25.7 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăSpecialSurse: Informațiile clasificate dezvăluite de Donald Trump ministrului rus de Externe ar...

Surse: Informațiile clasificate dezvăluite de Donald Trump ministrului rus de Externe ar fi fost oferite de Israel

Informațiile clasificate pe care președintele Donald Trump le-ar fi dezvăluit șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, ar fi fost primite din partea Israelului, potrivit unor surse citate de cotidianul The New York Times, informează Mediafax.

Potrivit sursei citate, cel mai probabil Israelul, unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai Statelor Unite, nici nu va confirma, nici nu va infirma informaţiile relatate de cotidianul The New York Times. Cu toate acestea, ambasadorul israelian la Washington, Ron Dermer, a reiterat că cele două ţări vor menţine cooperarea strânsă în combaterea terorismului.

„Israelul are încredere deplină în relaţia schimburilor de informaţii cu Statele Unite şi aşteaptă intensificarea relaţiilor în mandatul lui Donald Trump", a explicat Ron Dermer.


Citește și:  Oficial de la Casa Albă: Discuția lui Trump cu Lavrov a fost una adecvată. Președintele american nu a compromis sursa informațiilor

Președintele american Donald Trump nu a compromis nicio sursă de informații în timpul discuțiilor de săptămâna trecută cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat, marți, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, H.R. McMaster.


În contextul controversei stârnite de informațiile publicate de Washington Post, numeroşi membri ai Congresului, inclusiv republicani, aşteaptă clarificări din partea lui Donald Trump. Comisia pentru Informaţii din Senatul SUA a cerut Casei Albe detalii şi eventuale note scrise din timpul întrevederii lui Donald Trump cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, informează site-ul agenţiei Reuters.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a dezvăluit informaţii clasificate în cursul întrevederii pe care a avut-o săptămâna trecută cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, şi cu ambasadorul rus Serghei Kislyak, afirmă foşti şi actuali oficiali americani citaţi de cotidianul Washington Post.

În 10 mai, Donald Trump i-a primit la Casa Albă pe Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, şi pe ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Serghei Kislyak. Potrivit unor foşti şi actuali oficiali americani, Donald Trump a început să discute detalii despre o ameninţare de tip terorist reprezentată de reţeaua Stat Islamic (IS) asociată transportării laptop-urilor la bordul avioanelor de pasageri. În acest mod, Donald Trump ar fi dezvăluit informaţii clasificate şi ar fi periclitat o sursă esenţială de informaţii despre organizaţia fundamentalistă sunnită Stat Islamic, activă în principal în Siria şi Irak.

Informaţiile dezvăluite de Donald Trump oficialilor ruşi fuseseră oferite serviciilor de spionaj americane de o naţiune aliată a Statelor Unite prin intermediul unui acord de schimb de date clasificate considerate atât de sensibile încât detaliile nu le sunt transmise altor aliaţi occidentali şi sunt restricţionate chiar şi în cadrul Administraţiei de la Washington, au explicat pentru cotidianul The Washington Post, sub protecţia anonimatului, foşti şi actuali oficiali americani.


Citește și:  UPDATE. Președintele Trump i-ar fi dezvăluit informații secrete ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Tump se apără: E dreptul meu ”absolut”

Președintele SUA, Donald Trump, le-ar fi dezvăluit informații cu grad înalt de clasificare ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, și ambasadorului Rusiei în Statele Unite, susține un articol din ziarul Washington Post.


 

 

Ca urmare a controversei, președintele american Donald Trump a susținut că are „dreptul absolut" de a desecretiza informaţii, pe fondul acuzaţiilor conform cărora ar fi dezvăluit Rusiei date secrete despre ameninţări reprezentate de reţeaua fundamentalistă Stat Islamic.

„În calitatea de preşedinte, am vrut să împărtăşesc cu Rusia (în cursul unei întrevederi publice la Casa Albă), având dreptul absolut, lucruri referitoare la terorism şi la siguranţa aeronautică. Sunt raţiuni umanitare, plus că vreau ca Rusia să intensifice semnificativ operaţiunile împotriva reţelei Stat Islamic şi terorismului", a transmis Donald Trump marţi prin Twitter.


Citește și:  Miodrag Soric: Trump, gură-spartă? Președintele american ar fi divulgat informații secrete rușilor | Comentariu DW

Jurnalistul Miodrag Soric scrie, într-un comentariu pentru publicația electronică Deutsche Welle, că dacă se va adeveri că președintele Donald Trump le-a oferit informaţii secrete ruşilor, încrederea în şeful Casei Albe va scădea şi mai mult – inclusiv la nivel internaţional.


Pe de altă parte, un oficial european de rang înalt a declarat că ţara sa ar putea opri transferul de informaţii clasificate în Statele Unite dacă se va dovedi că preşedintele Donald Trump a dezvăluit date secrete Rusiei. Transmiterea în continuare de informaţii „ar putea prezenta riscuri pentru sursele noastre", a declarat oficialul citat de site-ul agenţiei Associated Press. Oficialul face parte dintr-un serviciu de informaţii al unui stat european.

El a preferat să păstreze anonimatul, atât pentru că nu este autorizat să discute public pe această temă, cât şi pentru evitarea identificării ţării din care face parte, potrivit site-ului Politico.com.

Cele mai citite

Germania: Toate stațiile de încărcare Tesla sunt ilegale

În Germania există peste 1.800 de stații de încărcare Tesla pentru mașini electrice și toate sunt ilegale. Acest lucru este demonstrat de o investigație a...

Halep, în semifinale la Toronto

Simona Halep o va întâlni pe Jessica Pegula în semifinalele turneului WTA 1.000 de la Toronto, dotat cu premii totale de 2.527.250 de dolari,...

Spania, Festivalul Medusa: O persoană a murit, după ce scena a căzut din cauaza vântului puternic. VIDEO

O persoană a murit și cel puțin alte 40 au fost rănite, după ce vântul puternic a provocat prăbușirea unor părți ale unei scene...
Ultima oră
Pe aceeași temă