13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialStrainii solicita stabilirea domiciliului in Romania

Strainii solicita stabilirea domiciliului in Romania

Mai mult de 20 de straini au cerut autoritatilor romane sa-si stabileasca domiciliul in Romania pentru a putea fi declansate procedurile de adoptie a unor copii romani. Legislatia actuala permite adoptia internationala doar in cazul rudelor de gradul doi. Este vorba despre 11 cetateni americani, trei olandezi, doi germani, doi canadieni si cate un cetatean din Marea Britanie, Italia, Noua Zeelanda, Elvetia si Africa de Sud.

Potrivit Theodorei Bertzi, seful Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), in toate cazurile este vorba despre familii carora copiii le-au fost incredintati de mai multi ani (cea mai mica durata fiind de trei ani). Noua legislatie nu permitea acestor straini sa adopte copiii, intrucat nu aveau domiciliul in Romania si nici nu-si puteau constitui dosarele de atestare ca familie adoptatoare, a spus secretarul de stat. O data ce potentialii adoptatori primesc domiciliul in Romania, incepe efectiv procedura de adoptie, care presupune mai multe etape. Decizia finala privind oportunitatea adoptiei este luata de instanta.
Patru dintre straini au obtinut deja domiciliul in Romania, printre acestia numarandu-se si neo-zeelandeza Alana Cleland, care a ingrijit timp de patru ani un baietel pe care l-a primit in ingrijire acum cativa ani, cand lucra ca voluntar la un centru de ocrotire din Timisoara. In martie 2001, Iani a fost declarat abandonat, astfel ca sarcina deciziilor legate de viitorul lui a fost preluata de autoritatile locale pentru protectia copilului. El a fost plasat in ingrijire la Alana Cleland, care lucra ca voluntar la un centru din Timisoara. In vara lui 2003, Alana Cleland a parasit Romania impreuna cu baietelul, plecand in Noua Zeelanda. Autoritatile romane au cerut ca baietelul sa fie adus inapoi in tara, intrucat nu exista un acord ca el sa plece din Romania, iar femeia in grija careia se afla nu il putea adopta. Alana Cleland a fost nevoita sa se intoarca in tara cu copilul. Cleland – care a stat multi ani in Romania – a facut demersuri pentru a obtine domiciliul aici, astfel incat sa il poata adopta pe Iani.
Potrivit statisticilor ORA, aproximativ o mie de cazuri de adoptie au fost finalizate anul acesta, dintre care 912 conform legislatiei vechi, iar 292 de dosare sunt in curs de desfasurare dupa procedura intrata in vigoare la 1 ianuarie 2005. Totodata, 690 de familii isi doresc un copil si au solicitat sa le fie incredintat un minor in vederea adoptiei, in timp ce 827 au primit un certificat de atestare ca familie adoptatoare.
Cele mai multe familii (40 la suta) cer un copil care sa aiba intre unu si doi ani, un copil de peste trei ani fiind dorit de 34 la suta din posibilii adoptatori. Totodata, 13 la suta din familii vor un copil care sa aiba pana intr-un an si o pondere la fel de mare din familii vor copii intre doi si trei ani.
Toate aceste informatii sunt incluse in Registrul National al Adoptiilor, a carui infiintare este prevazuta de Legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei si care este in curs de constituire. Softul necesar pentru gestionarea Registrului National de Adoptii este in curs de finalizare, fiind de asteptat ca el sa fie operational inainte de sfarsitul anului.

Potrivit Legii 482/2004, strainii isi pot stabili domiciliul in Romania daca indeplinesc cumulativ anumite conditii: o sedere temporara continua si legala in ultimii cinci ani anteriori depunerii cererii; fac dovada ca detin mijloace de a se intretine si a asigurarii sociale de sanatate; dovedesc ca detin legal spatiu de locuit corespunzator pentru ei si familia lor; vorbesc limba romana la un nivel satisfacator; nu prezinta pericol pentru ordinea publica si siguranta nationala. Cererile de stabilire a domiciliului se solutioneaza in termen de maximum sase luni de la data depunerii, dar, in anumite situatii, acest termen poate fi prelungit cu trei luni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă