Nicolescu a afirmat că activitatea de distribuţie a energiei este considerată strategică de către statul român, mai ales în zona Dobrogea, ţinând cont de ceea ce se întâmplă în estul ţării. Ministrul a subliniat: „Nu încurajăm pe nimeni să depună oferta pentru cumpărarea distribuţiei din Dobrogea, mai ales că există interes din partea unor companii de stat româneşti“.
„Peste tot în lume rețeaua de distribuție a energiei electrice este importantă, însă nu contează dacă se află în proprietatea statului sau la privat, fiindcă reglementările sunt stricte. Statul nu poate spune că lucrurile vor funcționa mai bine dacă este proprietarul rețelei. În plus, nu știu de unde are bani pentru răscumpărarea acțiunilor. Problema este că Autoritatea Națională în Domeniul Energiei – ANRE nu funcționează. Nu impune aplicarea regulilor. Iar dacă statul va deveni proprietar, ANRE va fi timorată dacă vreun politruc va fi pus șef și nu îl va putea sancționa”, este de părere Otilia Nuțu, expert în energie, Expert Forum. Aceasta spune că sintagma “activitatea de distribuție este strategică pentru statul român“ ar trebui să se reflectă și în Legea energiei, care nu prevede cine este responsabil în cazul în care „pică“ rețeaua de curent în toată țara.
Statul dorește să apeleze la dreptul de preempțiune convenit prin contractul de vânzare pentru a reintra în posesia acțiunilor vândute anterior.
Enel se află deja în negocieri cu mai mulți potențiali cumpărători, favoriții fiind chinezii de la State Grid Corporation of China. Reamintim faptul că, recent, o altă companie din aceeași țară, China General Nuclear Power Corp (CGN), a fost aleasă de către Nuclearelectrica drept investitorul calificat pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, următoarea etapă fiind pe data de 24 septembrie, când compania asiatică va depune oferta.
Profit imediat după cumpărare
Enel, care deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie electrică din România, a anunţat că vrea să vândă operaţiunile din România până la sfârşitul acestui an. Grupul italian are probleme financiare și dorește ca, până la finele anului, să scape de activele din Slovacia și România, sperând să obțină 4,4 miliarde de euro.
În țara noastră, compania are peste 4.000 de angajaţi şi oferă servicii unui număr de 2,7 milioane de clienţi din trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea. În prezent, statul deține prin Societatea de Administrare a Participaţiunilor în Energie (SAPE) participații minoritare la companiile Enel din România.
Grupul italian a cumpărat în anul 2005 pachetul de 51% din acțiunile Electrica Banat și Electrica Dobrogea de la statul român pentru suma de 69,1 milioane de euro, respectiv 42,7 milioane de euro. În anul 2007, compania a câștigat licitația pentru achiziția unei participații de 67,5% la Electrica Muntenia Sud, într-o tranzacție de 820 de milioane de euro. Un an mai târziu Enel România a avut un profit net de circa 154 de milioane de euro.