16.8 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialTelefonul anticorupţie sună de patru ori pe an

Telefonul anticorupţie sună de patru ori pe an

În anul 2013, Serviciul Judeţean Anticorupţie Tulcea a organizat 58 activităţi de prevenire a faptelor de corupţie la care au participat 1049 de lucrători din cadrul structurilor teritoriale ale M.A.I.

O atenţie deosebită s-a acordat absolvenţilor de instituţii de învăţământ ale ministerului astfel că la activităţile de prevenire au participat un număr de 67 de absolvenţi repatizaţi la structurile de la nivelul judeţului.

În ceea ce priveşte activitatea de combatere a corupţiei, pe parcursul anului 2013, au fost înregistrate 45 lucrări şi cauze penale, fiind cercetate 257 persoane, din care 57 personal M.A.I. (16 având funcţii de conducere), 56 din acestea fiind cercetate pentru fapte de corupţie.

Din cei 57 angajaţi ai ministerului cercetaţi pentru fapte de corupţie, faţă de 26 s-a dispus începerea urmăririi penale, 12 învinuiţi fiind cadre MAI., totodată, au fost inculpate 5 persoane. Ca urmare a probatoriilor administrate, parchetul competent a dispus măsura reţinerii faţă de o persoană. Pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor, unităţile de parchet competente au dispus 61 delegări ale SJA Tulcea în vederea efectuării de acte de cercetare penală, din care 13 de către D.N.A. şi 48 alte unităţi de parchet.

În anul 2013, pe linia relaţiilor cu publicul s-au desfăşurat următoarele activităţi reprezentative: au fost primite 9 petiţii care au dus la iniţierea unui dosar penal, iar un număr de 8 au fost înaintate instituţiilor competente şi 1 a fost clasate; au fost primite în audienţă sau au fost consiliate în afara programului de audienţe, un număr de 35 persoane; s-au primit şi soluţionat 4 apeluri Telverde. Reamintim că cetăţenii pot sesiza fapte de corupţie ale personalului M.A.I. la linia gratuită anticorupţie a D.G.A., 0800.806.806.

REZULTATE

Numai cinci condamnări definitive

În perioada analizată, s-a înregistrat 5 condamnări definitive şi irevocabile, iar în alte două dosare instanţele de judecată au pronunţat hotărâri pentru fapte de corupţie.

SAJ Tulcea a exemplificat un astfel de caz: în data de 16.01.2014, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat pe inculpatul Ivan Cosmin la o pedeapsă principală de 2 ani si 6 luni închisoare cu executare. Hotărârea nu este definitivă. Ivan Cosmin, agent de poliţie din cadrul I.P.J. Tulcea — Biroul Ordine Publică Tulcea — Compartimentul siguranţă publică şi patrulare, care lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor colegi de serviciu în sensul rezolvării problemelor acestora, a pretins şi primit de la un număr de cinci persoane, suma totală de 1150 euro si 4500 lei, în scopul propunerii unor soluţii favorabile în dosarele penale în care sunt cercetaţi pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice (în fapt fiind patru acte materiale de trafic de influenţă şi un act material de înşelăciune).

 

Cele mai citite

Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

George Simion dezminte ideea că el sau partidul AUR ar fi făcut “blat” cu PSD

Președintele partidului AUR, George Simion, dezminte ideea că ar fi făcut un "blat" cu PSD și avertizează că informațiile care susțin acest lucru sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă