19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialSute de oameni au demonstrat la Istanbul împotriva rezultatului referendumului care a...

Sute de oameni au demonstrat la Istanbul împotriva rezultatului referendumului care a sporit puterile președintelui Erdogan

Sute de oameni au manifestat, duminică, la Istanbul împotriva rezultatului referendumului din Turcia, de la data de 16 aprilie, care a sporit atribuțiile președintelui Erdogan, transmite AFP citată de Agerpres.

Referendumul privind această reformă constituțională s-a încheiat cu o victorie mai slabă pentru Erdogan decât se aștepta, cu aprobarea a 51,41% dintre votanți. Opozanții afirmă că rezultatul trebuia să fie invers într-un scrutin corect.

Aproape o mie de simpatizanți ai principalului partid turc de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), au manifestat în emblematica Piață Taksim împotriva rezultatelor anunțate ale votului.

Manifestația a coincis cu împlinirea a 97 de ani de la instaurarea Parlamentului turc, dată celebrată ca Ziua Suveranității naționale.

Pe malul celălalt la Bosforului, în cartierul istoric Kadikoy, alte sute de manifestanți și-au exprimat nemulțumirea față de rezultatele referendumului. "Anulați referendumul!", se putea citi pe o pancartă.

"Este foarte important să fim aici pentru a apăra principiile fundamentale al republicii", a declarat Bahattin Soydar, un simpatizant al CHP care a manifestat în Piața Taksim.

Rezultatul scrutinului a fost contestat de opoziție după ce Înaltul Consiliu Electoral a decis în ultimul minut al zilei votului să considere valabile buletinele de vot fără ștampila oficială.

Recursul a fost însă respins la scurt timp de Înaltul Consiliu Electoral. 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

100 de arestați la Boston după o manifestație pro-Palestina

Aproximativ 100 de persoane considerate a fi manifestanţi pro-palestinieni au fost arestate sâmbătă dimineaţa în campusul unei universităţi din Boston şi tabăra lor a...
Ultima oră
Pe aceeași temă