13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialStandard & Poor’s scade ratingul Bucureştiului. Ce urmează

Standard & Poor’s scade ratingul Bucureştiului. Ce urmează

Ratingul de credit al municipiului Bucureşti va scădea de la “BB+” la “BB”, decizia fiind luată de agenţia Standard & Poor’s, în ciuda protestelor edililor care consideră că hotărârea a fost luată pe baza unor informaţii neactualizate şi insuficiente.

Conducerea Primăriei Capitalei a fost informată la începutul acestei săptămâni despre decizia de scădere a ratingului de credit, ceea ce înseamnă că municipalitatea se va putea împrumuta de pe pieţele externe la costuri mai mari decât până acum. Aceasta în condiţiile în care primăria are nevoie acută de finanţare, bugetul de anul acesta fiind cu aproape o treime mai mic decât cel de anul trecut, după cum a precizat recent viceprimarul general Mircea Raicu. Primarul Sorin Oprescu a încercat, pentru a  face rost de fonduri suplimentare, să contracteze un credit de 800 de milioane de euro, însă nu a primit deocamdată aprobarea consilierilor generali.

Dacă acceptul va fi dat, în condiţiile scăderii ratingului, primăria va plăti dobânzi mai mari dacă va lua banii de pe piaţa externă. “Costurile la care ne vom împrumuta vor creşte semnificativ, pentru că acest rating va face să scadă încrederea celor care acordă împrumuturi. Oraşul are nevoie de finanţare pentru lucrările în continuare şi pentru cele noi. În ultimii ani, am avut la dispoziţie banii lăsaţi de Videanu (n.r. din emisiunea de obligaţiuni), dar nu ne-am preocupat să avem grijă de noi finanţări”, a declarat Mircea Raicu.

Încercări de convingere

Pentru a evita creşterea costurilor pentru credite, edilii au încercat să-i convingă pe cei de la Standard & Poor’s că nu au luat o decizie prea bună.
“În ceea ce priveşte scăderea calificativului de rating al municipiului Bucureşti de la “BB+” la “BB”, considerăm că S&P a luat această decizie pe baza unor informaţii insuficiente şi neactualizate privind municipiul Bucureşti. Decizia de a retrage calificativul de rating din motive contractuale a fost luată ca urmare a imposibilităţii încheierii unui nou contract de evaluare de rating între Municipiul Bucureşti şi Standard & Poor’s, din cauze care ţin strict de agenţia de rating”, au declarat edilii.

Licitaţie anulată

Primăria a încercat să încheie un nou contract de servicii de rating, însă reprezentanţii S&P nu au putut îndeplini condiţiile legale în vigoare privind achiziţiile publice, respectiv nu au fost de acord cu constituirea şi depunerea garanţiei de participare la procedura de achiziţie, în cuantum de aproximativ 2% din valoarea estimată a contractului de servicii, conform OUG 34/2006, au motivat edilii. Procedura de achiziţie a serviciilor de rating a fost anulată din acest motiv.
Autorităţile locale au declarat că primăria doreşte să continue colaborarea cu Standard & Poor’s, dar numai cu respectarea legislaţiei privind achiziţiile publice.

Cel mai recent rating al oraşului

Bucureştiul a mai fost evaluat în 2011 de agenţia Fitch, ratingul fiind crescut de la BB+ la BBB -. Ratingul Bucureştiului a fost plasat pe Rating Watch Positive pe 11 iulie 2011. Calificativele acordate iau în considerare îmbunătăţirile municipiului în performanţa bugetară, rezultatele bune în raporturile de acoperire a datoriei şi o creştere a acesteia, care este administrată prudent. Ratingurile date pe mai multe domenii care ţin de finanţele oraşului sunt acum egale cu cel de ţară. În notarea ratingului pe termen lung, clasa de risc BBB reprezintă caracter investiţional (credibilitate ridicată), iar semnul minus atribuit acestei clase indica poziţia inferioară în cadrul acesteia.

Clasa BB reprezintă caracter speculativ (credibilitate scăzută până la risc substanţial). Aceleaşi calificative sunt utilizate şi de Standard & Poor’s.

Cele mai citite

Miniștrii de externe sprijină Ucraina, definesc prioritățile Consiliului Europei și adoptă un tratat privind inteligența artificială

În contextul în care Consiliul Europei împlinește 75 de ani, miniștrii afacerilor externe din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei s-au reunit...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Elisabeta Lipă: “Generaţia de Aur înseamnă pentru mine un model”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri, la stadionul Arcul de Triumf, că Generația de Aur a fotbalului românesc ar trebui...
Ultima oră
Pe aceeași temă