13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSuleiman Kerimov, colecţionarul de vedete

Suleiman Kerimov, colecţionarul de vedete

Transferul camerunezului Eto’o de la Internazionale Milano la necunoscuta divizionară rusă Anzhi Makhachkala pentru 39 milioane dolari este, fără îndoială, cea mai senzaţională mutare a anului. O dată cu transferul lui Eto’o, şi noul şef al acestuia, Suleiman Kerimov, a intrat în atenţia presei internaţionale.

 

Deşi cel mai bine plătit sportiv din lume rămâne pilotul de Formula 1 Fernando Alonso, căruia echipa Ferrari îi plăteşte un salariu anual de 40 milioane dolari, Eto’o a urcat în clasamentul fotbaliştilor, eclipsându-l până şi pe Cristiano Ronaldo, vedeta echipei Real Madrid; în timp ce portughezul primeşte 17,4 milioane dolari pe an, fotbalistul african, triplu câştigător al Champions League, are un salariu de 29 milioane dolari.

Noul său club, Anzhi Mak-hachkala, clasat anul trecut pe locul 11 al primei divizii din Rusia, se află din ianuarie 2011 în posesia miliardarului Suleiman Kerimov – iar acesta a dovedit prin transferul camerunezului că are planuri măreţe cu echipa sa. De altfel, Eto’o nu este prima vedetă în rândurile lui Anzhi, înaintea sa fiind transferaţi atât brazilianul Roberto Carlos, câştigător al Campionatului Mondial din 2002 şi una dintre vedetele echipei Real Madrid în cei 11 ani petrecuţi la clubul din capitala Spaniei, cât şi Yuri Zhirkov, internaţional rus cumpărat pentru circa 21 de milioane dolari de la Chelsea Londra, clubul unui alt magnat rus, Roman Abramovici. La fel de interesantă precum recentele transferuri făcute de Anzhi Makhachkala este însă viaţa patronului clubului, unul dintre oamenii de afaceri din Rusia a căror ascensiune senzaţională a ridicat multe semne de întrebare.

O carieră rapidă şi strălucitoare

Născut în 1966 la Derbent, în Republica Daghestan, Kerimov este fiul unui avocat şi al unei contabile. În 1983 şi-a început studiile la Institutul Politehnic din Daghestan, încheindu-le în 1989 cu o diplomă în contabilitate şi analiză financiară. Primul său loc de muncă a fost la o fabrică locală de televizoare – unde a făcut rapid carieră, reuşind să ajungă la conducerea fabricii în anii ’90. A urmat mutarea la Moscova, mai întâi la firma de brokeraj Soyuz-Finans, apoi la compania Nafta-Moskva – succesoarea firmei de stat de tranzacţii petroliere Soyuzneftexport. În anul 2000, Kerimov a preluat controlul asupra companiei, transformând-o într-o companie de investiţii.

Aproape simultan, Kerimov a fost ales în Duma de Stat a Rusiei, pe listele partidului „Blocul Jirinovski”. Implicarea sa în politică nu a însemnat pentru Kerimov renunţarea la afaceri ci dimpotrivă: în 2003, magnatul a început să investească masiv în companii importante precum Gazprom şi Sberbank, vânzând însă în 2008 o mare parte din acţiuni. În 2005, Kerimov a cumpărat Polymetal, una dintre cele mai mari mine de aur şi argint din Rusia, punând acţiunile companiei în vânzare la bursa din Londra. În 2008, magnatul s-a despărţit însă şi de aceste acţiuni. 

Din 2007, Kerimov a trecut de la partidul lui Jiri-novski la Rusia Unită, organizaţia politică a premierului Vladimir Putin – iar conexiunile sale politice au stat probabil la baza celei mai recente dintre achiziţiile sale, cea a celor doi mari producători de carbonat de potasiu din Rusia, Uralkali şi Silvinit – pe care, de altfel, i-a şi fuzionat; conform cotidianului Financial Times, achiziţia nu ar fi putut avea loc fără acordul (şi chiar încurajările) Kremlinului, interesat de crearea unei mari companii naţionale de îngrăşăminte chimice.

Cu toate acestea, Kerimov a încercat să rămână în afara atenţiei presei – cu excepţia notabilă a unui accident de maşină suferit în 2006 la Nisa, în care Kerimov şi-a distrus Ferrariul şi a suferit arsuri grave. Una dintre principalele pasiuni ale afaceristului sunt iahturile, mândria lui Kerimov fiind Ice – o barcă de 90 metri lungime. Totodată, milionarul deţine şi un avion Boeing 737, care l-a costat 50 de milioane dolari. O altă slăbiciune a sa sunt, se pare, femeile: printre multele actriţe, cântăreţe şi vedete cu care a fost împreună se numără modelul Natalia Vetlickaya, care a primit drept cadou de despărţire un avion şi un apartament la Paris. Unei alte prietene, Nina Gomiashvili, Kerimov i-a dăruit două buticuri: unul la Moscova şi unul la Londra – cel de-al doilea costându-l pe magnat trei milioane de euro.

Afaceri mai puţin curate

De-a lungul anilor, Kerimov a fost implicat în mai multe scandaluri – fără ca acestea să îi dăuneze însă în mod se-rios. Astfel, în 1996 Kerimov a cumpărat o parte din acţiunile companiei de transport aerian Vnukovo Airlines. Un lider sindical, care l-a acuzat pe omul de afaceri că ar vrea să falimenteze compania pentru a vinde apoi bunurile acesteia, a fost împuşcat în apartamentul său.

O altă afacere care a stârnit oarecare vâlvă a fost preluarea ostilă în 2001 de către Kerimov, împreună cu alţi doi miliardari, Roman Abramovici şi Oleg Deripaska, a imperiului omului de afaceri Andrei Andreev, care consta, printre altele, din banca Avtobank, mai multe companii de asigurări şi un complex metalurgic. Andreev l-a acuzat pe Kerimov că ar fi făcut presiuni – inclusiv ameninţări cu violenţa – asupra unora dintre angajaţii săi şi i-ar fi silit pe aceştia să semneze contractele de vânzare fără acordul său.

În 2005, Kerimov a fost implicat într-un scandal asemănător, ţinta preluării ostile fiind de această dată cea mai mare companie de construcţii din Moscova, SPK Development. Şi de această dată, metodele folosite de Kerimov par să nu fi respectat întru totul litera legii – dar încă o dată, acuzaţiile aduse nu s-au transformat în anchete penale.

Pentru fotbaliştii săi aceste acuzaţii sunt probabil prea puţin importante; echipa (care se antrenează la Moscova şi zboară la Makhachkala doar pentru a disputa meciurile pe teren propriu) nu se va plânge probabil de patronul său atât timp cât acesta va continua să plătească salariile uriaşe şi să facă din când în când câte un cadou jucătorilor: Roberto Carlos a primit de ziua sa un Bugatti Veyron în valoare de aproximativ 2 milioane euro. Puţin în comparaţie cu averea lui Kerimov: aceasta este estimată de revista Forbes la 16,8 miliarde de dolari, omul de afaceri figurând pe locul 118 în lista celor mai bogaţi oameni din lume.  Este de aşteptat, aşadar, ca la Anzhi Makhachkala să urmeze în viitor şi alte transferuri de talia celui al lui Eto’o. 

>>Kerimov este unul dintre oamenii de afaceri din Rusia a căror ascensiune senzaţională a ridicat multe semne de întrebare. Averea lui  este estimată de revista Forbes la 16,8 miliarde de dolari, omul de afaceri figurând pe locul 118 în lista celor mai bogaţi oameni din lume.

Cele mai citite

Iohannis a numit-o pe Monica-Cecilia Sitaru ambasadoarea României în 11 țări africane

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 mai 2024, un decret prin care Monica-Cecilia Sitaru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica...

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...

Iohannis – dă-mi-o mie, NA-TO mie

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis reinventează schema clasică din blaturile fotbalului românesc. În loc de consacrata “dă-mi-o mie, na-ți-o ție”, șeful de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă