16.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialSprijinul acordat femeilor – o investitie profitabila

Sprijinul acordat femeilor – o investitie profitabila

Intr-o vizita intreprinsa in China in urma cu unsprezece ani, m-am intalnit cu cateva militante care mi-au vorbit despre eforturile lor de a imbunatati situatia femeilor din aceasta tara. Ele mi-au oferit o imagine clara a dificultatilor cu care se confruntau femeile: discriminare la angajare, acces inegal la serviciile de sanatate, violenta domestica si legi invechite care impiedicau emanciparea lor.

Acum cateva saptamani, in cursul primei mele vizite efectuate in Asia in calitate de secretar de stat al SUA, am revazut cateva dintre acele femei. De aceasta data am aflat despre progresele din ultimii zece ani. Dar in acelasi timp, aceste femei au subliniat faptul ca in China exista inca obstacole si inegalitati, la fel ca in multe alte parti ale lumii.

Povesti asemanatoare am auzit pe toate continentele, fiindca femeile incearca sa se implice activ in viata politica, economica si culturala a tarilor in care traiesc. 8 Martie, data in care sarbatorim Ziua Internationala a Femeii, este astfel un moment in care sa constientizam atat progresele, cat si provocarile care ne asteapta, dar si un moment in care sa ne gandim la rolul vital pe care trebuie sa il aiba femeile in rezolvarea problemelor globale cu care se confrunta omenirea in secolul XXI.

In comparatie cu generatiile trecute, mai multe femei conduc astazi guverne, companii sau organizatii nonguvernamentale. Insa acest aspect imbucurator are un revers. Femeile constituie inca majoritatea cetatenilor afectati de saracie, de lipsa hranei si a educatiei. Ele sunt inca victimele violului folosit ca tactica de razboi si sunt exploatate de traficantii de carne vie din intreaga lume, in cadrul unor activitati criminale cu profituri de un miliard de dolari.

Crimele in numele onoarei, mutilarile, mutilarea genitala a femeilor si alte practici violente si degradante la care femeile sunt supuse sunt inca tolerate in multe locuri din lume. Chiar acum cateva luni, mai multi barbati i-au aruncat acid pe fata unei fetite din Afganistan, aflata in drum spre locul unde invata. Ei au orbit-o complet, pentru ca nu erau de acord ca ea sa mearga la scoala. Incercarea lor de a teroriza fetita si familia ei nu a avut succes. Ea a spus: "Parintii mei mi-au spus sa merg in continuare la scoala, chiar daca voi fi ucisa".

Curajul si hotararea acestei fetite ar trebui sa fie o sursa de inspiratie pentru noi toti – femei si barbati – in incercarea de a face toate eforturile posibile pentru a ne asigura ca fetele si femeile primesc drepturile si sansele pe care le merita.

Problemele globale sunt prea ample si prea complexe pentru a putea fi rezolvate fara implicarea deplina a femeilor. Consolidarea drepturilor femeilor nu este doar o obligatie morala permanenta, ci si o necesitate cauzata de criza economica globala, de proliferarea terorismului si a armelor nucleare, de conflictele globale care ameninta familii si comunitati, de schimbarile climatice si riscurile pe care le implica acestea pentru sanatatea si siguranta intregii lumi. La aceste provocari trebuie sa raspundem cu toate resursele pe care le avem. Nu le vom putea rezolva cu jumatati de masura. si totusi, de prea multe ori, jumatate din populatia globului este ignorata.

Mai ales in mijlocul acestei crize financiare, trebuie sa ne amintim concluziile unui numar din ce in ce mai mare de studii: sprijinul acordat femeilor este o investitie profitabila care consolideaza economia, formeaza societati civile mai puternice, comunitati mai sanatoase, intareste pacea si stabilitatea. Investind in femei, sustinem generatiile viitoare pentru ca femeile cheltuiesc un procent mai mare al venitului lor pe mancare, medicamente si educatie pentru copii.

Nici in tarile dezvoltate femeile nu au putere economica deplina. In multe tari, femeile continua sa castige mai putin decat barbatii care au aceleasi functii. In SUA, presedintele Obama a facut deja un prim pas spre corectarea acestei discrepante prin semnarea unei legi, Lilly Ledbetter Fair Pay Act (http://www.whitehouse. gov/blog_post/AWonderfulDay/), care mareste capacitatea femeilor de a contesta inegalitatea salarizarii.

Femeilor trebuie sa li se ofere posibilitatea sa lucreze pentru un salariu corect, sa acceseze credite si sa demareze o afacere. Merita sanse egale in sfera politica, acces egal la vot, libertatea de a trimite petitii guvernului si de a candida pentru o functie. Au dreptul la servicii de sanatate pentru ele si pentru familiile lor si au dreptul sa isi trimita copiii la scoala – pe fiii si pe fiicele lor. si au un rol esential in asigurarea pacii si stabilitatii oriunde in lume. In zonele sfasiate de razboaie, adesea femeile sunt cele care gasesc o cale de a depasi diferentele si de a gasi cai comune de comunicare.

In calatoriile pe care le voi face in intreaga lume in noua mea calitate, ma voi gandi la femeile pe care le-am intalnit deja pe fiecare continent – femei care au depasit obstacole extraordinar de dificile in lupta de a schimba legile si de a-si asigura dreptul de a detine proprietati, de a avea drepturi dupa casatorie, de a merge la scoala, de a-si intretine familiile sau chiar de a participa la misiuni de mentinere a pacii.

Lucrand impreuna cu omologii din alte tari, dar si cu organizatii nonguvernamentale, companii si persoane, voi pleda cu tarie pentru continuarea acestor eforturi, astfel incat, in intreaga lume, femeile si fetele sa se poata bucura, in sfarsit, de drepturi depline.

Hillary Rodham Clinton este secretar de stat al SUA, fost senator de New York intre anii 2001 si 2009 si fosta Prima Doamna in cele doua mandate de presedinte al SUA ale sotului sau, Bill Clinton, in perioada 1993-2001. A fost prima femeie din istoria SUA care a candidat pentru investitura unuia dintre principalele partide americane (Partidul Democrat) in alegerile prezidentiale din 2008, fiind invinsa de Barack Obama, care a devenit ulterior presedinte al SUA.

Cele mai citite

Sărăcie declarată, dar, în Securitate, cu Gușă plină

Ilustrație: Marian Avramescu În super anul electoral în curs, postul de telejustiție Realitatea începe să aibă un considerabil Plus de Gușă. Realitatea pe Păcur(ă)aru a...

JYSK a lansat colecția de mobilier și accesorii de grădină pentru vara 2024

Retailerul scandinav de mobilier și decorațiuni pentru casă JYSK a prezentat noua colecție de mobilier...

Când se prăbușește șandramaua useristă nășită de rețea?

Cuvintele “stație”, “rețea”, “releu” fac parte din limbajul codat al sistemului de intelligence, decapitat - din păcate, doar temporar - zilele acestea, prin inculparea...
Ultima oră
Pe aceeași temă