13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSUA nu vor sancţiuni împotriva Israelului pentru colonizările făcute

SUA nu vor sancţiuni împotriva Israelului pentru colonizările făcute

SUA au anunțat că nu vor impune sancţiuni împotriva Israelului pentru colonizările făcute, după ce un articol apărut în presa israeliană a stârnit furia unor aleşi americani.

"Informaţiile apărute în presă potrivit cărora am lua în calcul sancţiuni împotriva Israelului sunt lipsite de orice fundament", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, citată de Mediafax.

Ea a fost întrebată pe marginea unui articol apărut săptămâna trecută în cotidianul israelian Haaretz şi care susţinea că Statele Unite intenţionează să ia măsuri împotriva aliatului isralian din cauza continuării procesului de colonizare în teritoriile palestiniene.

Casa Albă şi Departamentul de Stat nu au dorit, la sfârşitul săptămânii, să comenteze acest articol, care nu menţiona domeniul de aplicare a "sancţiunilor", dar evoca "măsuri active împotriva colonizării", citând un oficial de rang înalt israelian.

"Impunem sancţiuni în întreaga lume pentru diferite motive. Nu suntem, evident, în această situaţie" în ceea ce priveşte Israelul, care rămâne "un partener important", a afirmat Psaki.

Cu toate acestea, ea a ţinut să sublinieze că procesul de colonizare este "ilegitim" şi "contrar intereselor Israelului".
Articolul apărut în presa israeliană a provocat furia unor aleşi din Congres, între care senatorul republican Mark Kirk.

"Administraţia nu numai că exclude (adoptarea de) noi sancţiuni pentru a pune capăt ameninţării constituite de Iran, ci ia în calcul, se pare, sancţiuni împotriva celui mai apropiat aliat al nostru, Israelul", a denunţat el într-un comunicat difuzat vineri, mai scrie Mediafax.

Relaţiile americano-israeliene parcurg o perioadă mai puţin favorabilă după eşuarea procesului de pace cu palestinienii în primăvară şi accelerarea, de un an, a negocierilor internaţionale asupra programului nuclear iranian.

Cele mai citite

Ciucu o are mai mică decât Nicușor Dan, dar Cloptilde Armand îi bate pe toți. (vorbim de iarbă)

Rezultatul campionului Nicușor Dan / Foto: Laurențiu Mușoiu Metrul tâmplarului rămâne cea mai credibilă sursă, în continuare. Acest instrument a pus capac unei mari dileme...

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...

ELCEN o acuză pe Firea că a mințit la Realitatea Plus, în legătură cu falimentul RADET

Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET, transmit reprezentanții Electrocentrale București. Vă...
Ultima oră
Pe aceeași temă