11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSpitalul universitar "Erasmus" din Rotterdam desfăşoară o anchetă internaţională în privinţa traficului...

Spitalul universitar “Erasmus” din Rotterdam desfăşoară o anchetă internaţională în privinţa traficului de organe

Spitalul universitar “Erasmus” din Rotterdam, susţinut, printre alţii, de Oficiul european de poliţie Europol, va desfăşura o anchetă internaţională în privinţa traficului ilegal de organe, pentru a determina amploarea acestui fenomen, a anunţat joi spitalul, citat de AFP, scrie Agerpres.

“Prin această anchetă, spitalul Erasmus va strânge informaţii despre această formă gravă de criminalitate relativ nouă, pentru a o putea combate mai bine”, a declarat spitalul într-un comunicat. La ancheta finanţată de Comisia Europeană (CE) participă, alături de ONU, institute din România, Suedia, Bulgaria şi Spania.

Ancheta, care se va desfăşura pe trei ani, se va axa pe prelevarea ilegală de organe, cel mai des de rinichi, dar şi de ficat.

“Din cauza marii cereri de organe, există tot mai multe indicii despre un adevărat turism pentru organe: pacienţii călătoresc în străinătate pentru un transplant de organ, probabil cumpărat”, a spus reprezentanţii spitalului Erasmus.

“Donatorii sunt adesea victime ale exploatării de fiinţe umane”, au adăugat aceştia.

‘Nu se ştiu prea multe despre frecvenţa (acestor acte) şi despre felul în care procedează organizaţiile criminale, medicii şi celelalte persoane implicate”, mai subliniază ei.

În Kosovo sunt judecate în prezent, de către magistraţi ai Uniunii Europene (UE), şapte persoane, majoritatea medici, pentru transplant ilegal de organe într-o clinică din Pristina. Traficul consta în transplantul de organe de la donatori recrutaţi din Europa sau Asia Centrală, cărora li se promiteau în medie 15.000 euro. Cei care primeau organele erau dispuşi să plătească fiecare până la 100.000 euro.

Potrivit raportului unui parlamentar elveţian, adoptat în ianuarie 2011 de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, activitatea ar putea fi legată de presupusul trafic de organe de la prizonieri, mai ales sârbi, în timpul conflictului din Kosovo din 1998-1999, de care este acuzată gherila kosovară.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă