12.5 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialSRI pune tunurile pe firmele de paza

SRI pune tunurile pe firmele de paza

SRI a informat joi Consiliul Suprem de Aparare a Tarii ca unele firme de protectie, paza si de detectivi "pun in pericol climatul de securitate nationala si viata privata a cetatenilor".

Cristian Maior, directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), a lansat acuzatii la adresa unor firme de investigatii si de detectivi, dar numele firmelor nu au fost facute publice. SRI a mai facut astfel de informari, incepand cu anul 2001, prin fostul director Radu Timofte, fara ca Parchetul sa faca anchete rasunatoare. Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al SRI, ne-a declarat ca nu ne poate spune care firme au fost deferite Parchetului. De asemenea, nu ne-a oferit exemple de firme pedepsite de Justitie ca urmare a sesizarilor SRI.
Firmele de investigatii, infiintate de catre fostii ofiteri de Securitate si de Militie, de rezervistii de la SRI, SPP, STS, SIPA, UM 0215 (servicii secrete) au fost acuzate deseori ca fileaza si intercepteaza ilegal, ca recupereaza, prin forta, bunuri si chiar ca ar practica spionajul economic. Scopul unor astfel de firme ar fi "compromiterea, santajul si traficarea" in dauna unor persoane din fruntea unor institutii publice, inclusiv parlamentari, care ar fi fost interceptati, monitorizati de catre firme de investigatii si protectie, potrivit Raportului SRI din anul 2005.
Primul care a aruncat anatema pe firmele de investigatii si protectie a fost ex-premierul Adrian Nastase, in noiembrie 2001. Atunci, Nastase a lansat acuzatia potrivit careia unele firme "actioneaza ca recuperatori de bani si alte valori" si toate institutiile statului au promis ca le vor verifica la sange activitatea. Rezultatele anchetelor insa nu au fost facute publice. De asemenea, fara finalitate in Justitie au fost si rapoartele anuale de activitate a SRI in care se sustinea ca unele firme de protectie si paza folosesc metode ilegale, specifice crimei organizate, ca sunt paravane pentru structuri de tip mafiot care folosesc amenintarile, forta, sechestrarile de persoane, confiscarea abuziva de bunuri, ca folosesc armament pentru intimidare, ca fac retineri, perchezitii ilegale. Unii patroni suspecti, cu firma suspendata, au reusit sa-si infiinteze alte firme. Un exemplu este Viorel Gasca, fost ofiter moldovean de Securitate, care a capatat aviz de functionare de la SRI si Interne, pentru o noua firma cu acelasi profil.

» Sefi la servicii, patroni de firme

Radu Timofte (sef SRI) si Gabriel Nagy (sef SPP) au intemeiat "Grupul de Investigatii" imediat dupa ce au iesit la pensie. Actionar mai era si fiul generalului Ionel Marin, prim-adjunct la SRI. Timofte sustine ca s-a retras din aceasta firma imediat dupa infiintare.

» SRI AVIZEAZA, POLITIA Da LICENTE

Firmele de paza, protectie si de detectivi primesc un aviz consultativ de la SRI, iar licentele de la Ministerul de Interne. In tara exista peste 3.500 de firme de profil. Nici una dintre firme nu a fost implicata in vreun proces rasunator, desi acuzatiile repetate ale SRI sunt extrem de grave.

Cele mai citite

Horoscop 10 noiembrie 2024. Berbeci, atenție la mici conflicte!

Horoscop 10 noiembrie 2024. Fiecare semn are parte de o energie unică în acest weekend. Descoperă previziunile astrale pentru acest sfârșit de săptămână! Fiecare...

Răzvan Lucescu, dezamăgit după înfrângerea suferită de PAOK în fața lui Manchester United!

PAOK Salonic a pierdut cu scorul de 0-2 partida disputată împotriva lui Manchester United pe Old Trafford, în a patra etapă a fazei grupelor...

Sprijinul american pentru Ucraina se va încheia după victoria lui Trump, spune Viktor Orban

Viktor Orban, premierul ungar și un susținător declarat al lui Donald Trump, a lansat o predicție pesimistă pentru viitorul Ucrainei după victoria fostului președinte...
Ultima oră
Pe aceeași temă