9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA dezvoltă tehnologii antitiranie

SUA dezvoltă tehnologii antitiranie

Statele Unite “înarmează” luptătorii pentru libertate din regimurile autoritare cu tehnologii care asigură accesul la internet.

70 milioane de dolari va fi suma alocată în 2011 de Departamentul de Stat american pentru proiecte împotriva cenzurii pe internet, potrivit surselor din cadrul acestuia.

New York Times prezintă cazul “Internetul într-o valiză”, un proiect complex care aduce laolaltă diplomaţi, experţi militari, tineri programatori şi dizidenţi. Toţi colaborează pentru a crea tehnologie antitiranie. Aceasta va permite activiştilor să comunice între ei fără să fie depistaţi de autorităţi, în ţări precum Libia sau Siria.

“Vom asigura o infrastructură separată, în cadrul căreia comunicarea este imposibil de oprit, de controlat sau de supravegheat”, declară pentru New York Times unul dintre experţii care construiesc “valiza”. Reţeaua invizibilă de internet va funcţiona pe o rază extinsă şi va permite schimbul de mesaje, documente, filme prin intermediul computerelor sau a calculatoarelor modificate în acest sens.

Proiectul face parte dintr-o serie de demersuri în numele libertăţii de exprimare, după cum susţin oficiali din administraţia Obama. 50 milioane de dolari au fost cheltuiţi doar în Afganistan pentru crearea unei reţele de telefonie independentă, ameninţată de talibani.

“Şansă istorică”

Referindu-se la importanţa internetului, Secretarul de Stat Hillary Clinton a declarat pentru ediţia din 12 iunie a New York Times că în prezent “există o şansă istorică de schimbare pozitivă, pe care America o susţine. Vedem din ce în ce mai mulţi oameni care folosesc reţelele de socializare, telefoanele mobile şi alte tehnologii pentru a-şi face auzite protestele împotriva nedreptăţilor”

Eforturile administraţiei Obama de a contracara cenzura online s-au intensificat după episodul în care fostul preşedinte al Egiptului, Hosni Mubarak a oprit accesul la internet. Mubarak nu a fost singurul care a procedat astfel, scenariul repetându-se şi în Siria. În prezent, sunt vizate ţări din Orientul Mijlociu, nordul Africii dar şi China.

Internetul este o ameninţare în ochii dictatorilor, fiindcă acesta le permite revoluţionarilor să comunice între ei, să se organizeze, să transmită şi să primească ştiri din afara graniţelor. Mai mult, Wael Ghonim, manager Google şi o figură importantă din rândul revoluţionarilor egipteni, susţine că revoluţia a pornit şi a avut succes datorită internetului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă