33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialSUA susţin transformarea forţei de menţinere a păcii din Transnistria într-o misiune...

SUA susţin transformarea forţei de menţinere a păcii din Transnistria într-o misiune a OSCE

Statele Unite susţin demilitarizarea zonei de securitate din Transnistria şi transformarea operaţiunii de menţinere a păcii într-o misiune a OSCE, după incidentul din 1 ianuarie, când un tânăr din satul Pârâta a fost împuşcat mortal de un militar rus, relatează joi PRO TV Chişinău, conform Mediafax.

“Noi îndemnăm autorităţile ruseşti şi moldoveneşti să ia măsuri pentru a evita intensificarea tensiunii şi să desfăşoare împreună o anchetă amănunţită. Acest incident necesită demilitarizarea zonei de securitate pentru a evita astfel de incidente pe viitor”, se arată într-un mesaj transmis presei.

“Ne alăturăm Uniunii Europene în a confirma disponibilitatea noastră de a participa activ la discuţiile cu privire la demilitarizarea regiunii şi transformarea corespunzătoare a operaţiunii de menţinere a păcii de pe Nistru într-o misiune a OSCE în cadrul soluţionării conflictului transnistrean”, adaugă textul.

Acest incident urmează să fie discutat şi la negocierile în format “5+2” din februarie, a anunţat joi vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, citat de Info-Prim Neo în pagina electronică.

“Regretăm că nu putem convoca reuniunea extraordinară în format 5+2. În acest format sunt implicaţi oficiali străini de rang înalt şi ei nu pot fi invitaţi de urgenţă pentru anumite situaţii. Dar în februarie vor fi discutate toate aceste subiecte. Noi vrem să stabilim şi o colaborare mai constructivă cu reprezentanţii de la Tiraspol”, a declarat Carpov.

El a subliniat că la sfârşitul lui 2011 s-a produs o schimbare în relaţiile cu partea transnistreană, odată cu înlocuirea liderului de la Tiraspol.

Carpov a anunţat, de asemenea, că blocurile de beton de la punctul de control de lângă Vadul lui Vodă au fost înlăturate de pe carosabil, adăugând că în prezent se poartă negocieri pentru extinderea acestei măsuri şi la alte puncte de control ale misiunii de menţinere a păcii.

Vadim Pisari, tânărul în vârstă de 18 ani împuşcat la 1 ianuarie, a fost înmormântat miercuri în satul natal, Pârâta, din raionul Dubăsari.

Cele mai citite

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...

A fost ales noul secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit astăzi pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă