16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSUA critică alungarea romilor

SUA critică alungarea romilor

Circa 200 de familii de romi ar urma să fie alungate zilele acestea din Baia Mare. Operaţiunea plănuită de primarul Cătălin Cherecheş a atras deja critici din partea ambasadorului SUA, care solicită municipalităţii respectarea drepturilor omului.

Circa 200 de familii de romi din Baia Mare, care trăiesc în cartierele de cocioabe de la periferia oraşului, urmează să fie „deportate” din capitala Maramureşului. Primarul Cătălin Cherecheş intenţionează să îi trimită pe romii care locuiesc ilegal în localităţile lor de origine. Oamenii de la periferia Băii Mari spun că stau în locuinţe insalubre, dar afirmă că nu vor să îşi părăsească locuinţele improvizate întrucât nu au unde să plece.

Totuşi, decizia edilului a fost făcută publică, Cherecheş afirmând că vrea să demoleze locuinţele ilegale până săptămâna viitoare. Reprezentanţii romilor spun însă că nu au fost notificaţi oficial în legătură cu intenţia autorităţilor, care între timp a şi stârnit controverse internaţionale.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Mark Gitenstein, îşi exprimă şi el îngrijorarea cu privire la intenţiile declarate ale primarului Băii Mari. Potrivit unui comunicat dat publicităţii ieri de Ambasada SUA, oficialii americani au luat cunoştinţă „cu preocupare” despre planurile „de a demola în grabă” clădiri locuite de romi, în Baia Mare.

Potrivit documentului citat, care face referire şi la ridicarea abuzivă a unui zid care să despartă romii de restul comunităţii, locuitorii cu pricina nu au fost înştiinţaţi cu privire la demolările pe care autorităţile intenţionează să le efectueze. „Suntem de aceeaşi părere cu Amnesty International şi alţii care au declarat că aceste evacuări şi demolări nu ar trebui efectuate. Ambasadorul Gitenstein speră că domnul primar Cherecheş va face eforturi să găsească modalităţi de a îmbunătăţi situaţia locativă pentru toate persoanele din Baia Mare, respectând în acelaşi timp drepturile tuturor”, se arată în comunicatul Ambasadei SUA.

Organizaţiile umanitare reacţionează

Un reprezentant al Amnesty International a declarat că evacuarea forţată a romilor ar fi o măsură punitivă şi i-a cerut primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, să renunţe la aceste planuri. „Încă o dată semnalăm că autorităţile din România discriminează pe faţă membrii comunităţii rome”, a declarat Jezerca Tigani, director adjunct pentru Europa al Amnesty Internaţional.

Romii vor fi trimişi în localităţile în care s-au născut

Primarul Cătălin Cherecheş a declarat, în schimb, că este îngrijorat de amploarea pe care a luat-o fenomenul migraţiei romilor din regiune către Baia Mare şi a spus că nu doreşte să-i pună pe locuitorii oraşului să suporte din banii lor şi întreţinerea acestor persoane.

„Cel târziu săptămâna viitoare vom demara acţiunea de eliminare a celor de pe Craica, de pe Pirita, din Ferneziu, chiar de pe Horea, care nu sunt din Baia Mare şi locuiesc ilegal în municipiul nostru. Numărul e de ordinul sutelor. Dacă noi ne asumăm acest cost social al pungilor de sărăcie  – mulţi romi sau persoane defavorizate care primesc ajutoare -, nu cred că mai trebuie să îi primim şi pe cei din afara oraşului”, a spus primarul Cherecheş în urmă cu exact o săptămână. El a mai spus că primarii localităţilor din care provin romii vor fi înştiinţaţi de faptul că aceştia vor fi escortaţi înapoi acasă.

Reprezentanţii ONG-urilor din România au o poziţie mai nuanţată decât Amnesty International. Emil Aluaş, reprezentantul Fundaţiei Pro West, a declarat că autorităţile locale ar fi trebuit să îi notifice legal pe romi înainte de a lua orice măsură. Pe de altă parte, el a afirmat că „romii trebuie să se integreze în societatea din care fac parte, odată pentru totdeauna. Trebuie să îşi facă acte de identitate, să înveţe carte, iar societatea trebuie să îi ajute, cel puţin la început, ca să îşi rezolve problema locuinţelor”. 

Cele mai citite

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

Iohannis a numit-o pe Monica-Cecilia Sitaru ambasadoarea României în 11 țări africane

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 mai 2024, un decret prin care Monica-Cecilia Sitaru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica...
Ultima oră
Pe aceeași temă