11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialTeledon național pentru „Cumințenia Pământului”, organizat pe 18 septembrie la TVR

Teledon național pentru „Cumințenia Pământului”, organizat pe 18 septembrie la TVR

Un teledon național, prin care se urmărește strângerea de fonduri pentru achiziționarea sculpturii „Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși, va fi organizat în data de 18 septembrie, la Televiziunea Română, informează Agerpres.

„Pe 18 septembrie va fi organizat un teledon național la TVR, în care Guvernul își pune mari speranțe că va aduna toate energiile necesare pentru a strânge suma de bani agreată cu proprietarii. (…) Este un teledon maraton și așteptăm cât mai multă lume să doneze în cadrul acestei campanii de achiziție a ‘Cumințeniei pământului’ “, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, la Palatul Victoria.

Citește și: FOTO + VIDEO. Campania „Cumințenia pământului – Ultimul tren” stârnește controverse

În plus, Liviu Iolu a precizat că nu există un contract, ci un proces-verbal încheiat cu proprietarii. „Eu, din declarațiile pe care le-am văzut în mass-media de la avocatul proprietarilor, nu am văzut nicio noutate. Sunt lucruri publice, care au fost spuse încă de la începutul acestei campanii”, a susținut Iolu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a remarcat un reviriment al campaniei de donații pentru achiziționarea lucrării „Cumințenia pământului”. „În acest moment sunt donații din ce în ce mai multe și mai consistente”, a arătat el.

Citește și: Câți bani s-au strâns pentru „Cumințenia Pământului”

Iolu a mai spus că Guvernul se află în perioada de strângere de bani, punctând că opera lui Brâncuși trebuie achiziționată până la 31 octombrie, iar campania se încheie pe 30 septembrie.

Despre ultimul spot de promovare apărut cu privire la „Cumințenia pământului”, el a precizat că acesta nu face parte din campania guvernamentală.

În 16 august, ministrul Culturii, Corina Șuteu, a anunțat că suma totală strânsă din donații pentru achiziționarea operei „Cumințenia Pământului” a sculptorului Constantin Brâncuși este de aproximativ 562.000 de euro.

În luna martie, Guvernul României a înaintat o ofertă de achiziţie care a fost acceptată de proprietarii operei, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională. Conturile sunt deschise până pe 30 septembrie. Opera „Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria „„Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional. 

La numărul unic 8833, cei care scriu textul „Brâncuşi” pot contribui cu 2 euro la subscripţia naţională pentru achiziţionarea „Cuminţeniei Pământului”. Conturi la opt bănci din România sunt disponibile în lei, euro şi dolari, iar donaţiile se pot face prin transfer bancar sau prin depunere de numerar. Acestea se găsesc pe site-ul brancusiealmeu.ro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă