19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA, sub biciul rece al „vortexului polar“

SUA, sub biciul rece al „vortexului polar“

Americanii nu au mai cunoscut astfel de temperaturi de peste două decenii. Mercurul a scăzut sub minus 50 grade Celsius în unele oraşe din estul, centrul şi nordul SUA şi au decedat peste zece persoane. Zborurile pe aeroporturi au fost anulate, şcolile închise, iar centrele de adăpostire a celor fără adăpost sunt supraaglomerate.

Americanii înfruntă de câteva zile un frig-record şi li s-a cerut să rămână în locuinţe, frigul fiind însoţit de căderi de zăpadă şi ploi îngheţate. Înmulţind apelurile la prudenţă, autorităţile afirmă că în astfel de condiţii apar leziuni grave ale pielii după câteva minute de expunere la ger.

Citeşte şi: Măsuri excepţionale în SUA, din cauza unui val de frig istoric

Transporturile în regiunile afectate sunt îngreunate şi sunt mii de persoane în gări şi aeroporturi care încearcă de câteva zile să ajungă acasă. 4.400 zboruri au fost anulate şi peste 3.500 întârziate marţi, cisternele cu kerosen fiind îngheţate. Frigul este atât de intens încât echipele aflate la sol nu pot rămâne mai mult de 15 minute pe tarmac, ceea ce întârzie considerabil pregătirea avioanelor pentru zbor. Şi transportul feroviar este afectat, ca şi transportul produselor petroliere în Dakota de Nord şi Texas, unde temperaturile înregistrate sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani.

Citeşte şi: Cel puţin 11 morţi în SUA, din cauza furtunii de zăpadă

Climatologii explică acest fenomen printr-o deplasare a vortexului polar, un regim de vânturi foarte violente (în jur de 300 km/oră), care bat în sens invers acelor de ceasornic şi circulă la o altitudine de 16 km şi la o latitudine de 60 grade. În timp normal, acest turbion menţine aerul rece deasupra Arcticii. Vortexul este asociat cu Jet Stream, o fâşie de vânturi ce separă aerul rece de aerul cald la altitudine joasă (între 8 şi 12 km).

Citeşte şi: Record de frig la New York

Când vortexul polar şi Jet Stream se înteţesc, iarna, pot prezenta un caracter haotic – formează meandre care pot descinde foarte mult în sud. Plasându-se astfel, lasă aerul rece să penetreze spre latitudini medii, ceea ce se petrece în prezent în SUA, unde aerul rece plonjează spre sud, dincolo de Munţii Stâncoşi până la Golful Mexic.

Citeşte şi: FOTO. UPDATE. Alertă de viscol în SUA. Aeroportul JFK, redeschis parţial

Jet Stream este însoţit de depresiuni pe „malul stâng” – prezent acum asupra Quebecului şi asupra Marilor Lacuri – şi de anticicloane pe „malul său drept”, localizat deasupra Californiei şi în largul coastelor estice ale SUA. Toate aceste mişcări de presiune, prin intensitatea lor, întăresc Jet Stream în centru şi asigură o descindere mai importantă spre sudul continentului. Invers, continentul european cunoaşte o iarnă blândă în măsura în care se situează pe „malul drept” al meandrului, adică de partea aerului cald.

Un mecanism clasic

Cauza instabilităţii vortexului polar şi Jet Stream-ului nu este explicată, deşi acest mecanism este clasic – survine aproape în fiecare an. În februarie-martie 2013, vortexul era deplasat asupra continentului european, ceea ce a antrenat o perioadă de mari geruri. Oscilaţiile au avut loc şi deasupra Siberiei sau a oceanelor.

Citeşte şi: Zăpada face RAVGII în SUA: Cel puţin şapte morţi şi 1.500 de zboruri anulate

De această dată, caracterul excepţional al acestei mişcări rezidă din intensitatea ei, vânturile sunt foarte puternice (până la 350 km/oră) şi temperaturile foarte joase (până la minus 53 grade) şi un astfel de fenomen nu a mai fost văzut în SUA din 1994.

Citeşte şi: SUA sub viscol. La New York sunt aşteptate minus 12 grade

Sub efectul schimbării climatice, latitudinile polare se încălzesc mai rapid decât latitudinile medii – Europa sau SUA. Diferenţele de temperaturi între Arctica şi latitudinile medii se diminuează, ceea ce slăbeşte vortexul polar. Sub efectul acestei încălziri, vortexul va urca şi el puţin spre nord. Probabilitatea unui val de frig datorat unei oscilaţii a vortexului, precum cea pe care o cunosc Statele Unite, va fi în teorie mai slabă. Însă în acelaşi timp, dacă vortexul polar va slăbi până la finele secolului, poate lăsa să treacă mici descendenţe de aer arctic spre sud. Dar nu există un consens între oamenii de ştiinţă.

 

Cele mai citite

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă