11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSUA își mută avioanele de luptă din Turcia în Siria. Rusia, tot...

SUA își mută avioanele de luptă din Turcia în Siria. Rusia, tot mai îngrădită în strategia de a monopoliza gazele din Mediterana

US Air Force își retrage avioanele de la baza din Incirlik, folosită din 2002, și le mută în Siria, imediat ce va finaliza amenajarea bazei aeriane din Tabka. 

Și Germania se pregătește să-și mute avioanele militare din Turcia, trimițând un semnal pentru aliați că această țară nu mai este de încredere pentru NATO. Astfel, interesele SUA, Rusiei, Turciei și Iranului vor rămâne în stare conflictuală pe termen nelimitat.

Sirienii, între epurarea rușilor și enclavele americanilor

SUA au încă patru baze în nordul Siriei, ce sunt în curs de lărgire, toate la granița cu Irak, în zona kurdă. Una este la Hajar, în zona Rmelan, două mai mici în Kamishli și încă una „în enclava kurdă Kobani“, după cum este denumit acest teritoriu al Siriei, prefigurând statutul său viitor, dorit de americani. 

Tabka a fost capturată de la ISIS la sfârșitul lunii martie de către luptătorii kurzi SDF, care au fost parașutați în zonă de US Air Force’s Air Mobility Command. Imediat, Tabka a și fost botezată „Incirlik 2“ sau „Kayyarah 2“, centru de unde americanii au sprijinit și ofensiva împotriva ISIS din Mosul, Irak. În viitorul apropiat, baza va adăposti 2.500 de militari americani care acum se află la Incirlik, și avioanele de luptă. De la Tabka se va da asaltul final asupra extremiștilor ISIS din regiune. Când complexul va fi terminat, și se lucrează contra cronometru, baza de la Tabka și celelalte patru vor putea adăposti de două ori mai mult personal și mai multe avioane și elicoptere decât au rușii în Siria în prezent. 

În linii generale, înțelegerea Putin-Obama, anunțată la vremea respectivă de serviciile secrete israeliene, se respectă. Americanii își urmează interesele în zona petrolieră locuită în majoritate de kurzi, iar rușii își consolidează zona de inters, cu acces la gazele din Marea Mediterană. Și unii, și ceilalți au nevoie de liniște în zonele de interes, pentru a exploata resursele pentru care se află acolo. Ca să aibă liniște, le trebuie o populație omogenă din punct de vedere etnic și religios, ori măcar religios. 

Americanii îi au pe kurzi, rușii sunt contra cronometru pentru o epurare etnico-religioasă, omogenă ca religie, de factură șiită. Sâmbătă, 242 de familii ale unor brigăzi defensive ale Armatei Siriene Libere au fost forțate să plece din zonele vecine ale orașului central Homs, în a patra fază de evacuare a populației sunnite, monitorizată de trupele rusești. Mai multe evacuări sunt prevăzute în următoarele săptămâni. Reamintim că populația sunnită, majoritară în Siria, a început și continuă revoluția împotriva regimului Bashar al-Assad, de aceea trebuie înlăturată din zonele de interes. Rușii au pornit această strategie riscantă a epurării, cu ajutorul Iranului și a unor miliții șiite. 

Strategia SUA va configura conflictele viitoare în Siria. În afara luptei împotriva organizației teroriste ISIS, care ocupase doar regiunile bogate în resurse de petrol din Siria, SUA intenționează să blocheze prezența trupelor iraniene și a milițiilor șiite, „instrumentele“ Rusiei în strategia sa. Totodată, SUA vor asigura un scut militar de protecție pentru „enclavele“ kurzilor din PYD, YPG și SDF, în total dezacord cu Turcia, care nu va accepta nicio enclavă sau zonă autonomă a kurzilor în vecinătatea sa. Dacă americanii și rușii au cooperat mai ales pentru a înlătura Turcia, țară NATO cu armată foarte puternică, din Siria, după atacul chimic de la Khan Sheikhoun, interesele celor două puteri au devenit conflictuale.   

Înlăturarea regimului Assad, prioritară pentru SUA

Ambasadoarea SUA la Națiunile Unite, Nikki Haley, a declarat că schimbarea de regim în Siria a devenit una dintre prioritățile Administrației Trump. Mai precis, este vorba de „înfrângerea Statului Islamic, scoaterea Siriei de sub influența iraniană și alungarea președintelui sirian Bashar al-Assad“. Nu neapărat în această ordine. „Noi nu vedem o Sirie pașnică cu Assad acolo“, a subliniat Nikki Haley. 

Aceste declarații arată clar diferența de abordare față de declarațiile făcute de Haley înainte ca Statele Unite să lovească baza aeriană siriană cu 59 de rachete Tomahawk, joi, ca represalii pentru atacul cu arme chimice al forțelor lui Assad asupra civililor sirieni. Pentru această strategie, SUA au nevoie de o coaliție, ce ar risca un conflict militar cu rușii în Siria. Germania transmite semnale clare că intră în această coaliție. În primul rând, își va retrage avioanele militare de la Incirlik, Turcia, pentru a le plasa în Cipru și Iordania. În al doilea rând, oficiali germani au început să numească Rusia răspunzătoare de crimele comise de „protejatul“ Bashar al-Assad. Urmează Marea Britanie și Franța.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă