19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialTârgul unde-și fac „shoppingul“ de toamnă cititorii bucureșteni

Târgul unde-și fac „shoppingul“ de toamnă cititorii bucureșteni

Miercuri, la ora 12.00, se deschide la Pavilionul Romexpo cea de-a 22-a ediţie a  Târgului Internaţional  de Carte „Gaudeamus“, unde cititorii vor găsi aproape 300 de expozanţi şi peste 700 de evenimente editoriale. Manifestarea ce are loc în perioada 18-22 noiembrie este iniţiată şi organizată de Radio România.

Cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii din România, Gaudeamus are un loc bine definit în calendarul cultural şi în conştiinţa publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an, potrivit organizatorilor.

Citeşte şi: Interviu cu istoricul Margaret MacMillan: Scurtul drum de la pace la război

Organizat de Radio România din 1994, Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură se desfăşoară anual, în Pavilionul Central Romexpo, reunind, într-un spaţiu expoziţional de aproximativ 14.000 de metri pătraţi, oferta a peste 400 de edituri româneşti şi străine, tipografii, instituţii de învăţământ, centre şi institute culturale, instituţii mass-media, agenţii de difuzare de carte, firme multimedia, agenţii literare, organizaţii non-guvernamentale cu profil cultural şi educaţional, asociaţii profesionale, librării şi biblioteci.

În toamna fiecărui an, Târgul Internaţional Gaudeamus devine centrul pieţei editoriale şi al vieţii culturale din România. Deopotrivă expoziţie de carte şi cafenea literară, târgul propune un maraton de peste 600 de evenimente culturale la fiecare ediţie, într-o atmosferă prietenoasă şi destinsă a întâlnirii cu lumea vie a culturii tipărite.  Anul acesta la Gaudeamus se vor afla standurile editurilor româneşti cu tradiţie, ale unor  instituţii de învăţământ, ale difuzorilor de carte şi de publicaţii, ale unor asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie.

Târgul reprezintă o adevărată oglindă a pieţei naţionale de carte, care reuneşte oferta la zi de carte tipărită şi electronică, muzică, film, cursuri interactive, de la cele mai importante edituri din ţară şi de peste hotare. Datorită diversităţii categoriilor şi numărului ridicat de participanţi la fiecare ediţie, domeniile de interes reprezentate sunt extrem de diverse, de la materiale şi software educaţional pentru copii, literatură de toate genurile până la studii de specialitate de un înalt nivel ştiinţific.

​Citeşte şi: Începe numărătoarea inversă pentru Gaudeamus. Care este programul de vizitare

Invitatul de onoare al ediţiei din acest an este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România, iar preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus 2015 este Victor Ieronim Stoichiţă, reputat cercetător şi profesor de istoria artei, stabilit în prezent în Elveţia.

GADIF, instituţie creată în urma summitului Francofoniei de la Montreux din 2010, de reprezentanţii statelor şi guvernelor membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei în România, are ca obiectiv susţinerea şi promovarea limbii franceze şi a valorilor de diversitate culturală şi lingvistică, de pace, democraţie şi drepturile omului. Programul variat al invitatului de onoare cuprinde peste 20 de evenimente organizate în acest interval în incinta târgului şi în alte spaţii din Bucureşti (mese rotunde cu tematică francofonă, lansări de carte, o expoziţie de fotografii suprarealiste şi numeroase alte activităţi, susţinute de scriitori, artişti, profesori de istoria artei şi a literaturii, nume bine cunoscute în peisajul cultural contemporan francofon).

Pe lângă evenimentele editoriale vor mai avea loc şi o serie de alte manifestări precum: expoziţia „Radio România: Cultură, Artă & Media”, mini-expoziţia „Edituri pierdute, cărţi regăsite”, expoziţia „Şcoala de altădată”, Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret, expoziţia „Pagini din istoria radioului”, Expoziţia de Ceai, Cafea, Delicatese şi Accesorii şi Atelierul de creaţie Gaudeamus dedicate celor mai tineri cititori.   

Cele mai citite

Trupele ruse ar fi pe punctul de a încercui orașul Ceasiv Iar

Trupele ruse încearcă să încercuiască orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk, potrivit unui oficial militar ucrainean, potrivit hotnews.ro. Atacul este în desfășurare, însă Kievul...

Germania vizează să-și reia poziția geopolitică printr-o relansare economică

Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul de Finanţe, Christian Lindner, care este şi preşedintele...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...
Ultima oră
Pe aceeași temă