9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialŢinte: Marea corupţie şi evaziunea

Ţinte: Marea corupţie şi evaziunea

Preşedintele le-a cerut magistraţilor să se concentreze pe combaterea evaziunii fiscale, care ajunge la 30%, pe dosarele de mare corupţie şi pe clanurile care fac legea în judeţe.

O treime din resursele care se cuvin statului sunt evazionate, iar orice ban furat de la stat este un atac la siguranţa lui, le-a spus preşedintele reprezentanţilor Ministerului Public.

Procentul, rezultat dintr-o evaluare a CSAT, „iese din limitele normalului”, iar bătălia pentru diminuarea evaziunii rămâne o „mare prioritate”, potrivit lui Traian Băsescu. „Nimic nu slăbeşte mai mult un stat decât diminuarea resurselor financiare la care are dreptul pentru a putea plăti pensii, pentru a putea plăti salarii, funcţionarea instituţiilor”, a mai spus el.

Esenţa fraudei, la vămile de interior

Vorbind despre acţiunile anticorupţie de la poliţia şi vămile de frontieră, preşedintele le-a spus procurorilor că vrea să vadă acţiuni în vămile din interior, pentru că „esenţa fraudei vamale este la vămile din teritoriu, acolo unde se stabileşte valoarea mărfurilor, cantitatea mărfii, accizele, TVA.” Totuşi, Băsescu a vorbit şi despre Vama Constanţa, care este vamă de frontieră, dar unde a mai cerut anchete.

Prioritate pentru marea corupţie

Preşedintele le-a cerut magistraţilor să soluţioneze „cu o oarecare celeritate” în special dosarele de mare corupţie, chiar dacă România nu are o normă de condamnări. „Nimeni nu cere ca România să condamne un cetăţean sau altul, un politician sau altul, dar toţi colegii noştri din UE ne cer o soluţie a magistraţilor. Să se dea o soluţie, oricare ar fi ea”, a spus Băsescu. El a aminitit că raportul pe justiţie al Comisiei Europene, care va fi prezentat în vară, este cel pe care îl vor lua în considerare statele membre, aşa că e nevoie de continuarea eforturilor pentru soluţionarea dosarelor de mare corupţie.

Băsescu a mai spus că are o hartă cu „judeţele albe”, în care nu se întâmplă nimic, deşi în presă sunt prezentate multe ilegalităţi, şi a ceut „eliminarea” acestora. „În fiecare judeţ îţi dai seama că sunt două-trei clanuri. Cred că trebuie să ne propunem ca în 2-3 ani să nu mai auzim de astfel de organizaţii ad-hoc într-un judeţ sau altul”, a mai spus şeful statului.

Bunuri sechestrate 300 de milioane de lei

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a spus că, anul trecut, procurorii au sechestrat bunuri de peste 300 milioane de euro, iar numărul persoanelor trimise în judecată pentru evaziune şi contrabandă a crescut cu 125%. În cazurile de corupţie, numărul celor trimişi în judecată a crescut cu 40%.

„Creşterea numărului de rechizitorii nu a însemnat însă o scădere a standardelor,” din moment ce numărul inculpaţilor achitaţi anul trecut a scăzut la 1,3 la sută din totalul celor trimişi în judecată, a mai spus Kovesi. În Europa Occidentală, acest indicator ajunge şi la 15 la sută, a adăugat ea.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Attila Varga, judecător la CCR, a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Judecătorul Varga Attila de la Curtea Constituţională a României a fost internat, miercuri, în stare gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au precizat...

Hezbollah anunță că a bombardat nordul Israelului

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat că a vizat intens ţinte militare în nordul Israelului şi, pentru prima dată, o bază militară de lângă...

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă