.

CITIŢI ŞI: Circulaţia feroviară, închisă între Timişu de Sus şi Predeal. Şase trenuri, BLOCATE

TRANSILVANIA. Intervalul 30 septembrie – 6 octombrie va fi caracterizat de o vreme deosebit de rece pentru această perioadă din an, iar abaterea termică faţă de mediile climatologice va fi de aproximativ 10 grade. Astfel, media regională a maximelor va fi de 8 grade, iar nopţile cele mai reci vor fi în a doua parte a acestei săptămâni, când se vor înregistra minime predominant negative, în jurul mediei de -2 grade. Estimarea pentru a doua săptămână a intervalului indică o creştere a temperaturilor, până în apropierea mediilor climatologice, maxime la nivelul regiunii de 14 grade şi minime de 3…4 grade.
În primele două zile ale intervalului, ploile se vor semnala pe arii extinse, iar cantităţile de apă pot fi însemnate, apoi acestea se vor restrânge şi vor înceta. Condiţii pentru ploi slabe vor fi şi în zilele de 8 şi 9 octombrie.

MARAMUREŞ. Până în data de 6 octombrie, vremea va fi mult mai rece decât în mod obişnuit la această dată. Temperaturile maxime medii vor fi în scădere de la 14…16 grade, până la valori de 9…10 grade, iar cele minime, de asemenea, vor scădea, de la 6 grade în primele două nopţi, la valori uşor negative, -2…-1 grad, în 4 şi 5 octombrie. Apoi, tendinţa va fi de încălzire treptată, iar în perioada 7…13 octombrie, atât maximele termice, în medie de 16 grade, cât şi minimele în jurul valorii de 5 grade, vor caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic.
Ploi slabe cantitativ se pot semnala în primele 3 zile ale lunii octombrie şi din nou după data de 8 octombrie.

MOLDOVA. Vremea va continua să se răcească în prima săptămână, astfel încât temperaturile maxime nu vor mai depăşi în medie 8…10 grade. Minimele termice la nivelul regiunii vor fi de 5…6 grade în primele două nopţi şi de 1…2 grade în intervalul 3…6 octombrie. După data de 5 octombrie vremea va intra într-un proces de încălzire, iar în perioada 8 – 13 octombrie vor fi maxime termice, în medie, cuprinse între 13 şi 15 grade. Temperaturile nocturne vor fi în creştere după data de 7 octombrie, până la o medie regională de 5…6 grade.
Ploile vor ocupa suprafeţe extinse în primele două zile ale intervalului, când în jumătatea sudică a regiunii se vor înregistra catităţi însemnate de precipitaţii. Pentru celelalte zile ale intervalului probabilitea pentru ploi va fi redusă.

DOBROGEA. În intervalul 2…6 octombrie vremea va fi deosebit de rece, cu o abaterea termică faţă de mediile climatologice de referinţă de peste 10 grade. Este vorba de maxime termice în medie de 9…10 grade, şi minime în nopţile cele mai reci, în jurul valorii de 4 grade. În a doua parte a intervalului, tendinţa va fi de încălzire; la început creşterea de temperatură se va resimţi la valorile diurne, apoi şi la valorile din timpul nopţilor. Astfel, în intervalul 8…13 octombrie se va ajunge la o medie regională a maximelor de aproximativ 16 grade şi a minimelor, în medie, de 7…9 grade.
Până miercuri 2 octombrie, pe arii extinse va ploua şi se vor cumula cantităţi mari de apă. În restul intervalului probabilitatea de ploaie va fi redusă.

MUNTENIA. Vremea va fi deosebit de rece în prima jumătate a intervalului. Valorile termice maxime estimate până în data de 4 octombrie se vor situa în jurul valorii de 10 grade, faţă de o medie climatologică regională în această perioadă în jur de 20 de grade. În ceea ce priveşte minimele termice, acestea vor fi în scădere accentuată, până la 1…2 grade în nopţile din intervalul 4 – 6 octombrie. Tendinţa de încălzire a vremii se va semnala de la finalul acestei săptămâni, astfel că estimările pentru perioada 8…13 octombrie indică valori termice apropiate de mediile climatologice multianuale; maxime medii cuprinse între 16 şi 18 grade şi minime între 6 şi 8 grade.
În primele două zile va ploua abundent, apoi vremea se va ameliora sub aspectul precipitaţiilor. Condiţii de ploi slabe vor mai fi în jurul datei de 9 octombrie.

OLTENIA. În prima săptămână vremea va fi mult mai rece decât în mod obişnuit la această dată. Temperaturile diurne vor fi în medie de 10…12 grade, iar cele din timpul nopţilor vor fi în scădere accentuată de la aproximativ 8 grade, până la o medie regională de 2 grade în 4 şi 5 octombrie. Din 7 octombrie, tendinţa de încălzire va readuce regimul termic în preajma normelor climatologice, respectiv medii ale temperaturilor maxime de 15…17 grade şi minime de 6…8 grade.
Ploile prognozate în primele zile ale acestei săptămâni se vor semnala pe arii extinse şi vor cumula cantităţi importante. După acest interval cu vreme ploioasă, aria ploilor se va restrânge treptat. Probabilitatea pentru ploaie va creşte în intervalul 7…10 octombrie, dar cantităţile de apă vor fi slabe.

LA MUNTE. Regimul termic din prima săptămănă va caracteriza o vreme deosebit de rece. Tendinţa va fi de scădere a temperaturilor până în jurul datei de 4 octombrie, când valorile diurne vor fi în medie de 0…2 grade, iar cele nocturne se vor situa în jurul valorii de – 5 grade. După această dată va începe un proces de încălzire uşoară şi treptată, până la medii maxime de 10 grade şi minime, de asemenea medii, uşor pozitive, de 1…2 grade.
În primele două zile ale intervalului vor fi ploi însemnate cantitativ, iar în zona înaltă trecător vor fi precipitaţii mixte. În 2 şi 3 octombrie, precipitaţiile vor fi slabe şi se vor restrânge, dar vor fi mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Condiţii de precipitaţii slabe sub formă de ploaie vor fi şi după data de 7 octombrie. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă