27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialStudio multimedia intr-o hala comunista

Studio multimedia intr-o hala comunista

» Intr-un peisaj urbanistic autohton destul de uniformizat putini sunt cei care reusesc sa isi amplaseze firmele in locatii iesite din cliseul birourilor din cladirile cu termopane sau al apartamentelor din centrul oraselor.

» Fenomenul care in alte capitale europene a devenit de multa vreme o moda la noi abia face primii pasi: inchirierea unor spatii pentru studiori foto sau multimedia in cladiri cu destinatie industriala.

» Dan si Mihaela, alaturi de prietenii lor Alexandru si Oana, au inchiriat un astfel de spatiu in imediata apropiere a Garii Obor din Bucuresti pentru un studio foto si pentru unul de inregistrari.

Daca celor mai multi dintre noi cladirile care adapostesc vechile fabrici ne sunt antipatice sau macar indiferente, ele incep sa atraga atentia tinerilor care vor sa transforme aceste spatii. O forma de reconversie practicata de mai multi ani in Europa Occidentala si SUA, unde vestigiile industriale au fost transformate in sali de expozitie sau de concerte. Tonul l-au dat anul acum doi ani plasarea uneia din filialele librariei Carturesti intr-un fost depou de tramvaie, iar anul trecut cei care au transformat cladirea fostei Burse de Marfuri in centrul multifunctional ARK. Ii urmeaza acum initiativele individuale de mici dimensiuni. Una dintre acestea se intampla intr-o fabrica de langa Gara Obor din Bucuresti. Aceasta este inconjurata de relicvele industriale de dinainte de primul razboi mondial, dar si de cladiri construite in epoca de aur. La ultimul etaj, intr-una din aceste cladiri pline de case de asigurari, cabinete medicale, hale gigantice si de ramasite, unele dintre ele inca vii, ale industriei socialiste se gasesc un studio foto (New Folder) si unul de inregistrari (Scrap Art).  
Dan si Mihaela au cautat un sediu pentru studioul foto atunci cand au hotarat sa lucreze pe cont propriu, dupa cativa ani petrecuti in agentii de publicitate: "La inceput am cautat un spatiu functional, voiam sa muncim si sa locuim in acelasi loc, dar ba gaseam ceva gen birou, ba ceva gen apartament in care nu se preta un studio foto, noi avem nevoie de incaperi inalte, in care sa poate intra toata aparatura", spune Dan. Spatiul l-au inchriat impreuna cu alti doi prieteni, Alexandru si Oana.

"Speram sa nu puna si la noi termopane, pentru ca ne plac ferestrele vechi"
Mihaela spune ca ceea ce i-a atras la locul in care se gaseste acum studioul a fost "in primul rand spatiul generos si luminos datorat ferestrelor foarte mari". De altfel, grija lor legata de ferestre vine din faptul ca proprietarul cladirii a decis renovarea, iar acum peste tot se pun termopane: "Speram sa nu puna si la noi, pentru ca ne plac ferestrele vechi, cu toate urmele de pe ele".
Cei doi au fost nevoiti sa-si puna la bataia toata imaginatia pentru a face ca studioul sa ajunga in stadiul actual: "A trebuit sa antifonam peretii despartitori si sa compartimentam partea de studio audio (dar de aceasta s-au ocupat colegii nostri). A mai trebuit sa zugravim si sa vopsim tot ce era de metal si baia sa o facem de la zero". Baia de altfel se afla la capatul unui coridor care uneste studiourile cu un fost depozit.
Calculele pe care cei doi si le-au facut alaturi de prietenii lor de la studioul de inregistrari au tinut cont si de faptul ca li se permitea sa inchirieze pe o perioada lunga de timp o incinta pe care sa o poata transforma dupa bunul plac: "Am facut contract pe o perioada mai lunga (de 2 ani), dar speram ca investitia sa se amortizeze in timp. Nu puteam sa ne permitem sa cumparam un spatiu de genul asta, asa ca l-am amenajat cum am putut, chiar daca e inchiriat. Oricum, daca era sa inchiriem un spatiu gata amenajat, cu siguranta era ceva care sa nu fie tocmai pe placul nostru, asa ca banii pe care i-am fi dat pe un spatiu de-a gata i-am investit in amenajare".
"Doar un zgomot surd de masini iti aduce aminte ca esti intr-o fabrica"
Faptul ca locul in care-si petrec cea mai mare parte a timpului este plasat in inima unui minicartier de spatii industriale nu-i deranjeaza deloc. Dimpotriva: "Nu e un peisaj tocmai cu relicve, sunt cateva cladiri de birouri comuniste, o cladire colorata renovata, o mica fabrica din caramida peste calea ferata si vreo 3 copaci care ne mai aduc aminte de natura. Doar un zgomot surd de masini iti aduce aminte ca esti intr-o fabrica, dar dupa programul de lucru e foarte liniste". Dupa ce au reusit sa puna la punct cele doua studiouri, cei patru au dat un party de inaugurare la care au particpat peste o suta de persoane, lucru care i-a facut sa se gandeasca si la organizarea de evenimente pe viitor: "A iesit foarte bine, au venit foarte multi prieteni si colegi de breasla, avand in vedere ca am lansat invitatia doar cu o zi inainte de inaugurare. Au reactionat chiar bine, au fost foarte entuziasmati de ideea de fabrica, chiar daca nu e in centrul orasului, e totusi aproape. Spatiul li s-a parut foarte frumos si cu perspective". Desi studioul foto arata ca un imens salon de oaspeti decorat minimalist, el nu este folosit ca locuinta decat rareori si asta din cauza inconvenientelor pe care le presupun situarea baii intr-un spatiu la care au acces si muncitorii din fabrica, dar si lipsa bucatariei: "Din pacate, nu prea locuim in acest spatiu, doar din cand in cand, atunci cand avem dead-line-uri. Amplasarea baii (la capatul holului) si lipsa bucatariei nu ne permit sa locuim permanent aici. Dar munca e foarte placuta si stam la fabrica aproape toata ziua".

Cele mai citite

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

Serviciul de închirieri mașini: Fii șoferul mașinii visurilor tale!

Ai în plan să pleci într-o vacanță împreună cu cei dragi, însă achiziția unei mașini nu se află pe lista ta de priorități momentan?...

Tarifele la gaze și energie tot nu au scăzut. Dimpotrivă, se impun tot felul de taxe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, promitea o scăderea considerabilă a facturilor la gaze și energie electrică de la 1 aprilie, lucru care de altfel nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă