16.4 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialStatele Unite urcă estimarea privind preţul petrolului pe piaţa americană

Statele Unite urcă estimarea privind preţul petrolului pe piaţa americană

 Administraţia pentru Informaţie în domeniul Energiei din SUA a majorat prognoza privind preţul mediu al petrolului destinat pieţei americane pentru acest an, dar a redus estimarea referitoare la cotaţia de referinţă din Europa, informează Mediafax.

Astfel, preţul mediu al barilului de petrol WTI, de referinţă pe piaţa SUA, va fi de 95,6 dolari în acest an, faţă de o estimare anterioară de 95,33 dolari, potrivit Bloomberg.

Cotaţia barilului Brent, sortiment de referinţă pentru exploatările din Marea Nordului şi piaţa europeană, va atinge o medie de 104,88 dolari în acest an, estimare redusă de la nivelul de 104,92 dolari înaintat anterior.

Anul viitor, preţul mediu al petrolului va scădea pe piaţa SUA la 89,75 dolari pe baril, în timp ce cotaţia medie a Brent va coborî la 100,92 dolari pe baril, potrivit agenţiei de statistică a Departamentului Energiei din guvernul SUA.

Astfel, dacă în acest an preţul de referinţă al petrolului din Europa va fi în medie cu 9,28 dolari pe baril mai ridicat decât în SUA, diferenţa va creşte în 2015 la 11,17 dolari, potrivit estimărilor agenţiei americane.

Preţul petrolului WTI cu livrare în luna mai a scăzut miercuri cu până la 41 de cenţi, la 102,15 dolari pe baril, revenind ulterior la 102,26 dolari pe baril. Marţi, cotaţia a urcat cu 2,12 dolari, cel mai ridicat nivel de la începutul lunii martie.

Cotaţia futures pentru petrolul Brent cu livrare în mai a coborât miercuri cu 28 de cenţi, la 107,39 dolari pe baril, cu 5,13 dolari mai scump faţă de referinţa din SUA.

Preţurile au fost influenţate în ultimele zile de negocierile din Libia, unde o grupare rebelă a blocat două terminale de export, revendicând o cotă din venituri. Negociatorii estimează că se va ajunge la un acord în următoarele 2-4 săptămâni. Libia face parte din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi controlează cele mai mari rezerve de ţiţei din Africa.

Cele mai citite

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...
Ultima oră
Pe aceeași temă