12.4 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialTânără din Africa, aleasă "Miss Zamfira" la Festivalul de Folclor de la...

Tânără din Africa, aleasă “Miss Zamfira” la Festivalul de Folclor de la Bistriţa

Juriul Festivalului Internaţional de Folclor “Nunta Zamfirei” care s-a desfăşurat la Bistriţa a desemnat-o, duminică seară, pe o tânără din insula Mayotte drept ”Miss Zamfira 2010”, ea primind cadou din partea organizatorilor un costum popular românesc de pe Valea Sălăuţei şi o vacanţă pe litoral, informează Mediafax.

Miss Zamfira 2010 a fost aleasă dintre zece fete din tot atâtea ţări reprezentate la festival care au cântat şi dansat pe melodii populare româneşti cu versuri traduse în limba lor. În concurs nu a intrat nicio româncă, aceasta fiind, de altfel, şi o condiţie a organizatorilor, date fiind probele de concurs care le-ar fi avantajat.

Laura Rafidison Banati (16 ani) din Mayotte a reuşit să impresioneze juriul cu interpretarea sa, primind coroniţa de Miss Zamfira, un costum popular de pe Valea Sălăuţei, creat de meşterul popular Virginia Linul din Salva, dar şi posibilitatea de a petrece o vacanţă pe litoralul românesc.

Pe locul al doilea s-a clasat reprezentanta Rusiei, iar locul al treilea a fost împărţit de fete din Serbia şi Italia care au primit, la rândul lor, premii simbolice din partea organizatorilor.

Grupul de 30 de dansatori din Mayotte a venit pentru prima dată în România, parcurgând peste 7000 de kilometri cu avionul, cu escală prin Paris, ca să ajungă la Bistriţa, insula Mayotte fiind situată în partea de nord a canalului Mozambic în Oceanul Indian.

Ediţia a 15-a a Festivalului Internaţional de Folclor “Nunta Zamfirei”, la care au participat ansambluri din Mayotte, Lituania, Spania, Serbia, Cehia, Turcia, Grecia, Rusia, Israel, Italia şi România, s-a încheiat duminică seară cu un spectacol de gală la care au participat toate ansamblurile.

De joi şi până duminică, bistriţenii au avut parte de cântece şi dansuri în stradă, de lecţii de dans, de un târg de artă populară, dar şi de spectacole.

Duminică a fost Ziua portului popular, care s-a concretizat într-o paradă la care au participat toate ansamblurile.

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţioanl de Folclor “Nunta Zamfirei” a fost organizată de Primăria Bistriţa, prin Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc”.

Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă