20.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecial„The Romanians are coming“: protestele, ridiculizate

„The Romanians are coming“: protestele, ridiculizate

Ediția de duminică a ziarului The Guardian trece în revistă pozițiile autorităților de la Bucureşti după difuzarea documentarului care prezenta viaţa unor români care au lăsat greul de acasă pentru un trai ceva mai bun.

Reacţiile de protest ale autorităților române cu privire la documentarul “The Romanians are coming”, difuzat de postul britanic de televiziune Channel 4, au stârnit ecouri în toată presa din Marea Britanie. The Observer, care este ediția de duminică a cotidianului The Guardian, a amintit de poziția ambasadorului României la Londra și a trei parlamentari români. În primul caz, Ion Jinga le scria producătorilor serialului că este “surprins şi extrem de dezamăgit” faţă de modul în care românii din Marea Britanie sunt prezentaţi în documentarul Channel 4, apreciind că prezentarea doar a aspectelor negative este incorectă şi discriminatorie.

Cei trei parlamentari, pe de altă parte, au trimis o scrisoare Ambasadei Marii Britanii la București în care acuzau postul de televiziune că incită la ură şi discriminare, adaugă The Observer. „Vă rugăm să vă gândiţi care ar fi reacţia dumneavoastră dacă TVR, postul public de televiziune din România, ar lansa o campanie de denigrare îndreptată împotriva cetăţenilor britanici din ţara noastră, generalizând cazurile de alcoolism şi pedofilie ale unor cetăţeni britanici (cazuri pe care suntem siguri că le cunoaşteţi) şi transformându-le în imaginea generală a cetăţenilor britanici din România. Documentarul difuzat de Channel 4 face exact acelaşi lucru”, se arată în scrisoarea celor trei parlamentari români.

Inclusiv ministrul român de Externe a simțit nevoia să protesteze. Bogdan Aurescu i-a scris omologului britanic, Philip Hammond, exprimându-şi regretul profund faţă de reluarea unor „clişee incorecte” prin modul „distorsionat şi părtinitor” în care a fost prezentată comunitatea românească din Marea Britanie în film. Apogeul a fost atins când însuși prim-ministrul Victor Ponta şi-a exprimat solidaritatea cu cei nemulțumiți de situație, care anunțaseră un protest în fața sediului Channel 4. „Exprim solidaritate cu românii care vor protesta în tăcere faţă de abordarea tendenţioasă a Channel 4 faţă de cetăţenii noştri”, a transmis Ponta, pe Twitter, în mesajul care îi era adresat şi premierului Marii Britanii, David Cameron.

În apărarea sa, Channel 4 a afirmat că serialul care s-a încheiat marţea trecută, după patru episoade, a explorat vieţile românilor care încearcă să-şi facă o nouă viaţă în Marea Britanie şi a căutat adevărul din spatele titlurilor de presă privind imigraţia. “Acest serial prezintă direct multe dintre stereotipurile şi prejudecăţile despre românii care vin în Marea Britanie şi oferă o imagine onestă asupra experienţei unor persoane diferite care încearcă să-şi facă o nouă viaţă în această ţară”, a declarat un purtător de cuvânt al Channel 4, citat de Mediafax.

„Serialul arată clar că majoritatea românilor din Marea Britanie sunt profesionişti cu locuri de muncă garantate, care îşi plătesc taxele şi contribuie la economia britanică”, a adăugat acesta. Totuși, nemulțumirea unei mari părți a românilor a pornit de la faptul că primul episod a avut ca subiect situaţia unui imigrant român, Alex, care doarme într-o parcare din apropierea gării Victoria şi care îi ajută pe alţi români să vină la Londra. În acelaşi episod, a fost prezentată viaţa unui român de etnie romă, Sandu, care încearcă să se stabilească în oraşul Liverpool, deşi nu prea ştie limba engleză. Episodul al doilea a explorat situaţia socială din România şi cauzele care îi împing pe români să meargă în Marea Britanie.

Cele mai citite

Gata cu vacanța de Paște. Românii se întorc acasă

Coloane de autovehicule care se întind pe câţiva kilometri au fost observate pe principalele artere rutiere din orașul bulgăresc Ruse, situat la granița cu...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

UTA, campioana play-out-ului! Arădenii au învins-o pe FCU Craiova

UTA Arad a învins-o pe FCU Craiova cu scorul de 3-1, pe teren propriu, și va termina play-out-ul Ligii 1 pe prima poziție, indiferent...
Ultima oră
Pe aceeași temă