31.4 C
București
luni, 17 iunie 2024

Stiri

Fonduri pentru Costinesti

Plaja centrala din statiunea Costinesti va fi refacuta pana in luna mai a anului viitor. Pana atunci se vor reface aleile pietonale care fac legatura intre lac si mare, dar si faleza, distruse de inundatiile din acest an. Pentru aceste lucrari, fondurile necesare, in valoare de 198 de miliarde de lei, au fost aprobate, ieri, de Guvernul Romaniei. Din suma totala, 142 de miliarde vor fi alocate in doua etape din Fondul de Mediu, ca finantare nerambursabila, din care 10 miliarde in acest an si 132 de miliarde in 2006. Diferenta de 56 de miliarde de lei va fi acordata tot esalonat, din bugetul Ministerului Mediului, dintre care 51 de miliarde de lei in decursul anului viitor. Banii vor fi folositi si pentru realizarea sistemului de deversare a lacului Tuzla in mare, iar pana la sfarsitul anului viitor vor fi terminate si lucrarile de consolidare a falezei din nordul statiunii Costinesti, in zona Pescariei.

Turism ecologic in Muntii Macin

Consiliul Stiintific al Parcului National Muntii Macinului a aprobat in ultima sedinta propunerea administratiei de a fi deschisa vizitatorilor zona aflata sub protectie ecologica. Au fost aprobate trei trasee turistice. O prima ruta turistica vizeaza parcurgerea Culmii Pricopului pe o lungime de aproape sase kilometri. Cel de-al doilea traseu porneste din localitatea Greci si tranziteaza zonele Cozluc, Valea Plopilor, Varful Vinului si Poteca Tigancii. Aceasta ruta are o lungime de 11 kilometri. Al treilea traseu are ca punct de plecare localitatea Balabancea si include Varful Crapcea. Zona protejata ecologic din Muntii Macinului se intinde pe 11.000 de hectare. Conform declaratiilor administratorului ariei protejate, Viorel Rosca, accesul turistilor se va face doar in prezenta angajatilor administratiei parcului si numai in grupuri mici.

Portul – filtrul Europei

Autoritatea Nationala a Vamilor din Romania si Directia Generala a Vamilor si Impozitelor Indirecte din Franta au semnat ieri, la Constanta, proiectul PHARE 2003, “Investitii in activitatile de supraveghere si control in portul Constanta”. Obiectivul acestui twining a fost de a raspunde cererii autoritatilor romane, respectiv “Planul National pentru Adoptarea Acquis-ului Comunitar”, privind necesitatea unui nou program de asistenta in vederea intaririi capacitatii administrative, operationale si tehnice a autoritatilor vamale in portul Constanta.
Totodata, prin acest twining s-au urmarit asigurarea unei supravegheri vamale performante si eficientizarea controlului vamal, concomitent cu finalizarea operatiunilor de vamuire. Activitatea de pregatire s-a derulat pe sapte componente majore, legislatie vamala, organizarea serviciilor, formarea personalului vamal, cooperarea interservicii, valorificarea informatiilor, informatica si echipamente, de la data de 12 noiembrie 2004 pana la 14 decembrie 2005.
Expertii spun ca in urma acestor pregatiri activitatea vamala din Constanta a inregistrat cresteri spectaculoase in domeniul confiscarilor si retinerilor de marfuri contrafacute, fapt subliniat si in raportul de tara, in care sunt mentionate rezultatele obtinute de autoritatea vamala, mai ales in portul Constanta. Gelu Stefan Diaconu, vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, a declarat ca in primele 11 luni ale acestui an evolutia indicatorilor se cifreaza la o suma aproape dubla fata de aceeasi perioada a anului trecut.
“In cazul bunurilor contrafacute retinute, Romania de afla printre primele trei locuri in clasamentul tarilor comunitare, valoarea acestora ridicandu-se la peste 40 de milioane de euro. Contributia Vamii Constanta la aceasta realizare a fost de aproape trei patrimi”, a mentionat vicepresedintele ANAF.

Programe structurale pentru agricultori

Experti din Ministerul Agriculturii au sustinut ieri, la Constanta, alaturi de reprezentantii Centrului Regional pentru Dezvoltare Rurala (CEDER) si de specialisti francezi in preaderare, seminarul intitulat "Perspectivele implementarii Programului Leader in Romania”.
Scopul seminarului a fost stabilirea criteriilor privind evaluarea si preselectia teritoriilor nationale si selectia Grupurilor de Actiune Locala (GAL), beneficiare ale Programului Leader, in perioada 2007-2013. La nivel local, a fost creat un centru format din trei specialisti ai Directiei Agricole Constanta, instruiti in Franta. Acesta va avea atributii in studierea teritoriilor rurale, formarea profesionala, evaluarea competentelor profesionale ale fermierilor.
Pana in prezent s-a lucrat la elaborarea unui plan de activitate al asociatiilor din zonele de dezvoltare Medgidia si Cobadin. La nivelul judetului exista 10 Grupuri de Actiune Locala.

Cele mai citite

Ministerul Finanțelor lansează pe 18 iunie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație

Ministerul Finanțelor lansează marți, 18 iunie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație. „Recurența cu care investitorii revin către emisiunile de...

Ministerul Finanțelor lansează pe 18 iunie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație

Ministerul Finanțelor lansează marți, 18 iunie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație. „Recurența cu care investitorii revin către emisiunile de...

Rusia – Ucraina, ziua 845. “Vom fi alături de Ucraina până când va învinge”, anunță președintele SUA, Joe Biden

"Vom fi alături de Ucraina până când va învinge în acest război", a anunțat președintele SUA, Joe Biden, în contextul conferinței de pace care...
Ultima oră
Pe aceeași temă