21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialTeatrul de strada agita Bucurestiul

Teatrul de strada agita Bucurestiul

Festivalul de Teatru de Strada B-FIT a inceput joi si se desfasoara tot week-end-ul in centrul Bucurestiului.

Urmate de doi politisti si un grup de trecatori amuzati, doua personaje inalte de peste doi metri se plimba intre Piata Unirii si Teatrul National. Imbracati la costum negru, cu capete mici, ochelari fumurii si cate-o casca-n ureche, cei doi arata ca niste agenti secreti care nu se pricep deloc sa nu iasa in evidenta. Politistii zambesc incurcati cand acestia se razgandesc de mai multe ori asupra traseului, vor sa treaca pe rosu, opresc masini pe strada si urmaresc trecatorii.
Cele doua personaje se pierd in Parcul Unirii in timp ce pe partea cealalta a intersectiei apar, venind dinspre Universitate si inconjurate de copii, marionetele de patru metri ale trupei "Geants du Sud", ce defileaza pe muzica fanfarei lui Goran Bregovici.

"Ia uite ma, asta e teatru absurd!"
In Parcul Unirii, un trecator are revelatia teatrului absurd: cinci vopsitori imbracati si vopsiti in portocaliu, cu cochilii in spate si furtunuri in mana, stau aliniati in fata fantanii. La inceput, oamenii, putini si confuzi nu-si dau seama daca e spectacol sau, pur si simplu, niste indivizi ciudati s-au adunat in fata fantanii. Paradoxal, chiar prezenta politistilor pare sa fie elementul care ii face sa-si dea seama ca e o piesa de teatru. Publicul creste, incepe sa rada, sa bata din palme si sa intre in joc. Unii interactioneaza cu piesa mai mult decat altii: un om ce pare prototipul cetateanului turmentat, cu o barba incalcita, sacou verde si privire pierduta, aplauda si scandeaza "Allez!". Actorii stau nemiscati minute in sir, dupa care prind viata, lucru care il impresioneaza pe cetatean, care se hotaraste sa strige "Lupii, ba!", in hohotele trecatorilor.
Vopsitorii, alintati de public "vidanjori", fac un concert de furtunuri care sufla aer, apoi arunca panglici lungi de hartie cu care impanzesc cerul si multimea care s-a adunat intre timp. Trupa "Vernisseurs" pleaca apoi spre Piata George Enescu urmarita de o parte din spectatori si impodobind tot ce le iese in cale cu panglici albastre, marca spectacolului "Joyeuse Pagaille Urbaine".

Pompierii piromani
Ajunsi in fata Ateneului, spectatorii raman sa vada urmatoarea reprezentatie. Dintr-o masina veche de pompieri cu numar nemtesc coboara trei "feuerwehr", care incep o piesa amuzanta presarata cu jeturi de apa si foc, explozii, artificii si fum. Multimea de fotografi ce s-a adunat pozeaza in foc continuu pompierii care se dueleaza in chiloti, intr-un ring de foc, cu aruncatoare de flacari. La scurt timp dupa, toti isi ascund grabiti aparatele cand masina de pompieri incepe sa defileze prin public stropind cu apa si aruncand flacari in sus. Lucrurile pareau sa mearga rau atunci cand, dupa focul de artificii, o masina adevarata de pompieri a intrat rapid in scena, ca si cand ar fi avut loc un accident. Insa pompierii romani au coborat din ea cu un balon urias si i-au felicitat pe actorii din trupa "Bangditos", in aplauzele publicului, pentru reprezentatia spectaculoasa si… lipsita de incidente.
Ultimul eveniment e in Parcul Izvor, unul dintre putinele in care statul pe iarba e inca permis. Gramezile de fan raspandite prin parc il transforma intr-un lounge inedit, numai bun pentru a astepta spectacolul de la ora 23.00. In cort e amenajata o scena in forma de cerc, marginita de panze pictate cu mesaje metafizice. In centru, pupitrul de DJ arata ca un laborator de savant nebun. Proiectiile de pe pereti contribuie la atmosfera mistica.

Spectacolul experimental audio-video "Circle 8" e ca un cerc de magie neagra care se transforma in concert electro. Spectacolul a fost oprit de Politie inainte de final: un apel la 112 a reclamat larma din Parcul Izvor, iar fortele de ordine au intervenit prompt pentru a pune capat tulburarii linistii publice. Linistea si monotonia orasului vor mai fi tulburate pana duminica noaptea, cand o parada mare si zgomotoasa va ajunge in Piata Constitutiei si va da o petrecere de final cu spuma si focuri de artificii.

Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, s-ao opus prin veto legii ‘influenţei străine’

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenţei străine', care a suscitat proteste masive în această...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă