16.8 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialSuceava: LIDL şi-a priponit reclamele neautorizate pâna şi pe copacii din oraş

Suceava: LIDL şi-a priponit reclamele neautorizate pâna şi pe copacii din oraş

Recent deschis în Suceava, supermarketul Lidl şi-a asumat deja câteva drepturi revoltătoare, tipice pentru unii dintre marii investitori străini care vin în România şi uită de bunul simţ, dornici să câştige teren cât mai rapid.

Multe, foarte multe pancarte cu numele magazinului împânzesc deja bulevardele principale, câteodată din zece în zece metri, indicând locul unde ar trebui să se îndrepte sucevenii care, chipurile, ar da peste lumea cumpărăturilor mult visate şi pe care nu au găsit-o încă în toate celelalte mall-uri şi hipermarketuri deschise în oraş. Şi pentru că stâlpii de fier par să nu fi fost de ajuns, pe strada Mărăşeşti, la câţiva paşi de Şcoala Generală Nr. 3, afaceriştii care se mândresc cu mijloacele lor moderne de a-şi face publicitate au montat o plăcuţă metalică, galbenă şi ţipătoare, pe care stă scris „LIDL” cu litere roşii şi albastre, şi pe trunchiul unui mesteacăn.

Printre toate panourile şi reclamele care se îmbulzesc pe fiecare metru pătrat în câmpul vizual al sucevenilor, cei de la Lidl au fost cu adevărat inovatori de această dată. Ei au găsit soluţia cea mai bună pentru a face drumul spre paradisul pe care îl propun cât mai bine pavat cu indicatoare de preţ, şi acolo unde nu au găsit stâlpul de rigoare au considerat că este la fel de potrivit să profite de mesteacănul crescut de câteva zeci de ani.

Drept urmare, au montat pancarta cu străşnicie de tulpina acestuia, la nivelul privirii clientului care, atât de recunoscător că încă o companie din lumea civilizată îi deschide calea către un comportament consumist responsabil, ar trebui să ignore că publicitatea agresivă sufocă, mai nou, şi copacii.
Nesimţirea celor care au gândit această strategie nu-şi poate găsi nicio justificare şi este un indiciu clar pentru genul de atitudine fără scrupule pe care o au aceşti afacerişti când se gândesc să participe la izbăvirea economică a unei localităţi cum este Suceava.

Cât de important poate fi un copac – când mai există alţi câţiva exact ca el de-a lungul străzii – în faţa necesităţii de a promova un nou factor economic care să contribuie la dezvoltarea multilaterală a acestui oraş est-european, în care cetăţenii sunt suficienţi de obişnuiţi cu mizeria vieţii zilnice încât să nu mai reacţioneze la lucruri care ar stârni valuri de furie în exact lumea din care vin aceşti afacerişti?

Sau poate este vorba despre o ceată de parveniţi concetăţeni, care şi-au găsit rostul în companii străine, dar nu şi-au uitat originea, aceşti oameni întreprinzători care au luat hotărârea – de altfel, tipic românească – de a planta o plăcuţă de metal peste trunchiul unuia dintre şi-aşa puţinii copaci care mai rezistă printre toate fiarele şi betoanele cotidiene? Oricum ar fi, gestul lor este unul inacceptabil pentru un oraş care se doreşte european şi se chinuie, cu chiu – cu vai şi cu toate rateurile posibile, să şi fie.

De parcă nu era suficient acest tip de promovare agresivă, un alt aspect a pus capac pe buna cuviinţă şi a scos, totodată, la iveală atitudinea cvasi-colonială manifestată de cei de la LIDL este cel de ignorare a autorităţilor locale. Întrebând la Primăria Suceava cum justifică autoritatea locală o astfel de situaţie, cel care are atribuţii pe linie de urbanism, viceprimarul Viorel Seredenciuc ne-a spus, după ce în prealabil s-a consultat cu cei din serviciul de specialitate al Primăriei, că firma LIDL nu a făcut niciun demers pentru a pune indicatoare pe stâlpii din oraş, cu atât mai puţin pe copaci.

„Nu au făcut demersuri decât pentru meşuri publicitare”, a ţinut să precizeze Viorel Seredenciuc. Viceprimarul a mai spus că Primăria va face o adresă oficială celor de la LIDL pentru a înlătura indicatoarele de pe stâlpi. „Noi nu le vom da aprobarea de a pune indicatoare pe stâlpii care sunt ai Primăriei şi în niciun caz pe arborii de pe domeniul public. Dacă indicatoarele vor fi puse pe stâlpi ce sunt în proprietatea altor structuri, cum ar fi E.ON, atunci vom aproba montarea indicatoarelor doar dacă LIDL ne prezintă şi acceptul scris al proprietarilor. În orice caz, mai ales pe stâlpii de iluminat nou montaţi de Primărie nu putem accepta să pună altcineva indicatoare”, a declarat Viorel Seredenciuc.

Cele mai citite

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă