15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialTamerlan Tsarnaev deţinea literatură de extremă dreapta. Vezi ce citea presupusul TERORIST

Tamerlan Tsarnaev deţinea literatură de extremă dreapta. Vezi ce citea presupusul TERORIST

Unul dintre fraţii suspectaţi de comiterea dublului atentat cu bombă de la Boston, Tamerlan Tsarnaev, deţinea literatură americană de extremă dreapta în perioada de dinaintea atacului, informează Mediafax.

Tamerlan Tsarnaev avea abonamente la publicaţii despre supremaţia albilor şi teorii ale conspiraţiei guvernamentale.

El citea, de asemenea, materiale despre masacre, potrivit postului britanic BBC, care notează că, până în prezent, cei doi fraţi erau percepuţi ca jihadişti radicali autoproclamaţi, şi precizează că Panorama a investigat mai multe luni cazul, stând de vorbă cu prieteni ai suspecţilor, într-o încercare de a înţelege “rădăcinile radicalizării” acestora.

Programul a descoperit că Tamerlan deţinea articole care argumentau că atât atentatele de la 11 septembrie, cât şi cel de la Oklahoma City, în 1995, sunt conspiraţii guvernamentale. Alt articol vorbea despre “încălcarea drepturilor (americanilor) la arme de foc”, iar un material comenta că “Hitler a avut dreptate”.

El deţinea totodată literatură care explora motivele masacrelor şi a notat modul în care autorii acestora comis asasinate şi mutilări, “cu calm”. Acesta deţinea şi materiale despre victime civile ale avioanelor americane fără pilot şi situaţia deţinuţilor de la Guatanamo.

Fraţii Tsarnaev, originari din Cecenia, şi-au petrecut tinereţea mutându-se într-o regiune din Rusia afectată de o insurgenţă islamică violentă. Însă în ultimul deceniu ei au locuit la Cambridge, lângă Boston.

Prieteni ai celor doi fraţi au declarat pentru BBC că Tamerlan s-a întors împotriva Statelor Unite şi a devenit pasionat de islam după ce cariera sa a fost afectată din cauză că nu avea cetăţenia americană. Unii au vorbit sub protecţia anonimatului, de teamă că ar putea fi consideraţi ca asociaţi terorismului. “Mike” a petrecut mult timp în apartamentul celor doi fraţi. “Lui (Tamerlan) pur şi simplu nu îi plăcea America. Credea că America atacă toate ţările din Orientul Mijlociu, că încearcă să le ia petrolul”, a declarat el.

O purtătoare de cuvânt a moscheei lui Tamerlan din Cambridge, Nicole Mossalam, a declarat că acesta se ruga acolo doar uneori. Ea l-a descris drept un tânăr furios care s-a “agăţat” de islam şi l-a calificat drept un “musulman doar cu numele”.

Cei doi fraţi au citit site-uri islamiste înainte de atentat, potrivit Panorama. Prieteni de-ai fratele mai mic, Dzhokhar, susţin că acesta fuma cantităţi mari de marijuana şi că se ruga rareori. Potrivit lui “Tito”, Tamerlan îl domina şi nu îi aproba “stilul de viaţă petrecăreţ”. “El (Dzhokhar) era intimidat, acesta ar fi probabil cel mai bun cuvânt. Îl lua foarte în serios. Era o autoritate”, a declarat “Tito”.

FBI (poliţia federală) a efectuat investigaţii asupra celor fraţi Tsarnaev şi unor posibile legături pe care Tamerlan le-ar fi putut avea în Daghestan, unde a fost în vizită anul trecut. Comisia pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor este informată în acest sens. Preşedintele Comisiei, Mike Rogers, a declarat că el crede că mama celor doi, Zubeidat Tsarnaeva, este implicată în radicalizarea acestuia, o acuzaţie pe care aceasta o neagă.

Tamerlan a fost ucis în aprilie, în urma unui schimb de focuri cu poliţia, iar Dzhokhar a fost prezentat recent în faţa unui judecător, dar a negat toate acuzaţiile. În cazul în care va fi găsit vinovat, el riscă condamnarea la închisoare pe viaţă sau pedeapsa cu moartea.

Cele mai citite

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...

Atacurile asupra libertății presei, la nivel mondial, s-au intensificat. Siguranța jurnaliștilor în România, motiv de îngrijorare

Atacurile politice asupra libertăţii presei, inclusiv detenţia jurnaliştilor, suprimarea instituţiilor media independente şi difuzarea pe scară largă a dezinformării s-au intensificat în mod semnificativ...

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă