12.5 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Taxa radio - TV a fost eliminată. Proiectul lui Liviu Dragnea...

VIDEO. Taxa radio – TV a fost eliminată. Proiectul lui Liviu Dragnea a fost votat în unanimitate de Camera Deputaţilor: Nu vom introduce o lege nouă. PSD nu a făcut niciodată acest lucru

UPDATE 14:00: Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat, marţi, cu privire la decizia PNL de a contesta la CCR legea pentru eliminarea celor 102 taxe nefiscale, că le va fi greu să explice că atacă un proiect pe care l-au votat, afirmând că acest demers ar arăta ipocrizia PNL, care deja are ca „instrument” Guvernul Cioloş.

„Ultimul sfat pentru colegii de la PNL care ar fi anunţat că vor să atace la CCR această lege, dincolo de faptul că le va fi greu să explice că atacă un proiect pe care l-au votat deja, au un instrument care nu mai are nici un fel de personalitate şi anume Guvernul condus de Cioloş care atacă la CCR. Au atacat legea dării în plată, iniţiată de un parlamentar PNL, susţinută de noi, aprobată în parlament, au atacat legea conversiei, susţinută împreună şi aprobată de noi, lăsaţi-i să atace şi această lege a taxelor ca să nu mai fie nici un dubiu în ceea ce priveşte această ipocrizie”, a declarat Dragnea, în plenul Camerei… citeşte mai multe AICI!


Marţi, în cadrul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaţilor, taxa radio – TV a fost eliminată, alături de celelalte 100 taxe nefiscale. Proiectul legislativ a fost iniţiat de grupul social-democraţilor, scrie Agerpres.

Deputaţii care şi-au exercitat dreptul la vot nu au fost de acord cu propunerea Comisiei de buget – finanţe de a păstra în vigoare această taxă. Astfel, doar 39 de deputați au susținut păstrarea acestei taxe, iar 109 s-au opus.

Legea va merge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.


Citeşte şi: Scandal în plenul Camerei Deputaţilor. Liviu Dragnea îl ameninţă pe directorul SRR că l-a ameninţat la telefon pe liderul deputaţilor PSD

Liviu Dragnea a declarat, în plenul Camerei Deputaţilor după ce proiectul său legislativ privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale a fost eliminate, că directorul general al Societăţii Române de Radio, Ovidiu Miculescu l-a ameninţat prin telefon pe liderul deputaţilor PSD.


 

Liberalii au anunţat că vor uza de toate căile legale pentru a o bloca din cauza eliminării taxei Radio-TV, inclusiv prin atacarea la Curtea Constituţională. Potrivit deputatului PNL Andreea Paul, eliminarea taxei duce la aservirea politică a instituţiilor publice de presă.

„Vom face toate demersurile pentru salvarea libertății de exprimare a mass-mediei publice și a garantării autonomiei lor. Vom uza de ele. Articolul 35 din Constituție garantează autonomia Televiziunii și Radioului public. Se spune explicit în Constituție că noi avem obligația — Parlament și Guvern — să le respectăm. Or, ce face astăzi PSD încalcă grav Constituția. Vom lua în calcul și această analiză, dar aici juriștii trebuie să se exprime.

Astăzi, președintele PSD ne-a anunțat de la plenul Parlamentului că propune această eliminare, care va funcționa până la terminarea campaniei electorale, iar anul viitor ne anunță că o nouă propunere a PSD va intra în vigoare — 21 de lei și 34 de lei — noile taxe (…) pentru fiecare cetățean al României, pentru funcționarea Radioului și a Televiziunii publice. Asta înseamnă că PSD-ului îi este frică în timpul campaniei electorale de posturile publice mass-media. Astăzi, președintele PSD s-a plâns în Parlamentul României că este criticat de aceste televiziuni și radiouri publice.

Introducerea de taxe pentru radio și tv din anul 2017 din nou nu face PSD-ul decât să mintă românii. Își iau această protecție în fața mass-mediei publice numai pe perioada campaniei electorale. Este o uriașă minciună a PSD. (…) În timpul campaniei electorale elimină taxa radio tv, anul viitor ne anunță că o introduc. Asta se numește escrocherie electorală marca PSD. (…) România arată cum arată pentru că PSD a guvernat 15 ani în ultimul sfert de veac, lor li se datorează în mare majoritate imaginea României de azi. Astăzi ceea ce primează în Parlament, sub presiunea președintelui PSD, Liviu Dragnea, este că PSD vrea să elimine aceste taxe numai pe perioada campaniei electorale și asta înseamnă pumnul în gura Radioului și TVR”, a mai spus deputata PNL, Andreea Paul.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut, marți, deputaților să susțină eliminarea taxei radio-tv, care este prevăzută în proiectul de lege referitor la anularea a peste 100 de taxe nefiscale.

„Nu am spus şi nu vom spune că am introdus o taxă nouă. Nu am făcut niciodată acest lucru. PSD a redus mereu taxe. În ceea ce priveşte bugetul pentru TVR şi pentru radio, şi acum, aceste două instituţii iau bani serioşi de la stat şi asta nu le-a afectat independent.

Îl întreb pe domnul Miculescu (n.r. directorul general al  Societăţii Române de Radiodifuziune) cum de a îndrăznit să ameninţe la telefon, pe liderul deputaţilor social democraţi?! 

Radio va avea un buget de 480 de milioane de lei, iar televiziunea de 260 milioane de lei, mai mult decât are acum.  Acele două instituţii trebuie să devină profitabile.

Este o lege care poate da încredere românilor și celor care își cumpără o mașină din munca lor și celor care trebuie să plătească anumite taxe și nu vor să piardă timpul la cozi, să nu mai fie umiliți, să folosească timpul pentru muncă sau a se odihni. Această lege va da încredere românilor din afara granițelor că vor putea mai ușor să-și rezolve problemele legate de taxele consulare și să aibă o relație mult mai simplu și mai eficient cu ambasadele și consulatele noastre. Eliminarea acestor taxe va da încredere românilor că ceva începe să se schimbe în bine în această țară.

De foarte multe ori, valoare acestor taxe este ridicol de mică și ridicol de puțin importantă în comparație cu cozile interminabile la care trebuie să stăm pentru a le plăti. Toți românii au trecut prin acest calvar, au trecut de la indignare, furie, apoi de la deznădejde la resemnare. Românii nu sunt foarte afectați de nivelul acestor taxe, dar mai suportă insulta de a-și irosi timpul, nervii și banii și liniștea la cozile sistemului public. Eliminarea acestor taxe reprezintă 90% din timpul pierdut de români pentru plata obligațiilor către stat”, a declarat preşedintele PSD în plenul Camerei Deputaţilor.

Liderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu a declarant că liberalii susţin reducerea taxelor, dar această initiative este un proiect pentru campania electorală.

„Este un mare păcat că un asemenea proiect care se referă la debirocratizare, reducerea poverii cetățenilor se dezbate în campania electorală. Nu putem să nu vedem nuanța de demagogie, oportunism. Guvernul deja a luat măsuri pentru reducerea birocratizării, care sunt în curs.

Pot să spun de pe acum că suntem foarte preciși în a spune că vrem să se reducă taxele parafiscale, dar vrem să atenționăm și asupra riscurilor. Vom susține toate aceste idei, dar atunci când PNL va fi la guvernare, va face o analiză foarte serioasă și va corecta unde va fi nevoie”, a explicat Eugen Nicolăescu.

Deputaţii ALDE au salutat acest proiect, exprimându-şi speranţa că şi alte initiative importante vor trece prin Parlament la fel de rapid.

„Poate este un plan de campanie, dar asta nu înseamnă că nu este un proiect bun. Am o nemulțumire. Mă bucur foarte tare că legea a trecut în două săptămâni, asta dovedește că se poate și se pune întrebarea dacă se poate și pentru alte legi. Eu, personal, am depus un proiect de lege acum 4 ani pentru eliminarea taxei de timbru și am arătat că sunt taxe care produc pagube bugetului. (…) Legi bune zac în Parlament”, a susținut Octavian Popa.

Liderul deputaților UDMR Mate Andras a spus, la rândul său, că procedura de urgență în privința acestui proiect nu este o problemă și a precizat că formațiunea sa susține această inițiativă de reducere a taxelor.

„Credem că este un proiect care trebuie susținut. Într-adevăr, în România sunt multe taxe pe care am fi putut să le eliminăm mai demult. Pe fondul problemei vom susține această inițiativă. Să ne gândim în viitor la asemenea inițiative”, a adăugat Mate Andras, citat de Agerpres.

Adrian Merka, deputatul minorităţilor naţionale, susţine proiectul, afirmând că este un pas înainte pentru România. 

 

 

Cele mai citite

Controversa asupra ritualului Haka! Joe Marler, criticat pentru comentariile despre dansul tradițional al All Blacks

Joe Marler, jucător englez de rugby, a stârnit controverse prin afirmațiile sale despre haka, ritualul tradițional al All Blacks, pe care l-a numit „ridicol”,...
00:01:07

VIDEO. Guvernul Israelului aprobă bugetul de stat pentru 2025

Ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich își exprimă speranța că bugetul va permite Israelului să iasă din actualul conflict cu o "creștere economică accelerată", pe...

Rezervele valutare ale BNR scad la 62,8 miliarde de euro

Banca Națională a României (BNR) a anunțat vineri că rezervele sale valutare s-au situat la 62,8 miliarde de euro la finalul lunii octombrie, marcând...
Ultima oră
Pe aceeași temă