21.5 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialTarguri de Florii cu produse si traditii taranesti

Targuri de Florii cu produse si traditii taranesti

Muzeul taranului roman gazduieste, pe tot parcursul weekendului, traditionalul Targ de Florii care va aduce mesteri din intreaga tara ce isi vor prezenta produsele specifice sarbatorii Pastelui.
Aceasta reprezinta cea de-a noua editie a Targului de Florii pe care MTR o organizeaza. Targul va aduna mesteri, mestesugari, negustori si breslasi din toate zonele tarii care vor aduce cu ei oale, linguri, cauce si ibrice de alama, ii si marame, scoarte si cergi, icoane si pristolnice, o sumedenie de oua incondeiate, pite armanesti cu praz, branza si ou, cozonaci, colaci si tot felul de cofeturi. De asemenea, nu va lipsi nici sucul de mere sau tuica, florile si ierburile de leac.
Astazi, de la 10.00 la 12.00, la Sala Foaier, vor avea loc demonstratii si concursuri de incondeiere a oualor pentru copii. Astazi si maine, de la 14.00 la 15.30, pe pajistea de langa bisericuta, trupa Dell’Arte ofera copiilor si adultilor Lapte dulce, un spectacol de teatru de animatie neconventional, cu marionete si papusi. Tot astazi si maine concerteaza fanfara de la Lapusnicu Mare, judetul Caras-Severin. Doar astazi se tine un loc de popas cu sarmale si placintele lui Lazar, iar maine – peste fript la gratar, saramura si vin. Pretul biletului de intrare la targ este de 4 lei, iar redus – 2 lei (pentru elevi, studenti si pensionari).

Daca va plictisiti la Muzeul Taranului, puteti incerca si la Muzeul Satului, care promite sa intampine "Floriile cu bucurie". Astazi si maine, intre 10.00 si 18.00, orgnizatorii va propun un mixaj intre traditional si contemporan: interpreti populari vor canta "pricesnele", cantece specifice Floriilor, in timp ce in galeria de arta puteti vedea si achizitiona obiecte de arta populara contemporana. Nicolae si Lucian Truta din Slatina expun lucrari de pictura si ceramica, sub genericul "Reintoarcere la vatra". Desigur, nu vor lipsi produsele din gastronomia traditionala.
Astazi, de la ora 12.30, Ansamblul Dunarica va sustine o reprezentatie de jocuri populare, "Lazarelul", obicei care recontextualizeaza "Sambata lui Lazar". Tot astazi, de la ora 13.00, special pentru cei mici, in cadrul "Floriilor pentru copii" sunt expuse desene realizate de cei mici.
Maine, la incheiera Targului de Florii, la Muzeul Satului, va puteti intalni cu Floarea Calota, Floarea Tanasescu, Viorica Flintasu si taraful Balada, din Giurgiu, condus de Paul Gheorghe.

Floriile. Duminica Floriilor. Sarbatoarea de Florii
Duminica Floriilor sau Floriile se sarbatoreste in fiecare an in ultima duminica dinaintea Pastelui. Cu aceasta ocazie se serbeaza sfarsitul postului, dar si reinvierea naturii.

De Florii, in mod traditional oamenii merg la biserica pentru a sfinti crengute de salcie pe care le pun la geamuri, la usi sau la porti. In unele parti ale tarii, locuitorii de la sate se incing cu ramurile de salcie peste mijloc.
Credinta spune ca acest ritual ii apara de boli si ii face mai robusti. De asemenea, apara casa de rele si o protejeaza de evenimente neplacute. In Duminica Floriilor, gospodinele merg la biserica si curata mormintele stramosilor, agatand de cruci ramurele de salcie.

Cele mai citite

NEWS ALERT. Cod roșu de furtună în București și judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi seara avertizări cod roşu de furtună pentru municipiul Bucureşti şi în localităţi din judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi...

Revolut introduce, în prag de vacanță, o nouă funcție de securitate pentru a proteja fondurile clienților de hoții de buzunare

Revolut, banca digitală cu peste 3,5 milioane de clienți retail în România și 40 de milioane la nivel global, introduce funcția Protecția Fondurilor, un...

Tramvaiele opresc din nou în stația Eroii Revoluției. Zona a devenit cel mai nou și mai modern reper urban din Capitală

De la începutul acestei săptămâni, tramvaiele de pe liniile 1, 7, 10, 19 și 25 opresc în stația „Piața Eroii Revoluției”. În urma lucrărilor de modernizare...
Ultima oră
Pe aceeași temă