11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSoţii Ceauşescu au fost exhumaţi astăzi (video)

Soţii Ceauşescu au fost exhumaţi astăzi (video)

Cadavrele fostului dictator comunist Nicolae Ceauşescu şi soţiei sale Elena au fost deshumate miercuri dimineaţa. S-au prelevat probe biologice de os, pentru a se stabili dacă persoanele îngropate în mormântul din cimitirul Ghencea Militar sunt cu adevărat soţii Ceauşescu.  Deshumarea lor a avut loc la cererea lui Mircea Oprean, soţul Zoiei Ceauşescu şi are loc la 21 de ani după evenimentele din 1989, care au culminat cu împuşcarea cuplului dictatorial, de Crăciun.

Vreme îndelungată, Zoia Ceauşescu a încercat să demonstreze că părinţii ei nu sunt îngropaţi la cimitirul Ghencea Militar. A cerut şi exhumarea lor, însă ani la rând magistraţii nu au fost de acord. A murit şi ea, fără să afle adevărul.

 

“Nu era nevoie de nicio aprobare. Trebuia o aprobare doar pentru transport. Astăzi urmează doar deshumarea şi prelevarea unor probe, rămăşiţe, oase, după care se vor înmormânta la loc. Noi am parcurs un drum foarte lung pentru că nu ştim dacă părinţii sunt înmormântaţi acolo”, a declarat pentru Realitatea TV Mircea Oprean.

“Dacă nu sunt îngropaţi aici, vom da statul român în judecată, pentru că el trebuie să ştie unde sunt rămăşiţele. Iliescu, Voican – Voiculescu, Petre Roman şi ceilalţi trebuie să răspundă pentru aceste crime”, a mai spus el.

În aprilie 2005, Zoia Ceauşescu, fiica lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu, a cerut concesionarea mormintelor părinţilor săi. Atunci, Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane a depus la instanţă un act în care spunea că nu poate onora cererea pe motiv că nu există nici un document oficial care să ateste că acolo este înmormântat cuplul Ceauşescu.

În 30 septembrie 2005, Judecătoria sectorului 5 a respins cererea Zoiei Ceauşescu, dar obliga Ministerul Apărării Naţionale să demonstreze cu acte că soţii Ceauşescu se află în mormintele respective.

Nemulţumită de decizia instanţei, Zoia Ceauşescu a făcut contestaţie şi a solicitat şi efectuarea unei expertize medico-legale pentru stabilirea identităţii persoanelor îngropate în cele două morminte din Cimitirul Ghencea Militar.

Anii au trecut, dar misterul nu a fost dezlegat. După moartea Zoei Ceauşescu, Valentin, unicul fiu supravieţuitor al cuplului dictatorial, a continuat demersurile începute de sora sa.

După patru ani de procese, în 2009 Valentin Ceauşescu şi cumnatul său Mircea Oprean au obţinut certificatul de concesiune a mormintelor.

Se vor preleva probe biologice de os şi vor fi supuse unor teste, pentru a dovedi identitatea celor doi.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă