0.2 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialSurse: UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu încă șase luni

Surse: UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu încă șase luni

Ambasadorii din cadrul UE au convenit, miercuri, la Bruxelles, să prelungească, cu șase luni, sancțiunile instituite împotriva Rusiei, informează Agerpres.

”Textul ce prevede prelungirea sancțiunilor până la 31 ianuarie a fost prezentat ambasadorilor UE și a fost aprobat prin consens”, au declarat surse diplomatice, pentru AFP. Decizia urmează să fie aprobată de miniștrii europeni de externe, care se vor reuni luni la Luxemburg.

Citește și: Vladimir Putin, amenințări la adresa NATO: „Ne vom orienta forțele armate către teritoriile de unde vin amenințări”

Această prelungire a fost luată conform poziției exprimate la Consiliul European din luna martie, și anume corelarea sancțiunilor cu calendarul implementării acordurilor de pace încheiate la Minsk în luna februarie, menționează o altă sursă.

”Ideea este să le prelungim până la sfârșitul lunii ianuarie pentru a putea evalua aplicarea acordurilor de la Minsk, ce trebuie să se încheie în luna decembrie, înainte de a lua o nouă decizie privind încă o prelungire a sancțiunilor sau anularea lor”, conform aceleiași surse.

Respectivele acorduri prevăd în primul rând un armistițiu, care a fost în general respectat până la începutul lunii iunie, când lupte violente au reizbucnit între armata ucraineană și separatiștii proruși, în timp ce prevederile economice și politice ale înțelegerii de la Minsk sunt în continuare doar pe hârtie. Cele două tabere au început marți noi tratative, dar fără să se înregistreze progrese.

Citește și: Rusia își mărește ARSENALUL nuclear. Forțele nucleare vor fi dotate cu 40 rachete balistice

Sancțiunile adoptate împotriva Rusiei după anexarea Crimeii și declanșarea conflictului armat din estul separatist al Ucrainei expiră la sfârșitul lunii iulie, astfel că blocul comunitar trebuie să ia o decizie privind prelungirea lor. Aceste sancțiuni prevăd interdicții de viză și înghețarea conturilor unor responsabili ruși sau ucraineni proruși, precum și măsuri împotriva unor companii ruse din sectoarele militar, petrolier și bancar.

Sancțiunile au creat dificultăți economiei ruse, dar nu au flexibilizat deloc atitudinea președintelui Vladimir Putin, acuzat de statele occidentale că trimite în continuare trupe și arme separatiștilor din estul Ucrainei.

Cele mai citite

Economia României, în ușoară creștere

Economia României a urcat, în primele nouă luni ale anului în curs, cu 1,4% pe seria brută şi cu 2,2% pe seria ajustată sezonier,...

Crește tensiunea dintre Venezuela și Guyana legat de regiunea Essequibo

Comunitatea internaţională este îngrijorată de tensiunea tot mai mare dintre Venezuela şi Guyana în legătură cu Essequibo, regiune bogată în petrol aflată în dispută...

Economia României, în ușoară creștere

Economia României a urcat, în primele nouă luni ale anului în curs, cu 1,4% pe seria brută şi cu 2,2% pe seria ajustată sezonier,...
Ultima oră
Pe aceeași temă