14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialSondaj: Cum sărbătoresc românii Ziua Naţională

Sondaj: Cum sărbătoresc românii Ziua Naţională

Majoritratea românilor se declară patrioţi şi sărbătoresc Ziua Naţională a României, alături de familie şi prieteni, arată un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Potrivit sondajului, 87% dintre români spun că Ziua Naţională este o sărbătoare importantă pentru familia lor.

În pondere de 38%, românii spun că, de Ziua Naţională, merg la manifestările publice organizate cu această ocazie, iar 30% spun că sărbătoresc prin arborarea steagului României (30%).

Potrivit sondajului IRES, un sfert dintre români afirmă că, de Ziua Naţională, obişnuiesc să plece în excursii.

Pe de altă parte, majoritatea celor chestionaţi (77%) cred că 1 decembrie este data potrivită pentru Ziua României, în timp ce 11% au indicat data de 24 ianuarie (Unirea Principatelor, din 1918), iar 6%, pe cea de 23 august (trecerea României de partea aliaţilor, în al Doilea Război Mondial), care a fost Ziua Naţională între 1948 şi 1989.

Sondajul a evaluat şi noţiunea de patriotism în rândul respondenţilor. Astfel, 85% dintre aceştia s-a declarat patrioţi, însă doar 58% dintre cei chestionaţi consideră că patriotismul este o valoare actuală.

Cercetarea a fost realizată vineri, pe un eşantion de 1.132 persoane cu vârsta de minimum 18 ani, eroarea maximă tolerată fiind de ± 3 %.

Cele mai citite

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă