15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCorespondenţă specială de la Chişinău. Studenții europeni apără UE în Republica Moldova

Corespondenţă specială de la Chişinău. Studenții europeni apără UE în Republica Moldova

Câteva zeci de studenți din mai multe țări europene au ajuns în Republica Moldova, prin București, pentru a participa ca observatori internaționali la alegerile ce au loc duminică dincolo de Prut. S-au mobilizat prin intermediul rețelelor sociale și vor să demonstreze astfel că și tinerilor le pasă de soarta Europei, după cum au explicat câțiva dintre ei pentru România liberă.

Trenul “Prietenia”, care leagă Bucureştiul de Chişinău, a fost ceva mai aglomerat în ultimele zile. Pe lângă studenţii şi basarabenii care mergeau acasă, ca să voteze, un grup de tineri gălăgioși, vorbind în germană engleză, franceză şi olandeză, atrăgea în noaptea de vineri spre sâmbătă privirile călătorilor. Am aflat că sunt membri ai Asociației Studenților Europeni (AEGEE) din mai multe țări europene care merg în Republica Moldvoa ca observatori ai alegerilor din partea OSCE. Entuziasmaţi de călătoria cu trenul sovietic vechi de patruzeci de ani în care încălzirea funcţionează pe bază de cărbuni, tinerii mi-au explicat că s-au organizat prin intermediul rețelelor sociale.

AEGEE este una dintre cele mai mari  organizaţii de studenţi din Europa. Are peste treizeci de ani de existență, fiind fondată în Franța, cu ajutorul preşedintelui Francois Miterrand. Acesta a fost de acord să ajute mișcarea, care numără acum sute de mii de membri din toate statele Europei şi se implică activ în  societatea civilă. „Noi suntem studenţi care comunicăm prin Facebook sau alte mijloace şi mergem să ne implicăm în multe proiecte europene, acolo unde sunt probleme. Noi vrem să demonstrăm că tinerilor chiar le pasă de ce se întâmplă în Europa”, mi-a povestit unul dintre cei aflați în trenul „Prietenia”.

Media  de vârstă  a membrilor organizației este 23 de ani, iar  singura restricţie pentru a adera la AEGEE  este limita de vârstă – trebuie să ai între 18 şi maxim 35 de ani. Ca orice ONG, şi asociația studenţilor europeni are ambasadori pe lăngă marile organizaţii internaţionale fie ONU, OSCE sau Crucea Roşie. Aşa ajung tinerii care vor să aibă o atitudine civică europeană să fie implicaţi în cât mai multe proiecte Mare parte din fonduri vin de la Consiliul Europei, Comisia Europeană şi de la diverse instituţii europene în urma proiectelor la care AEGEE aplică.

“Scopul nostru este să implicăm tineretul cât mai mult în buna funcţionare a democraţiei.Vrem să arătăm că studenţilor le pasă de soarta statelor din Europa.

În ultimul an am participat la mai multe scrutinuri electorale: în Ucraina, la referendunurile din Scoţia şi Catalunia, la alegerile din Bosnia şi acum la alegerile din Republica Moldova”, a explicat o studentă din Barcelona care a participat la referendumul din Catalunia, prin care localnicii doreau ruperea de Spania, cu inima îndoită, pentru că pe de o parte ea este cataluneză şi şi-ar fi dorit independenţa, dar în acelaşi timp este şi o activistă înrăită a Uniunii Europene.

Aproape două zeci de observatori s-au aflat numai în trenul care-i ducea la Chișinău noaptea, unii ajunseseră deja în capitala Republicii Moldova, iar alţii urmează să ajungă azi să ajungă pe alte căi. „Suntem studenţi cu vârsta între 20 şi 25 de ani din Austria, Germania, Olanda, Belgia , Spania şi din alte ţări. Practic, atunci când am decis colaborarea cu OSCE, am postat anunţul pe Facebook şi s-au înscris studenţi mebri ai  AEGEE Europe din mai mule ţări. Ne-am format mai multe grupuri şi am discutat în mediul online cum să ajungem la Chişinău.Din cei 20 de aici din tren, nu ne cunoşteam până acum între noi decât vreo patru”, a declarat  un alt mebru al grupului, din Olanda.

Cei care au mers cu trenul la Chișinău au ales să treacă prin București pentru că li  s-a părut mai ieftin biletul cu avionul până în România, spre deosebire de o linie aeriană directă din Vest peste Prut.

Proiectul privind alegerile din Moldova a fost finanţat printr-o metodă specifică mediului online. ”leapşa pe Facebook”. Alin Florin Călin, unul dintre membrii organizaţiei, un român plecat de la 13 ani din Sibiu, student acum în Austria, ne-a explicat că atunci când a fost aprobat, nu aveau fondurile necesare. Au decis să facă o campanie numită “sofatax”: au făcut un video în care se aşezau pe o canapea şi cereau bani pentru acest proiect, nominalizând astfel alţi prieteni din listă să transmită mesajul mai departe . „Am reuşit să colectăm atâţia bani cât să susținem deplasarea și hotelul,  în numai o lună jumătate. Toată această misiune a fost organizată, finanţată şi logistic făcută numai prin Facebook. Acolo socializăm şi ne cunoaştem”, a precizat Alin Florin Călin.

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă