Un spaţiu necompartimentat, în care se desfăşoară mai multe tipuri de activităţi, pune problema delimitării zonelor. Cum se poate rezolva fără ajutorul unor pereţi despărţitori?
Situat în imobilul construit pentru întreaga familie, la etajul întâi, apartamentul dedicat fiului, student, a fost conceput ca un spaţiu independent şi funcţional. Iniţial, nu a fost în niciun fel compartimentat, urmând ca delimitările să fie făcute în funcţie de dorinţele tânărului beneficiar. Acesta şi-a dorit o amenajare simplă, tinerească, spaţioasă. Odată ce a fost decisă zona de amenajare a dormitorului, a apărut şi ideea unui perete despărţitor. S-a realizat însă repede că un astfel de perete „ar sufoca” dormitorul şi „ar înghesui” restul funcţiunilor. Ca atare, au fost trecute în revistă mai multe soluţii, gândindu-se că cea mai bună ar fi cea care ar demarca zona de dormit de restul apartamentului, dar în acelaşi timp ar lăsa spaţiul deschis. Ideea salvatoare a fost dată de designerul Violeta Apostol, care a realizat atât proiectul de construcţie cât şi de amenajare a întregii case. Aşa s-a ajuns la Roman Shade, cea mai bună opţiune în cazul de faţă. Cu ajutorul acestor storuri speciale, zona de dormit poate fi izolată în timpul nopţii, urmând ca în timpul zilei să fie reintegrată în cea de living. Zona de zi coincide cu zona centrală şi de acces în apartament. O canapea albă, o măsuţă joasă şi o etajeră montată pe unul dintre pereţi compun un decor aerisit, aşa cum şi-a dorit tânărul iar stând aici, în mijlocul locuinţei, ai senzaţia că apartamentul e mai mare decât în realitate. Canapeaua este de la Ever Art, iar restul mobilierului, de la Profilo.
Studentul îşi petrece o bună parte din zi învăţând sau folosind Internetul. Ca atare, avea mare nevoie de o zonă de lucru, care a fost amenajată chiar în faţa balconului, pentru a dis¬pune de lumină naturală sufi¬cientă.
Astfel s-a reuşit aranjarea a trei spaţii diferite în doar 40 mp, fără ca mobila să fie înghesuită sau să fie făcute compromisuri. În plus, apartamentul tânărului este original şi i se potriveşte perfect.
Accesorii şi dotări
Pentru zona de zi s-a achiziţionat un ecran plat, de tip plasmă, care şi-a găsit locul perfect chiar în faţa canapelei precum şi un DVD prevăzut cu un sistem surround. Tot pentru momentele de relaxare este şi aparatul de gimnastică. În zona de lucru, în afară de calculator şi monitor, există şi un mini-bar, pentru ca să nu fie nevoie să se meargă la bucătărie ori de câte ori se doreşte să se bea ceva rece. De asemenea, de aici se poate vedea pe un monitor special camerele de supraveghere montate în jurul casei.
Pentru iluminat s-au folosit doar lămpi, amplasate câte una de o parte şi de alta a patului şi alte câteva în zona de zi şi cea de lucru, delimitând astfel cele trei zone ale apartamentului, prin cantitate, amplasament şi culoare.
Uşile glisante folosite la intrarea în apartament se potrivesc perfect cu tema dată de Roman Shade şi se pot deschide larg, unind apartamentul cu holul comun, în cazul în care se dă o petrecere şi este nevoie de mai mult spaţiu.