11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialStudiu: Un război nuclear ar provoca SFÂRŞITUL civilizaţiei

Studiu: Un război nuclear ar provoca SFÂRŞITUL civilizaţiei

Un război nuclear între India şi Pakistan ar putea provoca moartea a două miliarde de persoane şi sfârşitul civilizaţiei, afirmă un raport ştiinţific publicat marţi şi citat de Mediafax.

Studiul de caz, realizat de organizaţia Medicii Lumii pentru Prevenirea Războiului Nuclear (IPPNW), s-a axat pe India şi Pakistan ca urmare a tensiunilor dintre cele două puteri nucleare, însă orice confruntare nucleară ar avea consecinţe similare, susţin autorii studiului.

“În acest gen de război, oameni vor supravieţui undeva pe planetă, însă haosul care ar rezulta ar eclipsa tot ce am cunoscut până acum”, afirmă Ira Helfand, autorul studiului.

În cazul unei confruntări nucleare, particulele emanate în atmosferă ar provoca o scădere a producţiei de orez cu 21% în patru ani şi cu 10% în următorii şase ani, a calculat el.

Producţia de grâu a Chinei ar scădea la jumătate în primul an şi va fi chiar şi după zece ani cu 30% mai mică decât cantitatea produsă înainte de o confruntare nucleară.

Scăderea cantităţilor de produse alimentare disponibile va fi accentuată de creşterea preţurilor, care va face aceste produse inaccesibile pentru sute de milioane de persoane, prognozează el.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă