14.1 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialSusţinătorii bloggerului rus Baghirov vor picheta Ambasada R.Moldova la Moscova

Susţinătorii bloggerului rus Baghirov vor picheta Ambasada R.Moldova la Moscova

Susţinătorii din Rusia ai blogger-ului Eduard Baghirov, arestat la Chişinău în legătură cu evenimentele din aprilie 2009, vor picheta ambasada Republicii Moldova la Moscova miercuri, 21 septembrie, pentru a cere eliberarea cetăţeanului rus, potrivit Unimedia, citată de NewsIn.

Anunţuri pe această temă sunt difuzate prin intermediul reţelelor sociale şi blogurilor, precizează Unimedia.

Susţinătorii lui Eduard Baghirov afirmă că acesta a fost arestat ilegal la 16 iunie de către autorităţile moldoveneşti.

La momentul evenimentelor politice şi protestelor în masă care au avut loc pe 7 aprilie 2009 în Republica Moldova, “Baghirov se afla acasă, la Moscova. Acesta, în faţa calculatorului, urmărea evoluţia evenimentelor şi-şi exprima opiniile pe blog”, se spune în declaraţia organizatorilor pichetului.

Situaţia actuală nu poate calificată drept “dosarul lui Bagirov”, pentru că pretinsul “dosar” nici măcar nu există, iar Baghirov a fost interogat oficial doar o dată în decurs de trei luni, mai spun prietenii lui Baghirov.

Protestatarii se arată nemulţumiţi de acţiunile autorităţilor de la Chişinău, dar şi de indiferenţa şi inacţiunea celor de la Moscova.

Unimedia aminteşte că scriitorul, publicistul şi bloggerul rus Eduard Baghirov a fost arestat la Chişinău în urmă cu trei luni, fiind acuzat de organizarea evenimentelor din aprilie 2009.

În scrisorile pe care Baghirov le postează pe blogul său, prin intermediul avocatului, el a declarat în repetate rânduri că procurorii moldoveni nu au nicio probă care să demonstreze vinovăţia lui, scopul lor fiind obţinerea unor informaţii compromiţătoare la adresa unor politicieni de la Chişinău.

În ultima sa scrisoare, Baghirov declară că arestarea sa a fost comandată de preşedintele interimar, Marian Lupu, iar el este presat să mărturisească că organizatorul evenimentelor de acum doi ani este deputatul comunist Mark Tkaciuk.

Arestarea lui Baghirov a provocat nemulţumirea Moscovei. Iniţial, ambasadorul rus de la Chişinău, Valeri Kuzmin, a declarat că scriitorul arestat este un om onest, iar adevăraţii vinovaţi pentru dezordinile în masă din aprilie 2009 au fost ridicaţi în slăvi de către autorităţile moldoveneşti. Săptămâna trecută, şi Ministerul rus de Externe a avertizat Chişinăul că detenţia lui Baghirov tensionează relaţiile bilaterale. Cu toate acestea, mandatul de arestare al lui Baghirov a fost prelungit în urmă cu câteva zile cu încă o lună.

La Chişinău până în prezent nu au fost organizate acţiuni de protest faţă de arestul scriitorului rus. Başkanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, este unicul politician moldovean care a cerut eliberarea lui Baghirov.

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă