15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialTaxa de stâlp mușcă din profitul Petrom

Taxa de stâlp mușcă din profitul Petrom

 

Petrom, cea mai mare companie energetică din România, a raportat, în al doilea trimes­tru, o diminuare a profitului operațional cu 55%, până la 626 de milioane lei. Profitul net aferent perioadei ianuarie-iunie 2013 a fost de 2,43 de miliarde lei.

 

În primele şase luni vânzările au scăzut cu 7% faţă de rezultatul din primul semestru al anului trecut, la 10,72 miliarde lei, iar profitul net a fost de 1,9 miliarde de lei, cu 22% mai mic. Mariana Gheorghe, directorul executiv al companiei, a explicat care au fost cauzele care au condus la scăderea profitului: “Cererea redusă de produse petroliere și gaze, combinată cu impozitarea suplimentară introdusă în 2013-2014, a neutralizat în mare măsură beneficiile rezultate în urma liberalizării preţului la gaze”. Informația a fost nuanțată de Andreas Matje, directorul financiar executiv al Petrom, care a afirmat că taxele introduse începând de anul trecut, printre care taxa pe stâlp şi impozitul pe veniturile suplimentare din liberalizarea preţurilor la gaze, au echivalat cu o creştere de 90% a redevenţelor petroliere plătite de OMV Petrom.

Compania a plătit în primul semestru taxe suplimentare la bugetul de stat în valoare de aproximativ 370 de milioane de lei, din care 162 milioane de lei au reprezentat taxa pe stâlp (aproximativ 36,8 milioane de euro). Cu toate acestea, Petrom a generat în primul semestru din acest an 56,7% din profitul OMV, comparativ cu 43,4% în perioada similară a anului trecut. Concret, Petrom a adus 588 de milioane de euro la profitul grupului din Austria.

Impozitarea diferită a companiilor energetice

“România are printre cele mai mici accize din Europa. De aceea, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a solicitat în repetate rânduri guvernului să analizeze sistemul britanic și să aplice o impozitare diferită pe profitul obținut din resursele strategice de petrol și gaze. Procentul aplicat în Marea Britanie companiilor energetice este de 60%. Astfel nu mai este nevoie de introducerea a tot felul de taxe, iar companiile vor ști exact cât trebuie să plătească la buget în fiecare an”, spune Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR.

Taxa de stâlp a afectat companii precum Hidroelectrica, Transelectrica, Nuclearelectrica și Transgaz. Cel mai mare producător de gaz din țara noastră, Romgaz, a anunțat că a plătit în primul semestru 45,2 milioane de lei, adică aproximativ 10,2 milioane de euro, sumă aferentă taxei pe construcții speciale. Taxa pe stâlp reprezintă 5,2% din profitul net din primul semestru, valoarea profitului net raportată fiind de 871 milioane lei (195,1 milioane euro), în creștere cu 40%.

Impozitul pe construcţii speciale (sonde de țiței, gaze, sare, platforme marine, centrale hidroelectrice, nuclearo-electrice etc.) se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% din valoarea brută a construcţiilor existente în patrimoniul companiilor.    

Cele mai citite

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Bogdan Lobonț, înaintea partidei cu CFR Cluj: “Avem din nou posibilitatea să arătăm ceea ce putem în momentul de faţă”

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri, antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Bogdan Lobonț, a împărtășit gândurile sale înaintea meciului cu...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă