Ministrul spaniol al Apararii, Jose Bono, a ordonat impunerea arestului la domiciliu pentru comandantul fortelor de uscat spaniole, general-locotenentul Jose Mena Aguado, si a propus demiterea acestuia din functie.
Bono „a ordonat drept prima masura arestarea la domiciliu pentru opt zile a generalului de corp de armata Jose Mena Aguado”, a anuntat Ministerul spaniol al Apararii, intr-un comunicat. „In urma acestei sanctiuni disciplinare, ministrul va transmite urmatorului consiliu de ministri din 13 ianuarie propunerea sefului de Stat Major al Apararii de a-l demite pe generalul Mena din functia de comandant al fortelor terestre”, se mai arata in text.
Aceste masuri imediate si deosebit de severe sanctioneaza declaratiile generalului Mena, care sugerase, saptamana trecuta, ca armata ar putea interveni daca viitorul statut de autonomie largita a Cataloniei va depasi „limitele” Constitutiei. El si-a motivat pozitia prin dorinta de a „garanta suveranitatea si independenta Spaniei si a apara integritatea sa teritoriala”.
Pe de alta parte insa, arestul la domiciliu impus generalului si propunerea de demitere a acestuia au trezit vii ecouri in presa spaniola, animozitati in randul fortelor armate si divergente pe plan politic.
Declaratiile facute de Jose Mena pe tema aprobarii noului Statut al Cataloniei au fost considerate de autoritatile de la Madrid drept „belicoase si nedemocratice”, constituind totodata o implicare in sfera politicului. „Este primul arest la domiciliu pentru un general din toata istoria democratiei spaniole si demonstreaza ca guvernul a luat o decizie imediata in apararea Constitutiei”, a declarat un reprezentant al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE – la putere). Dar opozitia conservatoare a criticat dur controversatul proiect de lege, aprobat de Parlamentul regional catalan, text ce considera regiunea prospera din nord-estul Spaniei drept o „natiune”, si ii acorda prerogative fiscale si judiciare largite.
Intr-un articol pe aceasta tema, aparut ieri, fluxul spaniol Semanal Digital publica si o opinie contrara, potrivit careia „se face prea mult zgomot pentru nimic”. „Loviturile de stat, in mod normal, urmaresc suspendarea sistemului democratic, dar comandantul fortelor terestre a aparat exact contrariul: legalitatea constitutionala. Cu trei ani in urma, aceste declaratii abia daca ar fi atras atentia”, noteaza autorul articolului. Acesta considera si ca „toate argumentele aduse impotriva generalului sunt circumstantiale sau, in orice caz, discutabile”. Si concluzioneaza: „Sa fim sinceri: multe milioane de spanioli se simt mai bine aparati prin pozitii de felul celor sustinute de generalul Mena, decat prin cele abordate de ministrul Bono sau premierul Zapatero”.