21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCriza din Golf. Diplomația americană îndeamnă la relaxarea sancţiunilor comerciale impuse Qatarului....

Criza din Golf. Diplomația americană îndeamnă la relaxarea sancţiunilor comerciale impuse Qatarului. Donald Trump, la întâlnirea cu Klaus Iohannis: A venit timpul să le spunem autorităților qatareze să termine cu finanțarea terorismului și extremismului

Statele Unite au îndemnat, vineri, Arabia Saudită, Bahrainul şi Emiratele Arabe Unite să relaxeze măsurile comerciale impuse Qatarului în contextul crizei diplomatice, informează Mediafax.

Donald Trump, preşedintele SUA, a discutat telefonic, vineri, despre criza din Qatar, cu Abdel Fattah al-Sisi, omologul său din Egipt acuzat de tendinţe autoritariste, anunţă surse oficiale citate de site-ul agenţiei Reuters. Este a patra discuţie pe care Donald Trump a avut-o cu un lider regional după ce mai multe state din zona Golfului Persic au suspendat cu Qatarul relaţiile diplomatice, pe fondul acuzaţiilor că ar susţine terorismul şi din cauza legăturilor cu Iranul.

 

Citește și:  Criza din Golf a pornit de la o răscumpărare de 1 miliard plătită jihadiştilor de Qatar

Actuala criză din Golful Persic, soldată cu izolarea Qatarului de către statele arabe din regiune, are drept cauză o răscumpărare de 1 miliard de dolari plătită pentru eliberarea unor membri ai familiei regale qatareze, răpiți în Irak și în Siria. Potrivit „Financial Times“ şi „Daily Mail“, colosala sumă ar fi fost plătită unor jihadişti care au legături cu reţeaua teroristă Al-Qaeda, dar şi unor oficiali iranieni din domeniul securităţii.


Rex Tillerson, secretarul de Stat american, a invocat în primul rând raţiuni umanitare, dar a admis că sancţiunile impuse Qatarului afectează operaţiuni militare americane, inclusiv cele pentru contracararea terorismului, relatează site-ul agenţiei Associated Press. Trupe şi echipamente militare americane sunt staţionate pe teritoriul Qatarului.

Rex Tillerson a notat că Administraţia de la Doha încearcă să ia măsuri pentru limitarea finanţării activităţilor teroriste, dar a evidenţiat necesitatea unor eforturi suplimentare în acest sens.

Președintele Donald Trump, la conferința cu Klaus Iohannis despre criză: A venit timpul să îi spunem Qatarului să termine cu finanțarea terorismului și extremismului

„Trebuie să oprim finanțarea terorismului. Am decis, împreună cu secretarul de stat, cu generalii din armată, că a venit timpul să îi spunem Qatarului să termine cu finanțarea terorismului și extremismului. Vreau să fac apel către toate națiunile să nu mai susțină uciderea de oameni. Nu am terminat cu rezolvarea problemelor, dar o vom face. Vreau să mulțumesc Arabiei Saudite și tuturor celor care au participat la acel summit istoric din Orientul Mijlociu. Să sperăm că va fi începutul sfârșitului terorismului. Vreau să mulțumesc poporului român pentru tot ce a făcut împotriva terorismului. Au propriile lor probleme”, a spus Donald Trumăp

Qatarul încearcă să găsească aliaţi în contextul în care este supus unei blocade economice şi diplomatice de către alte ţări arabe, cel mai probabil la solicitarea preşedintelui SUA, Donald Trump, sub acuzaţia finanţării terorismului.

Arabia Saudită, Emiratele Atabe Unite, Bahrainul şi Egiptul au adoptat luni o serie de sancţiuni comerciale şi diplomatice Qatarului, un aliat al Iranului, sub acuzaţia de susţinere a terorismului. „Aşteptările noastre sunt ca aceste ţări să ia imediat măsuri pentru detensionarea crizei şi să demareze un efort de bună-credinţă pentru soluţionarea disensiunilor pe care le au între ele", a declarat Rex Tillerson, citat de site-ul agenţiei Reuters.


Citește și:  LIVE UPDATE. Arabia Arabă a trimis unități militare la granița cu Qatar. Punctele de trecere au fost închise și sigilate cu blocuri mari de beton antitanc.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul, Egiptul, autoritățile din Yemen și Libia, care se află în conflict cu rebelii susținuți de Iran, au rupt luni relațiile diplomatice cu Qatarul.


 

Cele mai citite

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

Scurt ghid despre transportul și protecția produselor: ce cutii să alegi

Două dintre aspectele importante de care este recomandat să ții cont atunci când dorești să onorezi comenzile de produse cu succes se referă la...
Ultima oră
Pe aceeași temă