19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialStatul Islamic a deschis „abatorul“ ostaticilor

Statul Islamic a deschis „abatorul“ ostaticilor

Casa Albă a autentificat imaginile difuzate de Statul Islamic cu decapitarea lui Steven Sotloff, al doilea ziarist american executat ca represalii la loviturile aeriene americane contra poziţiilor lor în Irak. Călăul lui Sotloff este acelaşi care l-a decapitat pe James Foley, „Jihadistul John”, un britanic căutat încă de serviciile secrete ale Marii Britanii. După câteva ore, preşedintele Barack Obama a ordonat trimiterea de soldaţi suplimentari la Bagdad pentru protejarea ambasadei şi instalaţiilor americane şi a anunţat că SUA nu se vor lăsa „intimidate” de teroriştii SI.

Statul Islamic, SI, l-a decapitat la 19 august pe ziaristul american James Foley şi acum l-a executat în acelaşi mod barbar pe Steven Sotloff, aşa cum ameninţase, ca răspuns la menţinerea susţinerii aeriene americane a forţelor irakiene şi kurde care au reuşit să respingă din unele poziţii combatanţii SI. Sotloff fusese răpit în Siria în 2013 şi jihadiştii ameninţă că vor executa un al treilea ostatic, identificat ca fiind britanicul David Cawthorene Haines, declanşând indignarea occidentalilor şi a ONU, care par incapabili, imediat, să determine încetarea atrocităţilor comise de acest grup terorist care a ocupat teritorii în Irak şi Siria şi a anunţat un „califat” în zonele controlate. Analizele imaginilor transmise de SI relevă că bărbatul mascat şi înveşmântat în negru care a tăiat gâtul lui Sotloff este acelaşi călău care l-a asasinat pe Foley.

„M-am întors, Obama”, şi-a început călăul al „doilea mesaj pentru America”, fluturând cuţitul. „M-am întors din cauza aroganţei politicii externe faţă de SI”. Mai multe indicii confirmă ipoteza aceluiaşi călău, punerea în scenă fiind similară cu cea din 19 august – Sotloff în genunchi, în tunică portocalie şi în acelaşi peisaj deşertic imposibil de situat cu certitudine. Omul mascat l-a arătat camerelor pe Sotloff şi apoi un alt ostatic, David Cawthorne Haines, şi a ameninţat că îl va executa.

Chiar dacă vocea asasinului nu sună exact la fel în cele două înregistrări, se regăsesc aceleaşi inflexiuni grave şi accentul britanic este similar. Experţii britanici au confirmat că este vorba de acelaşi personaj, dar, în pofida vânătorii declanşate pentru depistarea lui de agenţii reuniţi ai MI5, MI6 şi FBI, el a rămas
de negăsit.

Acest al doilea asasinat relansează vânarea călăului care acum două săptămâni a fost denumit „jihadistul John”. Pe baza informaţiilor scurse din cadrul serviciilor secrete britanice, presa anglo-saxonă l-a identificat ca fiind Abdel-Majed Abel Bary, 23 ani, un ex-rapper şi fiu de terorist.

Londra în alertă

Ostaticul britanic ameninţat cu moartea de jihadiştii SI este un experimentat lucrător în echipele umanitare, „care ani de zile a ajutat comunităţile musulmane afectate de războiul din Balcani”. David Haines, identificat într-o înregistrare ce arăta decapitarea celui de-al doilea ziaristul american, Steven Sotloff, a fost sechestrat în urmă cu 17 luni, în apropierea taberei de refugiaţi Atmeh, în martie 2013, lângă frontiera siriană cu Turcia. Militantul care a ameninţat pare să fie acelaşi care i-a asasinat pe cei doi ziarişti americani, care vorbeşte cu acelaşi accent londonez distinctiv, denumit „jihadistul John”. Teroristul a arătat ostaticul britanic în faţa camerelor, avertizând că este la rând dacă guvernul SUA şi Occidentul nu renunţă la lupta contra SI. Haines, 44 ani, căsătorit şi tată a doi copii, s-a născut în Yorkshire şi a crescut în Scoţia. El a fost descris ca un „om fantastic şi tată” pentru familie. Ministerul britanic de Externe a declarat marţi că Marea Britanie va examina „toate opţiunile posibile” pentru protejarea britanicului şi a confirmat că a existat deja o tentativă eşuată din partea SUA pentru a-l salva. Se crede că a fost deplasat de câteva ori în diferite locaţii din Siria.

„Emirul” din Vaud

Jihadiştii francofoni, veniţi din Franţa, Belgia şi Elveţia, se pare că sunt conduşi de un emir originar din cantonul Vaud. Cotidianul Le Temps a consacrat o pagină întreagă „ascensiunii unui jihadist romand”, un tânăr de origine maghrebiană, adoptat de o familie elveţiană şi care, înaintea plecării sale în Siria, în octombrie 2013, trăia într-o mică localitate din cantonul Vaud. Convertit la islam în 2012, el s-a radicalizat prin intermediul internetului. Astăzi, nu este doar un simplu combatant în rândurile SI, ci „un emir al unui grup compus din zeci de jihadişti francofoni”.

Existenţa unei brigăzi compuse din „francezi”, de fapt francofoni, nu este un fapt nou, francezii plecând să lupte în Afganistan, Mali şi chiar în Somalia. Dar, neavând pregătire militară, erau folosiţi pentru sarcini adiacente, la bucătărie sau la curăţenie. Nemulţumiţi că Al Qaeda nu i-a lăsat să tragă „un singur foc de armă”, mulţi au privit spre Statul Islamic, care are nevoie de „carne de tun”. SI se bazează pe mercenari bosniaci, ceceni, libieni sau tunisieni, care se bat în principal pentru bani, şi, pe de altă parte se bazează pe aceşti tineri veniţi din Europa.

Cele mai citite

VIDEO. Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist îi cer premierului Pedro Sanchez să rămână în funcție

Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist au venit sâmbătă, 27 aprilie 2024, din întreaga Spanie la un miting la Madrid pentru a-i cere premierului...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu...
Ultima oră
Pe aceeași temă