15.3 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialSolicitantii de azil refuzati de UE mai au o sansa in Elvetia

Solicitantii de azil refuzati de UE mai au o sansa in Elvetia

Solicitantii de azil a caror cerere a fost respinsa de un stat membru al Uniunii Europene pot aplica cu succes pentru drept de azil in Elvetia, chiar daca legislatia acestui stat prevede cu totul altceva. Este cazul recent al unui cetatean turc, care a dat nastere unei puternice controverse, relateaza, astazi, presa elvetiana.
Potrivit art. 32 al Legii elvetiene a azilului, persoanele a caror solicitare de azil a fost respinsa de un stat membru al UE nu vor putea fi primite nici in Elvetia. Totusi, Comisia de recurs privind dreptul de azil din Elvetia a decis, recent, sa acorde drept de rezidenta unui cetatean turc al carui dosar fusese respins in Germania in 2003.
Potrivit publicatiei Tagblatt, comisia si-a aparat insa decizia prin faptul ca respingerea unei solicitari de azil intr-un stat UE constituie doar baza unei "presupuneri" ca persoana respectiva nu este un refugiat autentic. Acest lucru nu inseamna insa ca respectivului solicitant nu i se mai poate da sansa de a-si pleda inca o data cauza si de a i se acorda dreptul de rezidenta daca argumentele sale sunt convingatoare.
Cetateanul aflat la originea controversei a fost arestat in Turcia sub acuzatia ca ar fi sprijinit miscarea kurda PKK. Comisia de recurs din Elvetia a apreciat drept "oneste si convingatoare" argumentele acestuia ca, daca s-ar fi intors in Turcia, cu suspiciunea ca ar fi un sustinator al PKK planand asupra sa, ar fi putut fi supus torturii.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă